Taze Makarna Nasıl Yapılır? 

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan makarnaları evde hazırlamaya ne dersiniz? İhtiyacınız olan birkaç yumurta, un ve zeytinyağı… Makarna çok sevilse de bir türlü misafir sofralarına layık görülmez. Klasik ve lezzetli bir makarna  tarifiyle bu durumu ortadan kaldırmaya hazır olun! 
 

Taze Makarna Yapım Aşamaları 

  • Makarna hamurunu geniş bir kapta mümkünse tezgahta hazırlamaya dikkat edin.  

  • Genişçe bir ekmek tahtası veya tezgâh üzerine unu alın.  

  • Ortasını havuz gibi açın.  

  • Ekleyeceğiniz yumurta kadar havuzu genişletin.  

  • Zeytinyağını da yumurtaların üzerine dökün.  

  • Çubuk veya çatal yardımıyla zeytinyağı ve yumurtaları iyice çırpın. Yani karıştırmaya ortadan başlayın.  

  • Kenardan unları da alarak karıştırma işlemine devam edin.  

  • Hamur haline gelmeye başlayınca çatal veya çubukları sıyırıp bir kenara alın. Hamuru elinizle toparlayın. Bu aşamada hamurun kıvamını kontrol etmek gerekir. Eğer cıvıksa biraz un ekleyebilirsiniz. Unu toparlayınca tezgâhtaki kalıntıları kazıyıp atın. 
     

Hamuru toparlamak kadar önemli olan ikinci bir nokta varsa o da hamuru yoğurmaktır.  
    
  

  • Var gücünüzle hamuru ileri geri çekerek yoğurun.  

  • Yumuşayana ve pürüzsüz bir görüntüye ulaşana kadar yoğurma işlemine devam edin. 

  • Yumuşama demişken, hamur yapışmaya başlarsa biraz un ilavesiyle durumu kurtarabilirsiniz. 

  • Yoğurma aşaması 10 dakika civarı sürebilir. 

  • Yoğurma işleminin bittiği noktada hamuru dinlendirmek gerekiyor.  

  • Bunun için öncelikle hamuru güzelce yuvarlayın, biraz un serpip üzerini bir bezle iyice sarın ki hava almasın, üstü de kabuk kabuk olmasın.  

  • Hamurunuzu 30-35 dakika dinlendirmek yeterli olacaktır. 
     

    taze makarna yapımı

Taze Makarna Hamurunun Açılması, Kurutulması ve Kesilmesi 

Makarna hamurunuzu isterseniz anne usulü oklavayla, isterseniz hamur makinesi yardımıyla açın.
  

Taze Makarnanın Elde Açılması ve Kesilmesi 

  • Hamuru bezelere ayırın. Kullanacağınızı ayırıp, diğer bezeleri kalın bir tülbent altına alıp kurumalarını önleyin.  

  • Bezenin üstünü ve altını unlayıp merdane yardımıyla açın.  

  • Ara sıra hamuru çevirerek yuvarlak şekil almasını sağlayabilirsiniz.  

  • Hamurunuzu istediğiniz şekilde açtıktan sonra inceliğini kontrol etmeniz gerekir.  

  • Makarna için uygun incelik 2mm civarıdır.  

  • Kalan bezeleri de aynı şekilde açın.  

  • Açtığınız her bir hamuru unlayıp 15-20 dakika kadar bekleterek kurutun. 

  • Kuruyan hamurlara biraz un serperek rulo haline getirin.  

  • İstediğiniz incelikte bıçak yardımıyla dilimleyin.  

  • Un serpilmiş bir tepsiye kesilmiş makarna rulolarını alıp açın. 

  •  Kuruyana kadar beklettikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz. 
     

Taze Makarnanın Makineyle Açılması ve Kesilmesi 
 

  • Hamur açma ve kesme makinesini vidalarından yararlanarak tezgâha kurun.  

  • Bu aşamadan itibaren makineye ara ara un serpmeniz gerekecek.  

  • Hamurdan küçük parçalar koparıp önce geniş ayarda açın.  

  • Hamurun dikdörtgen şeklini alması için ilk açma işleminden sonra hamuru elinizle kare şekline getirmeniz gerekir.  

  • Ardından makine ayarını teker teker yükselterek ve kolu çevirerek hamuru açmaya devam edin.  

  • Hamuru istediğiniz inceliğe gelinceye kadar açın. (benim için spagetti inceliği 7. ayardır)  

  • Bu işlemi her bir beze için 10 kez bile uygulamanız gerekebilir.  

  • Makinenize hamur yapışmaması için un serpiştirmelisiniz.  
    Ve dinlendirme aşaması…  

  • Dinlenen hamuru küçük parçalara ayırdıktan sonra makinenizin kesicisini takın.  

  • Kullanmak istediğiniz bölümüne un serpin.  

  • Hamuru bir uçtan makineye yerleştirip kesilmiş halini bir tepsiye ya da fotoğrafta görmüş olduğunuz hamur kurutucusuna yerleştirin.  

  • Şeritler kuruyana kadar bekletin. 

     

    Taze Makarna Nasıl Yapılır? 

Pesto Soslu Taze Spagetti 

Malzeme 

Hamuru için; 

4 yumurta 
400 gr un 
½ çay bardağı zeytinyağı 
1 çorba kaşığı tuz 

Sosu için; 

2 demet taze fesleğen 
4 diş sarımsak 
½ su bardağı çam fıstığı 
1 çay bardağı zeytinyağı 
½ rendelenmiş parmesan peyniri 
Tuz 
Karabiber 
 

Yapılışı 

  • Tezgâhın üzerine unu, tuzu alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları da ortasına kırıp hamur haline getirin, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp hamuru dinlendirin. 

  • Belirtildiği şekilde makinede hamurları kesip kurumalarını bekleyin. İsterseniz kurumadan da kullanabilirsiniz. Bu durumda hamur yapışkan bir hal alabilir. 

  • Bu sırada pesto sos için zeytinyağı hariç tüm malzemeleri mutfak robotunda çekin. Zeytinyağı ekleyip kıvamlandırın. Kıvam verme işlemine robotta devam edin. Tuzunu biberini ayarlayıp bir kenara alın. 

  • Bol tuzlu kaynar suda taze makarnaları en fazla 5 dakika kadar haşlayın. Dişe gelir kıvamda pişmiş olmasına dikkat edin. 

  • Makarnanın suyundan pesto sosa bir kepçe kadar ilave edin. Sosla makarnayı güzelce harmanlayın. 

  • Üzerini de domatesle süsleyip biraz parmesan serpebilirsiniz. 

  • Afiyet olsun! 

     

    Taze Makarna Nasıl Yapılır? 

Adaçayı Soslu Ravioli 

Malzeme 

Hamuru için; 
4 yumurta 
400 gr un 
½ çay bardağı zeytinyağı 
1 çorba kaşığı tuz 

Dolgu için; 
250 gr ıspanak 
100 gr beyaz peynir 
Yumurta sarısı 
Tuz 
Karabiber 

Sosu için; 
8 yaprak taze adaçayı 
5 yemek kaşığı tereyağı 
 

Yapılışı: 

  • Tezgahın üzerine unu, tuzu alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları da ortasına kırıp hamur haline getirin, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp hamuru dinlendirin. 

  • Ispanakları 1-2 dakika haşlayıp süzün, dilimleyin. Peyniri ufalayıp ıspanakla karıştırın. Yumurta sarısı, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın. 

  • Hamuru incecik açın. Bıçakla veya bir kalıp yardımıyla kesip hamurların ortasına dolguyu yerleştirin. Üzerini bir başka hamurla kapatıp kenarlarına çatalla bastırıp kapanmasını sağlayın. Veya hamuru açın ve hamurun yarısına birer ikişer santim boşluk bırakarak dolguyu yerleştirin. Kalan yarım hamuru dolguların olduğu kısmın üzerine kapatın. Kalıp yardımıyla kesip kenarlarına bastırarak iyice yapışmasını sağlayın. 

  • Bol tuzlu suda raviolileri haşlayın. 

  • Bir tavaya tereyağı eritin, ince dilimlediğiniz adaçayını ekleyip soteleyin. Süzdüğünüz raviolileri sosa alıp bir iki kez çevirin. Sıcak olarak servis yapın. 

  •  Afiyet olsun! 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın