İnsan bedeninde iki böbrek bulunduğundan, birinin ameliyatla alınması kişinin normal yaşamını sürdürmesine engel değildir. Bu cerrahi işleme tıpta, “nefrektomi” adı verilir.
Böbrek, ancak bütün tedavi yöntemleri denenip sonuç alınamazsa çıkarılır. Öteki böbrek normalse, alınanın görevini de yüklenir.
Ameliyat nedenleri
Bazı insanların böbrekleri doğuştan anormaldir, yani uygun biçimde oluşmadığı için görevini tam olarak yapamaz. Trafik kazası gibi durumlarda ağır biçimde zedelenen böbreğin, hastanın kan yitirmesini önlemek için alınması gerekebilir. Tümör varsa, yayılmaması için böbreğin de alınması gerekebilir. Yalnız tümörün bulunduğu bölgeyi almak genellikle olanaksızdır.
Böbrek, bir taş ya da başka maddeyle tıkandığında da organın tümü iltihaplanabilir ve ağır bir hastalığı önlemek için böbrek çıkarılır. Kan basıncı yüksekliğinin ender görülen bir nedeni, böbreğe kan götüren atardamardaki bir bozukluk yüzünden böbreğin özel bir madde salgılamasıdır. Sorunun asıl nedeni olan kan damarı üstünde doğrudan bir girişimin olanaksız olduğu durumlarda böbrek çıkarılır. Ameliyattan sonra kan basıncı normal düzeyine iner.
Nefrektomi Ameliyat
Hasta, alınacak böbreği üstte kalacak biçimde bir yanına yatırılır. Ameliyat masası ortadan, bir tümsek yapacak biçimde kıvrıktır, böylece hastanın kaburgaları ile kalça kemiği arası iyice açılır.
Cerrah, arkada son kaburga düzeyinden başlayan, önde karna doğru uzanan eğri bir keşi yapar. Böbrek, çevre dokulardan ayrılır ve yalnız atardamarı, toplardamarı ve idrar borusuyla bedene bağlı bırakılır; sonra bu damarlar ve idrar borusu özenle bağlanır. Ameliyat yerinde toplanabilecek kanı dışarı akıtma amacıyla bir sonda yerleştirilir ve yara dikişle kapatılır.
Ameliyat yeri birkaç gün ağrıyabilir, ama bu ağrı ilaçlarla kolayca giderilir. İlk hareketler de biraz rahatsızlık verebilir. Hastaların çoğu ameliyat yerinin altındaki deride uyuşma hissederler. Ama bu da kısa sürede tümüyle yok olur. Hasta genellikle ameliyattan üç ay sonra tam anlamıyla iyileşir.