Tek Kelimeyle Romantik: Meksika Düğünü

Meksika’da bir düğüne katılmak, sanki hiç bitmeyen ve çağlardır süren kültür ve gelenek anlarına şahit olmak demek.

Öyle ki; neredeyse düğün sırasında ülkenin son 7 yüzyılını bir anda görmek mümkün. Meksika’da birçok âdetin kaynağı, içli dışlı olduğu ülke kültürlerine ve atalarından aldıklarına dayanıyor. Düğünlerde İspanyol, Aztek, Maya ve yerli Amerikan esintilerine rastlanıyor. Latin Amerika, dünya Hıristiyanlarının %40’ını oluşturuyor. Meksika da bir Latin ve inançlarına oldukça bağlı insanların ülkesi. Düğünleri de Katolik inancının ritüellerine göre şekilleniyor.

meksika düğünü

La Pedida: Babanın Onayı
Meksika ailesinde baba oldukça güçlü bir karakter. Baba, gerçekten de ‘evin reisi.’ Birbirlerini seven ve evlenme kararı alan gençler, mutlaka babalarının onaylarını almak zorunda; büyük ailelerdeyse büyükbabanın. Onay da bize yabancı olmayan bir geleneğin parçası aslında; kız isteme. Meksika’da da erkek tarafı, ellerinde çiçeklerle kız istemeye gidiyor. Onay verilmeme durumundaysa evlilikler oldukça zora giriyor. Düğün tarihi de genellikle kız isteme günü belirleniyor.

Düğün Sahipleri
Oldukça masraflı geçen düğünler, 300- 400 kişilik olarak planlanıyor. Eskiden sadece kız tarafının karşıladığı düğünleri, bugün çiftler ortaklaşa üstleniyorlar. Masrafları; aileler, eşler, arkadaşlar, vaftiz aileler paylaşıyorlar. Kimisi mekânı, kimisi yiyecekleri, kimisi süsleri veya içecekleri… Asıl ilginç olansa tabiri caizse bu sponsorların isimlerinin davetiyelere yazılması.

meksika düğünü

Akıl Hocaları
Evlenecek çiftler nişanlılık süreçlerinde kendilerine birer akıl hocası tayin ediyorlar. Bu kişilere oldukça iş düşüyor. Bildiğimiz anlamda nedimelerden farklılar. Çiftlerin her anlarında onlara yardımcı oluyorlar, hatta düğünden sonra bile. Bir çiftin bu derecede yakını olabilmek, seçilen kişiler için de oldukça onur verici. Akıl hocaları zaman zaman düğün masraflarını kendileri de karşılayabiliyorlar.

meksika düğünü

Gelinlik ve Damatlik
Gelinler İspanyol esintileri taşıyan elbiseler giymeyi tercih ediyorlar. Mantilla adı verilen peçeli bir duvak kullanıyorlar. İpek ya da kadife dikilen elbiselerde, çiçek motifli el işlemeleri bulunuyor. Flâmenko tarzında büzgülü eteklerin üstüne, bolero ceket giyen oldukça geleneksel gelinlere de rastlamak mümkün Meksika’da. Elbiselerinin içine; sarı, mavi ve kırmızı kurdele bağlayan gelinler, bu üç rengin onlara şans getireceğine inanıyorlar.
Damatlarsa, dar işlemeli bir pantolon ve matador ceketi giyiyorlar. Meksika düğününde seçilen elbiseler bile şenlik havasında.

El Lazo
Düğün yemini sırasında gelin ve damat birbirlerine bağlanıyor. Nasıl mı? Gelin ve damadın boyunlarından geçirilen ve sekiz şekli verilen bir kurdeleyle. Kurdele sonsuz beraberliği simgeliyor. Bu bağ zaman zaman dantelden, boncuktan hatta portakal çiçeklerinden oluşabilir. Ama asla inci bir el lazo göremezsiniz. Zira gelinin inci takması uğursuzluk işareti olarak görülüyor. Seremoni sonunda bu bağ, geline veriliyor ve ondan ömrü boyunca saklaması bekleniyor.

meksika düğünü

Düğün Yemekleri ve Müzik
Düğünlerde geleneksel Meksika yemekleri tercih ediliyor. Tabi hepsi baharatlı ve acı. Fasulye, tavuk, sığır eti ve tortilla tercih edilen yemeklerin başında geliyor. Müzikse; üyelelerini erkeklerin oluşturduğu gruplar tarafından icra ediliyor. Damadın giysisine benzer geleneksel Meksika kıyafetleri ve büyük hasır şapkalarıyla canlı müzik yapıyorlar. Düğünlere bir Latin dokunuşu katan müzisyenler, flamenko, salsa ya da merengue ezgileriyle gitar çalıyorlar.

meksika düğünü

Las Arras: 13 Altin
Meksika düğün adetlerinden olmazsa olmaz bir seremoni:13 altın. Düğün sırasında damat geline 13 altın sunuyor. Damadın geline olan koşulsuz sevgi ve bağlılığının sembolü olan bu altınlar; seremoni esnasında gelinin avucuna ve başının üzerinde tutulan bir kutuya yerleştiriliyor. Altın; damadın ömrü boyunca kazandıklarını geliniyle paylaşacağını simgeliyor. 13 rakamıysa Hz. İsa ve 12 sadık havarisine bir gönderme.

Para Dansı
Meksika düğünleri biraz da dans ve müzik demek. Düğün boyunca birileri sürekli dans ediyor ama damat ve gelinle dans etmek kolay değil. Davetliler gelin veya damatla dans edebilmek için para veriyorlar. Çiftler hediye edilen paraları masraflarını karşılamak ya da balayına gitmek için kullanıyorlar.

Tirar La Liga: Sıradakı Kim?
Düğünün sonuna yaklaşırken gelinin bekar arkadaşları bir araya geliyor. Gelin, buketini arkası dönük ya da gözleri kapalı bir şekilde genç kızlara atıyor. Buketi kapan, bundan sonra evlenecek olan ilk genç kız oluyor. Diğer yandaysa damadın arkadaşları; müzik eşliğinde damadı havaya kaldırıyorlar ve dans ediyorlar. İronik olansa seçilen müziğin cenaze marşı olması. Çünkü genç erkekler damadın evleniyor olmasını hayatının sonu gibi görüyorlar. Cenaze marşı bir anda sonlanıyor, damat kimin üzerine düştüyse sıradaki damat, o oluyor.

Ve Düğün Biter
Her biri bir şenlik havasında geçen Meksika düğünleri, sanki tam da âşık çiftler ve onları kutsamak için yapılmış gibi. Tüm ritüeller gelin ve damadın sonsuz aşkı ve birlikteliği üzerine kurgulanmış. Müzik, yemekler, renkler, danslar… Bir Meksikalıyla evlenmek herkesin başına gelecek bir durum değil. Ama yolu bu ülkeye düşenler, mutlaka bir düğüne katılmalılar.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo