Nermin’in Enfes Mutfağı ile Enfes Lezzetler

ÇITIR EKMEK

2 buçuk su bardağı ılık süt

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 buçuk tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı şeker

1 buçuk yemek kaşığı kuru maya veya (yarım paket yaş maya)

6 su bardağı yakın un (dikkatli koyun yumuşak kıvamda olmalı hamur ele yapışmasın)

Üzerine sürmek için

Su

Un veya mısır unu

Fırın ayarı

Önceden ısıtılmış 230 derecelik alt üst bir ayarda 25 30 dakika içinde pişiyor. Fırının zemin kısmına 1 saklama kabının içine soğuk su koyun, ekmek pişerken en çok sevdiği nemdir.

 

 

BEŞAMEL SOSLU GÜVEÇTE TAVUK 

1kilo bütün tavuk (sotelik yaptırın)

3 adet kapya kırmızı biber

2 adet yeşil sivri biber

2 adet soğan

1 kase kahvaltılık sos yoksa, 1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Tuz

Beşamel sosu için

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı un

2 buçuk su bardağı süt

Tuz ve karabiber

Önden yemeği pişirip güveçlerin içine alıp üzerine beşamel sos yapıp dökün. Sonrasında biber ve domates ile süsleyin. (Sadece kaşar peynir rendesi de yapabilirsiniz)

 

BULGURLU TAZE FASULYE ÇORBASI

250 gram taze fasulye

1 adet kuru soğan

2 adet domates

1 çorba kaşığı salça

1 çay bardağı pilavlık bulgur

Tuz

1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan

Yeteri kadar su

Yapılışı

Öncelikle soğanımızı yemeklik olarak küp şeklinde doğruyoruz, tenceremize bir miktar mısır özü yağını alıyoruz soğanlarımızın rengi pembeleşene kadar kavuruyoruz. O arada ayıklanmış ve yıkanmış taze fasulyemizi küçük küçük doğruyoruz. Domateslerimizin de kabuklarını soyup rendeliyoruz. Kavrulan soğanlarımıza salçayı ve domatesleri ekleyip biraz döndürdükten sonra taze fasulyelerimizi ekleyip 5 dk kavuruyoruz. Kapağı kapatıp 10 dakika kadar kendi suyuyla pişiriyoruz. Ardından 5 su bardağı sıcak suyumuzu ekliyoruz kaynamaya bırakıyoruz ve fasulyelerin yumuşayıp piştiğinden emin olduktan sonra bulgurumuzu sıcak sudan geçirip çorbamıza ekliyoruz.Bulgurumuz da pişince tuzunu ayarlayıp en son kurutulmuş reyhanımızı ekleyip 5 dk daha pişiriyoruz.

 

SEBZELİ TAVUKLU BULGUR PİLAVI

1 kase bulgur

4-5 adet yeşil biber

1 büyük soğan

2 domates

1 büyük parça tavuk göğsü

1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Kekik

Kimyon

Toz biber

1 dolu yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı

İlk olarak soğanı biberi ve tavuk göğsünü doğrayıp tencereye alalım. Suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Üzerine yarım çay bardağı kadar zeytin yağı, domates, salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edelim. Bulguru da ekleyip biraz daha kavurduktan sonra üzerini kapatacak kadar su ekleyip kaynayınca altını kısarak pişirebiliriz. Baharatları zevkinize göre ekleyebilirsiniz. Ben hepsinden birer silme çay kaşığı ekledim.

NİŞASTASIZ ANNE SÜTLAÇI

1 litre süt

1,5 çay bardağı yıkanmış pirinç

1 su bardağı şeker

1 paket şekerli vanilin

4 su bardağı su

Yapılışı

Öncelikle tenceremize 1. 5 çay bardağı yıkanmış olan pirincimizi alıyoruz. Üzerine 4 su bardağı su ilave edip kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. (Ara ara karıştıralım dibi tutmasın) Pirincimiz suyunu çektikten sonra 1 litre sütü tenceremize ilave ediyoruz ve kaynayana kadar orta ateşte karıştırıyoruz.

Kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz.

Sonra 1 su bardağı şekeri isteğe göre 1 paket şekerli vanilini ekleyip, 5 dakika sonra ocağı kapatıyoruz.

Kaselerimize boşaltıyoruz dilerseniz fırında üzerini soğuduktan kızartın dilerseniz buzdolabında bir gece bekletin. Tarçınla ve fındıkla süslüyoruz.

Afiyet olsun.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo