Nerede O Eski Bayramlar?

“Nerede o eski bayramlar!” dediğinizi duyar gibiyiz. Eskinin o güzel bayramlaşma ritüelleri, harçlık seremonisi, tüm ailenin bir arada olduğu o güzel günler… Bayram anlayışının değişmesi ile birlikte bu güzelliklerin çoğu unutulur oldu. Biz de çok değerli isimlere çocukluklarından akıllarında kalan bayram anılarını ve kutlama mesajlarını sorduk, harika cevaplar aldık…

Nasıldı O Eski Bayramlar?

Bayram telaşı yaşadığımı hatırlıyorum;

Arife günü mezarlarımızı dolaşıp bakımını yaptığımızı,

Bayram namazı kıldığımı,

Büyüklerin evlerde kendinden küçükleri beklediğini,

Herkesin hemen hemen yeni kıyafetler giydiğini,

Bayramlıkları bir gün öncesinden başuçlarımızda sakladığımızı,

Akrabalarımızın ve komşularımızın ellerini öptüğümüzü,

Harçlık beklediğimizi,

Bu harçlıkları mahalle bakkalında harcadığımı,

Ziyaretlerde herkesin birbirini can kulağı ile dinlediğini,

Kimsenin telefonlarla oynamadığını,

Herkesin daha mutlu olduğunu hatırlıyorum…

Ama asla umudumu kaybetmiş değilim.

Mazlumların ahının bittiği, dünyanın daha merhametli bir yer olduğu ve geleneklerimizin kaybolmadığı nice güzel bayramlar diliyorum.

Bahadır Yenişehirlioğlu

 

“Bayramı Tatil Fırsatı Olarak Görmem”

Sanırım ikiz olduğum için ailede bayramların en popüler çocukları bizler olurduk. Annem terziydi ve her bayram bize yeni kıyafetler dikerdi. Aynı kıyafet giyen ikizleri gören insanlar da bize büyük ilgi gösterirlerdi. Bayram günü sabahın erken saatlerinde kalkıp, bayrama özel pişirilen yemeklerden yerdim. Bir de bayramlarda kapıları çalıp çikolata şeker isteyen çocuklardandım. Annemin oluşturduğu bir gelenekle hala her bayramda kendime yeni kıyafet alırım. O güne özel yemekler pişirir ve yerim.

Bayram benim için bayramdır. Onu bir tatil fırsatı olarak görmem. Hiçbir bayramda tatile gitmedim, hep ailemin yanında geçirdim. Bundan sonra da böyle olsun isterim…

Kübra Sönmezışık

 

“Keşke Her Gün Bayram Olsa”

Çocukluğumda geçirdiğim bayramları çok özlüyorum. Galiba bayramın en büyük anlamı çocuklar için oluyor. Bugün bile bayram geldiği zaman bir hayli heyecanlanırım, sanki herkesin yüzünde saf sevgi ve dostluk okunuyor, ailemizle mutluluklarımız perçinleniyor. Keşke her gün bayram olsa diye de çok geçiririm içimden. Eski günlerin benim için anlamı daha büyük; kardeşlerimle, arkadaşlarımla apartmanımızdaki tüm komşuları gezer, herkesle bayramlaşırdık. Güzel komşularımızın bizlere sarılması, evlerinden gelen temizlik kokusu ve sadece bayramlarda giyilen o güzel elbiseler hiç aklımdan çıkmaz. Hele ki anneannemin yaptığı mis gibi kokan limonatanın tadı… Evet galiba en çok o limonatayı özlüyorum, anneannemin limonata yaptıktan sonra limon kokan ellerini, o elleri öperken içimi dolduran ferahlığı… Bayram hepimiz için bayram ama en çok sevdiklerimizle geçirdiğimiz zaman bayram… Bayramınızı tebrik ediyorum, umarım bize güzellikler, harika anılar ve öpülecek bir sürü elle gelir bu bayram da.

Dilara Koçak

 

“Bayramı Hissedin”

Kurban bayramı aslında çok derin manaları olan ve tamamen bize hayrı olan bayramdır. Bayramı hissedin… Kurban kesme dışında da birlik beraberliğe özellikle mağdurları düşünmeye, yardım etmeye, küslükleri gidermeye özen gösterin. Bayramlarda eğlenme hakkımız, ama bayram yapamayacak ruh halinde olan insanlara da dokunmamız gereken bir zaman… Bolluk bereket içinde kurbanları kesiyoruz, fakat herkes kurban kesemiyor. Çevrenizde aç birisi varsa boğazımızdan geçmemeli o kurban eti… Bayram, dileklerin daha güzel kabul olduğu dönemlerden bir tanesi, kendimiz için istediğimizi dileyelim. Öncelikle ülkemiz için barış, refah, bolluk sağlık, sıhhat , ahlak, birlik ve beraberlik diliyorum.

