Rafine Şekerden Uzak Duranların Sığındığı Liman: Hurma Püresi

Rafine şekeri hayatınızdan çıkarmaya niyetliyseniz, hurmanın kanatlarının altına sığınabilirsiniz. Lezzet olarak şekerden bir farkı olmadığı halde, -kararında tüketmek şartıyla- doktorlar bedenin olumlu etkilendiği konusunda hemfikirler. Dolayısıyla sağlıklı olmasının yanı sıra hurmanın ilave edildiği gıdaları doğal yoldan tatlandırması ve lezzetli kılması da tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

hurma

Şekeri hayatımdan çıkartmaya karar verdiğimde, aklıma gelen ilk tarif hurma püresi olmuştu.

Uyguladığımdaysa beklediğimden çok daha iyi bir sonuç elde ettiğimi gördüm. Bildiğiniz gibi hurmaya ulaşmak da, işlemek de oldukça kolay. Dolayısıyla hurmayı bütün olarak kullanıp her defasında mutfak robotundan geçirmek yerine, 1 haftalık hurma püresi kavanozu hazırlayıp rafine şeker yerine kullanabilirsiniz. Ayrıca yoğun bir tatlandırma özelliğine sahip olduğu için tatlılara bir-iki kaşık kadar ilave etmek yeterli geliyor. Bu sebeple rafine şekersiz beslenme akımı tariflerinde hurmanın ezilmiş ve biraz seyreltilmiş halini kullanmak çok daha pratiktir.

Diyabet ve çölyak hastalıklarıyla mücadelesi takdir edilen Doktor Ümit Aktaş da hurmanın vitamin, mineral ve lif yönünden zengin olduğunu, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, klor, A vitamini, B1,B2,B6 vitaminleri, beta-karoten ve folik asit  içerdiğinin altını çiziyor. Son yıllarda bağırsak beyin ilişkisinin farkına varan bizler için hurmanın zengin bir lif kaynağı olmasından dolayı bağırsakları çalıştırdığını ve bağırsak iç dengesinde rol oynadığını hatırlatıyor. Demir içermesi sayesinde kansızlığa sebep olan demir eksikliğinin önüne geçtiğini, potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengelemeye yardımcı olduğunu, dolayısıyla da tüketilmesi gerektiğini önemle vurguluyor.

Hurma püresi için gerekli malzeme listesi nedir?
İstediğiniz miktarda hurma, biraz da sıcak su dışında başka bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Dolayısıyla iki malzemeyle ortaya harika bir püre çıkarabilmek mümkündür.

Hurma püresini yaptıktan sonra hemen tüketebilir miyiz?
Bu püreyi kıvam alması için dinlendirmenize gerek yoktur. Yapar yapmaz tüketebilirsiniz.

Onlarca hurma çeşidi var. Püre için en uygun olanı hangisidir?
Bugüne kadar kullandığım çeşitler arasından en iyi sonuç aldığım hiç şüphesiz Kudüs hurmasıydı. Bu hurmanın etli ve lezzetinin daha yoğun olması diğerlerinden ayrılıp öne çıkmasını sağlıyor. Ama daha uygun olması sebebiyle Tunus hurmasını da tercih edebilirsiniz. Deneyerek püre için kendi favori hurmanızı bulabilirsiniz.

Hurma püresi pişirilebilir mi?
Doktorlar hurmanın pişirilmesinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı kanaatindeler. Dolayısıyla pişirilmesi tavsiye edilmeyen bal ve pekmez yerine de kullanılabiliyor.

Bu püreyi hangi tariflerde kullanabiliriz?
Şekeri kullandığımız her alanda hurma püresini kullanabiliriz. Kek, kurabiye ve pudinglerde, badem- kaju gibi kuruyemiş sütlerinde, smoothielerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Hurma püresi bozulmadan ne kadar süre muhafaza edilebilir?
Buzdolabında 1 hafta kavanozun kapalı halde saklayabilirsiniz.

hurma

Hurma Püresi Tarifi:
Malzeme:
14 adet hurma püresi
Islatmak için sıcak su
¼ su bardağı su

Yapılışı:

  • Hurmaları derin bir cam kâseye alıp üzerini iki üç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. En az 3 saat, en çok 1 gece bekletin.
  • Yumuşamış hurmaları süzün, çekirdeklerini ayıklayın ve mutfak robotuna alın.
  • Krema kıvamına gelen hurmalara ¼ su bardağı sıcak suyu ilave edip robotu bir iki kez daha çalıştırın.
  • Küçük bir kavanoza püreyi doldurup kapağını kapatın, buzdolabında muhafaza edin.
  • Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın