Röportaj: Yelda İpekli
Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (Turkey ONE), Türkiye’nin eşsiz kültürel mirası ile tarihi ve doğal zenginliklerini tüm dünyaya tanıtırken uluslararası platformlara bir marka olarak taşıyarak kültürel ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmayı hedefliyor. Turkey ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, dünya barışına kültür ve turizm alanlarında “Mozaik Yolu” projesi ile katkıda bulunmak üzere Global Hope Coalition daveti ile Amerika Birleşik Devletleri’nde çok özel bir davete konuşmacı olarak katıldı.
Dünya barışı için geniş ölçekli etkinliklerde bulunan önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Global Hope Coalition, 18 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği New York programına Turkey ONE Derneği’ni konuşmacı olarak davet etti. Global Hope Coalition Derneği’nin tek Türk üyesi olan Turkey ONE Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Global Hope Coalition üst yönetimini Turkey ONE Derneği’nin sunumu için ikna etti.
Katılımcıları arasında tüm dünyadan seçkin iş insanları ve sivil toplum için gönüllü çalışmalar yürüten önemli hayırseverlerin bulunduğu Global Hope Coalition tarafından gerçekleştirilen 1. yıl gala yemeğinde Prof. Dr. İlber Ortaylı kapsamlı bir sunum yaparak aynı zamanda isim babası olduğu Mozaik Yolu Projesi’ni anlattı. Projeyi tanıtarak, bu çalışmaların ortak dünya mirasına yapacağı önemli katkıyı vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın sunumu, seçkin davetli topluluğu tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı.
Biz de projeyi Turkey ONE Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan’dan dinledik.
Turkey ONE Derneği’ni bize anlatmanızı rica edebilir miyiz ? Amacı ve hedefleri neler? Üyeleriniz kimler?
Turkey ONE Derneği (Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği) kültürel mirasımız, tarihi ve doğal zenginliklerimizle bizi bir araya getiren ortak değerlerimize sahip çıkarak uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşıyıp; kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşamımızla örnek olarak bir adım daha ileri gitmek ve bir benzerine daha rastlanamayacak bir dünya mirasına sahip olduğumuzu daha iyi anlayıp anlatabilmek hedefleri ile şahsımın başkanlığında 2014’de yola çıkmış bir kuruluştur.
Derneğimiz; Onursal Başkan Çiğdem Simavi, Danışma Kurulu Başkanımız Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Sevda Elgiz, Özlem Gençoğlu, Avi Alkaş gibi birçok Türkiye gönüllüsü üyelerimizden oluşuyor.
Mozaik Yolu projesi nasıl ortaya çıktı?
Bizler bu noktada Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa büyükşehir belediyelerinin değerli destekleri ve Danışma Kurulu Başkanımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın öncülüğünde yürüttüğümüz Mozaik Yolu projesiyle, M.Ö 4 binden günümüze kadar sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan bu illerimizde son yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan mozaik eserlerin bilinirliliklerinin artmasını, dünya çapında tanınmasını ve yeni bir turizm destinasyonunu Türkiye’ye kazandırmak arzusundayız.
Bu projede size destek verenler kimler? İlber Ortaylı’nın çok gönül verdiğini biliyoruz.
İnanın projemizi duyan, çabamızı gören herkesten destek görüyoruz. Devlet büyüklerimizden, 4 ilimizin Büyükşehir Belediye Başkanlarımızdan ve çeşitli kurumlardan… Son programımızda Türk Telekom ve Onkim Kök Hücre Teknolojileri gibi kurumlar da destek verdiler.
Mozaik yolunun kapsamında neler var ?
Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da bulunan eşsiz mozaik eserlerini kapsamaktadır.
Bu proje ile New York’ta BM Zirvesinin yan etkinliklerinden Küresel Umut Koalisyonu Zirvesi’ne katıldınız. Çok heyecan ve gurur verici. Bizimle paylaşır mısınız?
Evet 18 Eylül akşamı ABD’nin üç büyük kütüphanesinden biri olan ünlü New York Halk Kütüphanesi’nde (NYPL) düzenlenen Birleşmiş Milletler’in (BM) 72. Genel Kurul Genel Görüşmeleri’nin yan etkinliklerinden birisi olan Global Hope Coalition ( GHC ) Summit ‘te Turkey- ONE olarak Mozaik Yolu projemizi tanıtmış olduk.
Zirvenin resepsiyon bölümünde Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa’da ortaya çıkarılan essiz mozaik eserlerini anlattık.
