Okul öncesi dönem, çocuklarımızın her anlamda karakterlerinin, davranışlarının şekillendiği oldukça kıymetli bir dönemdir. Hal böyle olunca beslenmeden bahsetmek kaçınılmaz. Çünkü beslenme davranışları da bu dönemde şekillenir. Bu yaşlarda bir çocuğunuz var ve ne yapacağınızı mı şaşırdınız? Bu yazım tam size göre! Gelin bu dönem çocuklarını daha yakından inceleyelim…
BU DÖNEM ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
Bu dönemde büyüme ataklar şeklinde devam eder. Fiziksel aktivite yüksektir, yani çocuklarımız bir diğer deyişle oldukça hareketli ve zapt edilmesi zor olabilirler. Çevreyi keşfetmeye başlarlar, etrafında sürekli sorular soran, öğrenmeye açık çocuklar görmek bazen ebeveynlere yorucu gelse de mental kapasiteleri yüksek olduğundan, daha fazla düşünüp daha sorgulayıcı olurlar.
BESLENME ÇEVREYE GÖRE ŞEKİLLENEBİLİR
Bu dönem çocukların beslenmesi, çoğunlukla kendisine sunulan besinlere bağlı olur. Çocuk beslenme alışkanlıklarını aile ile birlikte yemek masasında, ev dışında sosyal ortamlarda öğrenir. Çocuğun beslenme deneyimleri, yetişkinlik yaşamındaki beslenme modeli üzerinde etkili olacağından; zorlamadan, sıkmadan yemek çeşitlerine alıştırılmalı ve doğru besini seçme alışkanlıkları edinmesi sağlanmalıdır.
AİLENİN ÖNEMİ
Aslında ebeveynlerimiz, hepimizin kahramanıdır değil mi? Annem kadar güzel olmak veyahut babam kadar güçlü olmak hep aklımızdan geçerdi çocukken… Belki de hep imrenerek bakardık onlara, taklit etmeye çalışırdık hareketlerini! İşte bu dönemde aileler yemek masasında iken besin tercihlerine dikkat etmeli, besin tercihi yapmamalı.. Ne konulduysa o tüketilmelidir; çünkü bu dönem çocuklarında taklit etme alışkanlığı başlar.
Çocuk, ebeveynleri ile sofrada vakit geçirmeli, çünkü aile sofrasındaki yemeklere katılmaktan hoşlanırlar. Birlikte paylaşım yapabileceğiniz, kaliteli vakit geçirebileceğiniz ortam olan aile sofrasında çocuğa yer verilmeli; yemeği ayrı yedirme, önceden yedirme gibi davranışlar sergilenmemelidir.
Bir diğer önemli nokta, anne ve babaların yemek yedirme için ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi tutumlarıdır. Bu davranışlar çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler. Her ne kadar yeni yiyecekleri denemek konusunda isteksiz olsalar da, yiyecekler hakkında çok meraklı ve araştırmacıdırlar. İlgilerini çekerek, baskı uygulamadan besin tüketimi sağlanması çok kıymetlidir.
PEKİ, BU ÇOCUKLAR NELER SEVER? NELER YAPILMALIDIR?
Elleriyle kolay yiyebildikleri besinleri tercih ederler, bu sebeple onları çok zorlamayan tabaklar oluşturulmalı. Genel olarak sebze ve meyveleri sevmezler. Çocuğa zorlama yapılmadan, tiksindirmeden her besin grubundan yemenin bir gereksinim olduğu mesajı verilmeli.
Etler yumuşak olmalı, kıyma gibi çiğnemesi ve kesilmesi kolay etler tercih edilmelidir. Ekmek, tahıl, krakerler genellikle sevilir. Abur cubur tüketimine ise eğilim artar. Ebeveynler özellikle bu konuya oldukça hassasiyet göstermelidir çünkü bu tarz şekerli ve sağlıksız besinler diş çürüklerine, hatta ilerleyen dönemde obezite ve ilintili hastalıklara neden olabilir.
UNUTULMAMALIDIR Kİ…
Okul öncesi çocuklardaki beslenme hedefleri; normal büyüme ve gelişmesini, çeşitli besinlerden tüketmesini, ileriye yönelik sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesini sağlamaktır.
Zehra Bora