Ender Saraç

 

“Tatlı Bir Telaş…”

Çocukken bayram öncesi bizi haftalar günler öncesinden ayrı bir heyecan alıyordu. Ne giyeceğiz, kime gideceğiz gibi tatlı dertlerimiz olurdu. Ne yazık ki bayramların eski tadı kalmadı, toplu bir mesajla bayram kutlar olduk. Eskiden aile büyüklerini ziyaret ediyorduk, şimdi de elimizden geldiğince örf adetimize sadık kalmaya çalışıyoruz. Eskisi gibi olmasa da yine de içimizde tatlı bir telaş hakim. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum, Rabbim nice bayramlara, nice güzel günlere eriştirsin bizi.

Aslı Hünel

 

“Her Çocuğa Neşe Düşerdi”

Herkese neşeli ve hayırlı bayramlar diliyorum. Şimdiki bayramlar büyükler için tatili ifade ediyor, çocuklar için ne ifade ettiğini ise bilemiyorum. Fakat benim bayramlarım çocuklukta kalan bayramlar. Çocukken bayramda her çocuk için mutlaka bir hediye alınırdı. Her çocuğa neşe düşerdi, mahalle aralarından cıvıl cıvıl çocuk sesleri gelirdi. Şimdi bayramı anlamayan çocuklar var, bu konuda üzgünüm. Fakat bizim evde bayram hala o çocukluğumuzdaki şeklinde devam ediyor. Mendiller arasında verilen harçlıklar, büyükten küçüğe bayramlaşma rutini… Herkese hayırlı bayramlar dilerim. Umarım şimdiki çocuklar da bayramlardan benim çocukluğumdaki bayramlar gibi heyecan alabilirler. Bayramlarımızı sabırsızlıkla bekleyen çocuklar olması dileğiyle…

Rabia Yalçın

 

Büyüklerimizi Unutmayalım”

Hala eski bayramları özlemle anıyoruz. Elimizdeki telefonlar bizi sosyal hayattan koparıyor, herkes bir mesaj yazıp kopyalayıp birbirlerine yolluyor. Bu çok üzücü… Eskiden büyüklerimizin evinde toplanıp bayramlaşıp yemeklerimizi yerdik, sohbet edip eğlenirdik. Şimdi maalesef eskiyi arıyoruz, eşimle birlikte geleneklerimize bağlı olduğumuz için yerine getirmeye çalışıyoruz… Çünkü böyle yetiştirildik… Tek dileğim insanlar saygıyı bırakmasınlar, birbirimize tahammülümüz yok…Herkesin bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sağlık ve mutluluk diliyorum. Büyüklerimizi unutmayalım…

Ceyhun Fersoy

 

“Büyük, Küçüğüne Sevgiyle Yaklaşır”

Çocukluğuma döndüğümde bayram sabahları babamın camiden gelip kapıda hepimizin sırayla onun elini öpüp bayram harçlığı aldığımız zamanki duyguyu hiç unutamam. Aynı şekilde annemin yaptığı yemekler, tüm akraba eş ve dostların bir araya gelip bayram sevincini hep birlikte yaşadığı günleri yaşamış bir çocuk olarak kendimi çok mutlu ve şanslı hissediyorum. Şimdiki çocuklar bizim kadar şanslı değiller, onlar bayramları sadece tatil olarak algılıyorlar hatta anne ve babaları da öyle… Yaşlandığım zaman tek dileğim çocuklarımın ve torunlarımın bayramlarda en azından bayramın birinci günü yanımda olmaları. Bayramları bayram gibi yaşamak lazım, bu yaşa geldim dünyanın neresinde olursam olayım bayramın birinci günü ailem ile birlikte olmak için mutlaka evimde olmayı tercih ediyorum. Dini ve milli bayramlar, maneviyatı besleyen günlerdir. Bu günlerde büyük küçüğüne sevgiyle yaklaşır. Çocuk eğitiminde de önemli, çünkü çocuklar bayramlarda saygıyı, sevgiyi, birlikteliği aile kavramını en iyi şekilde özümser. O yüzden çocuklarımızı bayramlarda tatile götürmek yerine aile büyüklerine götürelim diyorum. Allah bizi bayramsız bırakmasın…

Sevda Türküsev

“Hala Bayram Harçlığımı Alıyorum”

Benim için bayram, aileyle buluşma demek. En güzel hatıralarım da babaannem ve iki dedem hayattayken maaile bayram sofrasına oturduğumuz zamanlar. Küçükken de şimdi de bayram sabahı ritüelim değişmedi, sabah çiçek gibi giyinip büyüklerimin elini öpmek… Ve evet, hala bayram harçlığımı alıyorum!

Şebnem Burcuoğlu

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo