Mart Ayında Ne Okuyalım?

Mart ayının öne çıkan kitaplarını sizin için inceledik…

 

KELİMELERİN KALBİ

Kapı Yayınlarından çıkan Ahmet Turgut’un son kitabı Kelimelerin Kalbi kullandığımız bazı kavramların ne olmadıklarını ve aslında ne olduklarını hatırlatmak üzere okuyucuyu dilin hakikatini aramaya davet ediyor. Âlemlere Rahmet Efendimiz (sav), “Dil, kalbin tercümanıdır,” buyurur.  Aynı ilkenin kişilik ve kimlik inşasındaki etkisine dikkat çeken Hz. Ali (kv) ise “Her insan konuştuğu dilin evladıdır,” der. Benzeri diğer bildirimlerden de hareketle ikrar edebiliriz. Şuur dilde başlar, kalbe iner. Keza dil temizlenmeden kalp de arınmaz, aklediş de… Oysa üzülerek gözlemliyoruz. Yaşamakta olduğumuz sevgi-güven bunalımları,  gitgide her kes(im)i kuşatan önyargı zırhları, benlikleri esir alan üstün gelme arzusu misali nefsânî-psikolojik baskılar veya sosyal savrulmalar, asırlık eğitim ve kültür sorunlarımızla buluştukça anlamın ve hikmetin tahtına sloganik-hipnotik imajlar oturmakta. Öyle ki; en geç bir nesil sonra konuşan ama anlaşamayan insanlar topluluğuna dönüşmemiz kaçınılmaz görünüyor. Haliyle böylesi bir iletişim-idrak krizinden kurtulmak için bir an evvel “dil-zihin” ve “dil-kalp” ilişkisi bağlamında kişisel ve toplumsal planda tadilata girişmek zorundayız. Nitekim böylesi bir ihya girişiminin ilk meyvesi, dile dair şuur ve ahlâk farkındalıkları olacaktır.

ZOMBİLER: KÜLTÜREL BİR TARİH

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Tarih kategorisinde yayımlanan Zombiler: Kültürel Bir Tarih raflardaki yerini aldı. Birkbeck Üniversitesi İngiliz Dili ve İnsani Bilimler Bölümü’nde modern ve günümüz edebiyatı profesörü Roger Luckhurst’un kitabında, eşikteki bir gotik canavarın kendine özgü kültürel tarihini ve köleliğin zor ve dilsiz dünyasından kapitalist dünyanın kalbine, hatta küresel popüler kültürün şebekelerine ulaşırken yaptığı yolculuğu anlatıyor. Zombiler başlangıçta aristokrat vampirlerin ve mumyaların çürümekte olan yoksul akrabası, korku filmlerinde ancak çeperde yer bulan bir yaşayan ölüydü. Sıranın kendisine gelmesini beklerken sürekli konak değiştirdi; sonunda küresel bir figüre dönüştü. Zombiler, eşikteki bir gotik canavarın kendine özgü kültürel tarihini ve köleliğin zor ve dilsiz dünyasından kapitalist dünyanın kalbine, hatta küresel popüler kültürün şebekelerine ulaşırken yaptığı yolculuğu anlatıyor.

BABAM CEMİL MERİÇ

Bu kitapta, medeniyetler beşiği Antakya’da emperyal iştihaların bir dünya devletinden kopardığı toprak parçasında irfanla kültür arasında gel-gitler yaşayan, İstanbul’da bir ulus devletin yoğrulma çabalarından doğan sancıları o devrin zeka elitiyle paylaşan, dünya kültürünü özellikle Fransız kültürünü ülkesine taşıyan, bir gecede “kitapları tuğlalaşan” ve fakat yaşadığı karanlık yılları ışık dolu harflerle satır satır eserlerine işleyen, kendisi için kurduğu zengin düşünce dünyasını çevresindeki herkesle ve gelecek kuşaklarla paylaşmak isteyen Cemil Meriç’i bulacaksınız. Kızı Ümit Meriç’in kaleminden okuyacağınız Cemil Meriç, bazen samimi bir dost, bazen asabi bir hoca, bazen samimi bir dost, bazen asabi bir hoca, bazen müşfik bir baba, bazen münzevi bir aydın olarak çıkıyor karşımıza.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir