Midedeki Gaza Ne İyi Gelir: Gaz Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Gaz Neden Olur?

Gaz sorunu en sık görülen sindirim sistemi sorunudur. Genellikle mide ve bağırsak sorunları nedeni ile oluşur.

Gaz Oluşmasının Sebepleri

– Çok baharatlı besinler tüketmek

– Besinleri çiğnerken hava yutmak

– Hızlı yemek yemek

– Anksiyete ve stres

– Aşırı alkol

– Hava yutmak

– Fazla soslu ve yağlı besinler

– Bağırsaklarda sorun

– Bakteriyel enfeksiyon

– Sigara içmek

– Aşırı yeme

– Sakız ya da şeker

– Kabızlık

– Yapay katkı maddesi kullanımı

– Laksatifin aşırı kullanımı

Gaz Birikmesi Belirtileri Nelerdir?

– Gaz

– Karın bölgesinde gerginlik ve şişlik

– Karın bölgesinde kramp

– Aşırı hıçkırık

– Kötü nefes kokusu

– Kusma

– İştahsızlık

Gaz Nasıl Çıkarılır?

Gazı Azaltan Besinler: Sarımsak

Gaz oluşumunu engellemek için sarımsak kullanılabilir. Mide asidini dengeler ve mide yanmasını azaltır. Sindirimi desteklemek için taze sarımsak çorbası içilebilir.

– Biraz öğütülmüş sarımsak ile karanfil suyu kaynatılır. İçerisine kimyon ve karabiber de eklenir. Kaynadıktan sonra soğuması beklenir ve içilir.

Gaz Azaltıcı Yiyecekler: Zencefil

Zencefil de hazımsızlık tedavisinde kullanılan en iyi ilaçlardan biridir. Mide sorunlarının hemen hemen hepsinde kullanılabilir. Hazımsızlık ve gazı önlemek için düzenli olarak taze zencefil tüketilmelidir.

– Gün içerisinde birkaç bardak zencefil çayı tüketilebilir. Biraz zencefil kaynatılır ve süzülür. Bu çay günde iki ya da üç kez içilir.

– Zencefil yağı gazı giderirken aynı zamanda rahatlama sağlar. Karın bölgesine 2 ya da 3 damla zencefil yağı konulur ve bir süre masaj yapılır.

Gaz Giderici Baharatlar: Karabiber

Karabiber de mide asidi ve hazımsızlık için kullanılabilir. Midede oluşan tahrişi yatıştırmaya yardımcı olur.

– Karabiber, toz zencefil, kişniş ve kurutulmuş nane yaprakları eşit miktarda karıştırılır. Bu karışımdan bir çay kaşığı kadar günde iki kez tüketilir.

– Karabiber ile ayran da tüketilebilir.

Gaz gideren baharatlar: Kimyon tohumu

Kimyon tohumu çayı, mide bozukluğu için etkili bir çözümdür. Çay hazırlamak için bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı kimyon tohumu eklenir. Birkaç dakika demlenmesi beklenir. Her öğünde içilebilir.

– Kimyon tohumu ve kaya tuzu ile kavrulmuş rezene tohumu çiğnenebilir.

Ayran Gaz Giderir mi?

Ayran midede gazı gidermek için kullanılabilir. Aynı zamanda kişiyi zinde tutar ve mideyi ferahlatır. Ayran içerisine kavrulmuş toz kimyon ve bir tutam tuz da eklenebilir.

Gaza iyi gelen bitki: Karanfil

Birkaç adet karanfil doğrudan gaz ağrısını gidermek için tüketilebilir. Karanfil tadı çok keskin bir besindir. Çiğnenebilir. Aynı zamanda karın bölgesine biraz karanfil yağı ile masaj yapılabilir.

Gazı Azaltan Çaylar: Rezene

Rezene de gaz oluşumunu engeller. Gaz sancısını gidermek için birkaç rezene tohumu çiğnenebilir. Alternatif olarak, rezene çayı da tüketilebilir. Biraz su kaynatılır. Ezilmiş rezene tohumu içine eklenir. Birkaç dakikalığına demlenmesi beklenir. Ardından süt ile birlikte içilir.

Sıcak su gaz giderir mi?

Sıcak su gazın giderilmesine yardımcı olur. Gazdan kaynaklanan ağrıları gidermek için düzenli aralıklarla ılık su içilebilir.

Gaz birikmesine doğal çözüm: Şeytantersi

Bir tutam şeytantersi bir bardak sıcak suya eklenir. İyice karıştırılır ve günde 3 kez içilir. Şeytantersi bitkisi ezilerek biraz da su eklenerek hamur haline getirilir. Bu hamur karın bölgesine uygulanabilir.

Tamamen olgunlaşmış muz püresi ile şeytantersi karıştırılarak günde iki kez tüketilebilir.

Elma sirkesi gaz giderir mi?

Ilık suya 2 ya da 3 çorba kaşığı elma sirkesi eklenir. Oda sıcaklığına gelene kadar soğuması beklenir. Karın ağrısını yatıştırmak için içilir.

Not: Elma sirkesi yoksa normal sirke de kullanılabilir.

Gazı gideren bitkiler: Kakule

Kakule, sindirim sürecini hızlandıran etkili bir baharattır. Sebze ya da pirinç pişirilirken içerisine biraz da kakule tozu eklenebilir.

Kakule gaz sorunundan kurtulmak için günde 2 ya da 3 kez çiğnenebilir.

Taze zencefil, kakule tohumu ve bir çay kaşığı rezene tohumu çay şeklinde demlenir. Gün içinde birkaç kez tüketilebilir.

Gazı gideren yiyecekler: Limon ve karbonat

Bir bardak su içerisine bir taze limon suyu sıkılır. Biraz da karbonat eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra içilir.

Gaz için tarçın

Tarçın, yemeklere lezzet katan aromatik bir baharattır. Ancak gaz oluşumunu engellemek için de kullanılabilir. Bir tatlı kaşığı toz tarçın, bir bardak ılık süte eklenir. İçerisine biraz da bal eklendikten sonra tüketilir.

Ayrıca çay olarak da tüketilebilir. Kaynar suya toz tarçın eklenir. Bir süre demlenmesi beklenir ve süzülerek içilir. Mide sorunlarında son derece etkilidir.

Hint bektaşi üzümü (Amla)

Hint bektaşi üzümü; saç, mide, kalp ve deri sorunlarında sık sık kullanılır. Her sabah aç karna amla suyu içilebilir. Amla lif ve C vitamini açısından zengindir. Kabızlık sorununda da kullanılabilir.

Gaz sancısına iyi gelen bitkiler: Karambol bitkisi tohumları

Karambol bitkisi tohumları; hazımsızlık, mide bulantısı ve gastrik sorunlarda son derece faydalıdır. Yarım çay kaşığı karambol bitkisi tohumu biraz şeytantersi ve tuz ile karıştırılır. Çiğnenebilir ya da su ile yutulabilir.

Zerdeçal yaprakları

Zerdeçal etkili tıbbi özellikleri ile bilinir. Birkaç zerdeçal yaprağı ezilir. Bir bardak süt içinde karıştırılır ve içilir. Gastrik sorunları hafifletmeye yardımcı olur.

Gaza iyi gelen içecekler: Patates suyu

Biraz patates ezilir ve suyu sıkılır. Yemeklerden önce içilir. Gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Günde 3 kez tüketilebilir.

Guava yaprakları

Birkaç guava yaprağı suda kaynatılır. Süzülür ve içilir.

Dereotu yağı

Dereotu, gaz için bitkisel çözümler arasındadır. Dereotu yağı bir çay kaşığı bal ile karıştırılarak tüketilebilir.

Not: Hamileler tarafından dereotu yağı kullanılmamalıdır.

Kereviz yaprağı

Mide ağrısı ve mide astarı tahrişini engellemek için birkaç kereviz yaprağı çiğnenebilir.

Soğan suyu

Soğan suyu ekstresi mide sorunlarını hafifletmek için içilebilir.

Bitki çayı

Ahududu, böğürtlen, nane ve papatya çayı da gaz oluşumunu engellemek için tüketilebilir.

Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizi suyu proteinler açısından zengindir. Mide sorunlarında kullanılır. Gün içerisinde Hindistan cevizi suyu içilebilir.

Organik maydanoz

Taze maydanoz tüketmek sindirim için faydalıdır. Salatalarda ve yemeklerde de kullanılabilir.

Karahindiba çayı

Karahindiba kökleri çay şeklinde demlendikten sonra içilebilir. Gaz oluşumunun yanı sıra midede fazla asit oluşmasını da engeller.

Nane

Nane çayı midede gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Birkaç nane yaprağı, bir fincan kaynar suya konulur. Demlenmesi beklendikten sonra süzülür ve içilir. İçerisine biraz bal da eklenebilir.

Gaz Nasıl Önlenir?

– Rahat kıyafetler giyilmelidir.

– Midede gaz sıkışmasını engellemek için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.

– Yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır.

– Pipet daha fazla hava yutulmasına neden olabilir. Bu nedenle kullanılması önerilmez.

– Sağlıklı ve hafif yemekler tüketilmelidir.

– Anksiyete, depresyon ve stresten kaçınılmalıdır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın