Felsefede, psikolojide, tasarımın her halinde siyah-beyaz birlikteliği renk olmanın ötesinde anlamlar taşır.
Örneğin Çin’de yie ve yang ile temsil edilen siyah ve beyaz olan bu iç içe geçmiş figür, evrenin ve doğanın işleyişindeki zıtlıkların birbiriyle uyumunu ifade etmek için kullanılır. Tıpkı insan ruhu gibi, içinde hem iyilik hem de kötülüğün aynı anda barındığı; ancak bazen birinin daha baskın bazen de dengeli olduğu bir uyumdur siyah-beyaz.
Bir parça siyahken diğeri beyazdır ve daireyi oluştururlar. Felsefede genellikle yer beyaz, yani gündüzle, gök gece ise siyah ile tasvir edilir. İyilik, kötülük, mutluluk, mutsuzluklar da bu renklerle çokca ifade edilir. Modada ise siyah-beyaz birlikteliği zarafetin, şıklığın rengi olmuştur.
Siyah-Beyaz Kombin Stilleri
1- Çizgili ve puantiyeli desen tercihleri yapabilirsiniz. Çiçek ve geometrik desenlerde ise dikkatli olmalısınız, sizi olduğunuzdan daha iri gösterebilir.
2- Bordo, kırmızı, fuşya, oranj gibi canlı renklerle kullanabilirsiniz.
Monokrom son yıllarda modada çok kullandığımız bir terim. Tek rengin ağırlıkta olduğu, bu rengin ton farklarıyla oluşturulmuş kombinlere verilen tanımdır. Bu tanımın içinde sadece siyah/beyaz iki renk olmasına rağmen tek olarak ifade edilebilir. Siyah beyazın modada böyle bir ayrıcalığı vardır…
Siyah-Beyaz Nasıl Kombinlenir?
1- Kilonuzla probleminiz varsa, beyazı tek başına kullanmayın… Ağırlıklı renginiz siyah olsun, detaylar beyazla bütünlenebilir. Örneğin üst bölgeniz kilolu, bacak bölgeniz daha ince ise siyah bir üst beyaz bir altla çok güzel kombinlenir.
2- Özellikle iş hayatında bu iki renk kullanımı kurtarıcı olabilir. Siyah bir kalem etek, üzerin giyeceğiniz beyaz bir gömlek ve sade aksesuarlar gününüzü kurtarır.
3- Konumuz siyah-beyaz… Ancak düğünlere asla tek parça beyaz elbise ile katılmayın. Siyah bir detayı olsa bile protokol kuralları gereği doğru değildir. Geline saygısızlık olarak nitelendirilir.