Zirve, GHC Onursal Başkanı aynı zamanda Unesco Genel Direktörü Irina Bokova’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirveye ana konuşmacılarından 7 ülkenin Cumhurbaşkanı ile Devlet Başkanı, ABD’nin 43.”First Lady”si Laura Bush, İngilere eski Başbakanı Tony Blair, Hollywood yıldızı UNESCO İyi Niyet Elçisi Forest Whitaker ve birçok uluslararası ünlü isim ile birlikte, diplomatlar, STK ve çokuluslu şirket temsilcileri katıldı. Gecede, “Aşırılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Küresel Kampanya 2017 Kahramanı” ilan edilen bir çok kişiye ödül verildi.
Gurur vericiydi bizim için. Tek Türk dernek olarak katıldık ve bu kadar kariyerinde başarı yapmış isimlere Hatay’ı, Kahramanmaraş’ı, Gaziantep’i ve Şanlıurfa”yı ve mozaiklerimizi anlattık.
Bu zirvede UNESCO Genel Direktörü Bokova, kadın ve kız çocuklarının radikalleşmenin en savunmasız kurbanı olduğunu kaydederken eğitimin şiddete ve aşırılığa karşı en iyi silahlardan biri olduğunu vurgulamış. Siz de ülkemizin başarılı örnek iş kadınlarından birisiniz bu konudaki yaklaşımınız nedir ?
Bunu bizler yıllardır söylüyoruz. Her fırsatta dile getiriyoruz. Bu amaç için STK’larda çalışıyoruz. Dünyayı eğitim kurtaracak. Eğitimle sevmeyi, eğitimle özgürlüğü, eğitimle adaleti, eğitimle hoşgörüyü yani eğitimle birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Eğitim kadar öğretime de vakit ayıracağız. Doğru ile yanlışı daha erken yaşta öğreteceğiz çocuklarımıza.
İş alanlarının dışında çok sayıda sosyal sorumluluk eksenli işlerde çalışıyorsunuz. Bahseder misiniz ?
Büyük hassasiyetle belirtmek isterim ki ben vaktinin önemli kısmını sosyal sorumluluk projelerine ayıran birisiyim. Engellilerin sorunlarından, yetenekli çocukların ihtiyaçlarına, kadın girişimcilerin desteklenmesinden eski eserlerin korunmasına kadar pek çok sosyal sorumluluk projesinin içinde gönüllü olarak çalışıyorum. Bu benim içimden gelen bir enerji. Kendimi böyle mutlu hissediyorum. Hiç kimseyi gönüllü olarak çalışmaya ikna edemezsiniz ancak o kişinin içinden gelmelidir bu. Ama şuna dikkat çekmek istiyorum. Eğer içinizde toplumsal bir sorumluluk duygusu taşıyorsanız, yeni ve önemli girişimlerin, kapısında duruyorsunuz demektir. Tikad ( Türkiye İş kadınları Derneği ), Yaratıcı Çocuklar Derneği ile kadınlarımızın ve çocuklarımızın yanında olmaya çalışıyorum. Toplumları oluşturan kadınlardır. Kadın ne kadar eğitimli, güçlü ve özgüvenli olursa ona göre de çocuklarını mutlu yetiştiriyor. Bu noktada sağlıklı toplumlarda kadınlarımızın elinde .İşte bu yüzden de kadınlara ve çocuklara çok önem veriyor, hemen hemen faydalı olan her projede yer almaya çalışıyorum.
Kızınıza verdiğiniz en temel öğüt nedir ? Bu öğüt bizim okuyucularımıza da ilham versin…
Sadece kızlarıma, çocuklarıma değil; tüm çocuklar için; önce insan olmayı öğütlüyoruz. İyiliğin hızla kaybolduğu, mutluluğun zenginlik için heba edildiği bir dünyada yaşıyoruz artık. Mutlu olmaya çalışmak, iyi olmaya çalışmak yakın gelecekte insanın en önemli hedefi olacak sanırım. Çünkü artık onun eksikliğini hissetmeye başlayacağız…
Bu gün artık başarının bir yolu da pozitif düşünmekten geçiyor. Bu iki kelimeyi hayat felsefesi olarak benimseyen, insanlar, umudunu, güvenini, iyimserliğini kaybetmeden kendine güvenen, cesur ve inisiyatif sahibi bireyler olduklarını çevrelerine hissettiriyorlar. Olumlu düşünmenin gücünü geliştirmeliyiz. Bizi en kötü anlarımızdan çıkaracak olan da budur.