Mide Ülseri Nedir Belirtileri Nelerdir

Ortalama her 10 kişide bir rastlanan mide ülseri, önemsenmesi ve düzenli tedavi olunması gereken bir hastalıktır. Mide ülseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak işinize yarayacaktır…

Mide hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkan mide ülseri, midede  meydana gelen yaralar olarak bilinir. İlk olarak “mide ülseri nedir, belirtileri nelerdir” konularına değinelim. Çünkü bu hastalık yaşam standardını düşürüp, sosyal hayatta sizi olumsuz etkileyebilir. Hastalığınızın ne olduğunu ve tedavi yöntemlerini biliyor olmanız sizi iyileşmeye bir adım daha yaklaştıracaktır.

Mide Ülseri Nedir?

Midede, mide ile yemek borusunun kesiştiği noktada ve mideden hemen sonraki organ olan onikiparmak bağırsağında meydana gelebilen mide ülseri, midedeki asit ya da bazı sıvılar nedeniyle oluşan yaralara ve tahribata verilen isimdir. Diğer mide hastalıklarından daha sıkıntılı bir sağlık sorunu olan ülserin kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Çünkü ilerlemiş olan ülser daha büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Mide ülseri tanısı için uzman hekim tarafından endoskopi ile inceleme yapılır.

Mide Ülseri Belirtileri!

  • Midede meydana gelen sebepsiz ağrı hissi,
  • Sürekli mide bulantısı çekmek,
  • Sebepsiz kusmalar,
  • Yemekten hemen sonra gelen hazımsızlık hali,
  • Sürekli aç hissediyor olmak,
  • Sürekli gazınızın olması,
  • Midede yanma ile onu takip eden ağrı ve hazımsızlık gibi semptomlar ülser göstergesi olabilir.

Bu noktada önemli olan mide ülseri belirtilerini fark edip uzman doktorun önerdiği tedavi yöntemlerini doğru ve düzgün bir şekilde uygulamaktır. Çünkü ülser asla ihmale gelebilecek olan bir hastalık değildir. Aksine çok önemli ve sürekli kontrol alınması gereken bir sağlık problemi olarak bilinmektedir.

Mide Ülseri Neden Olur?

Mide ülserine sebep olan bazı etkenler tabii ki bulunuyor. Bu yüzden aşağıda bulunan nedenlere dikkat ederek bu hastalığın etkilerini azaltabilir ya da bu hastalığa yakalanmaktan kendinizi koruyabilirsiniz. Bilinçli hasta olmakta her daim fayda vardır.

  • Vücudu çok uzun saatler boyunca aç bırakmak,
  • Yeterince temiz olmayan yiyecekleri tüketiyor olmak,
  • Aşırı stresli olmak (mide hastalıklarının tümünün baş düşmanı strestir.
  • Yiyeceklere ekstra tuz eklemek,
  • Çok fazla tuz sahip gıdalar yemek,
  • Düzensiz ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığına sahip olmak,
  • Genetik bazı faktörler.

Mide Ülseri Tedavisi!

Çok baharatlı, yağlı, tuzlu ve asitli yiyecek ve içeceklerden kesinlikle kaçınılması gereken bir hastalık olan mide ülserinde en önemli nokta doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmenizdir. Verilen medikal tedaviler haricinde yiyip içtiklerinize dikkat etmezseniz bu hastalığın etkileri hayatınızı olumsuz anlamda aşağı çekebilir.

Uzman doktorun mide ülseri tedavisi uygulayabilmesi için öncelikle tanı koyması gerekir. Tanı için de endoskopi ile görüntüleme yapılır. Mideden biyopsi ile parça alınıp, mikroskop altında incelenir. Hastanın durumuna göre herhangi bir enfeksiyon benzeri durumda varsa antibiyotik tedavisi ile birlikte mide asidini önleyici ilaçların alınması söylenir. Ülser ilaçları midedeki yanma hissine neden olan mide asitlerinin etkilerini azaltarak hastanın rahatlamasını sağlar. Medikal tedavi bu hastalık için iyi bir tedavi yöntemidir. Mide ülseri ancak kanama, tıkanma ve delinme gibi durumda cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Bunun dışında ilaç tedavisi ülser diyeti ile hastalığın tüm olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz. Ancak uzman hekimin onayı olmadan herhangi bir ilaç ya da bitkisel tedavi uygulamak doğru değildir. Bunu yapmadan önce uzman doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

Mide Gazı Tedavisi yazımızda mide ile ilgili diğer bir soruna göz atabilirsiniz.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo