Çoğunlukla grip ile karıştırılan nezleyi diğer hastalıklardan ayırmanın yolu nezle belirtileri hakkında bir inceleme yapabilirsiniz…
Nezle Nedir?
En çok bir hafta ile 10 gün arasında gözlenen nezle, burunda kuruluk, kaşıntı, akıntı ve aksırma ile baş gösteren bir hastalıktır. Çoğunlukla grip ile karıştırılır. Diğer adı üst solunum yolu enfeksiyonu olan bu hastalığa burun ya da soluk borusuna yerleşen virüsler neden olur. Peki nezle nasıl geçer?
Nezle Nasıl Geçer?
Çok ciddi bir hastalık olmasa da insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen nezleyi geçirmenin birçok yolu bulunmaktadır. Bunlar sırayla;
* C vitamini almak,
* Bol sıvı tüketmek,
* Tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak,
* Burna sirkeli ya da tuzlu su çekmek,
* Hekim tarafından verilecek ilaçları düzgün ve vakitlice içmek,
* Burun damlası kullanmaktır.
Nezle zaten çok uzun sürmeyen bir hastalık olduğu için yukarıdaki yöntemleri uygulamak hastalığın etkilerini azaltacaktır.
Nezleye Ne İyi Gelir?
Burundaki tıkanıklığı açmak için sıcak bir duş almak işe yarayacaktır. Kekik, melisa, ıhlamur çayları da nezleye iyi gelen bitkiler arasındadır. Mentol, okaliptüs gibi yağları sıcak suyun içerisine koyup, o nemi burnunuza çekmek daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır. Tavuk suyundan yapılmış çorba içmek de nezleye iyi gelmektedir. Evde yapılmış tavuk suyu çorba tüketerek de nezlenin etkilerini azaltabilirsiniz. C vitamini hariç olarak çinko kullanılması nezleyi önlemekte birebir etkilidir.
Nezle Belirtileri
* Burunda tıkanıklık,
* Geçmeyen burun akıntısı,
* Öksürük,
* Hapşırık,
* Hafif ateş,
* Yorgun ya da halsiz hissetme,
* Gözlerin kızarıp sulanması,
* Baş ağrısı,
* Burunda kuruluk,
* Burundan nefes almakta zorlanma,
* Boğazda kaşıntı ya da ağrı gibi belirtileri gözlemliyorsanız nezle (üst solunum yolu enfeksiyonu) geçiriyor olabilirsiniz.
Uygun bir tedavi için en yakın uzman hekime muayene olup, verilen ilaçları dikkatli ve saatinde kullanarak bu hastalıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Birçoğumuzun bu tarz hastalıklarda yaptığı bir hatayı yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Evinizde bulunan her ilacı kafanıza göre kullanmamalı, doktorun uygun gördüğü ilaçları düzenli olarak almalısınız.