Okula Dönüşte Sağlıklı Beslenme

Pandemi ile birlikte kapanan okullar açılma sürecine giriyor. Peki; hala devam eden salgın dönemi ile birlikte anne ve babaların en büyük endişesi olan çocukları hastalıklardan korumayı nasıl sağlayacağız? Çocuklarımızın beslenmesini doğru bir şeklide düzenleyerek korumayı arttırabiliriz.

 

Yeterli ve dengeli beslenme çocukluk çağında büyük önem taşımaktadır. Günlük beslenme planında tüm besinlerden yeterli miktarda alınmalıdır. Süt ve ürünleri grubundan günlük olarak toplamda 3-5 porsiyon arasında tüketilmesi hem büyümenin sağlanması hem de kemik ve kas gelişimi için son derece önemlidir. Her öğünde mutlaka koyu yeşil yapraklı sebzenin de içinde olduğu sebze tüketimine yer verilmelidir. Özellikle bu dönmede bağışıklık sistemini güçlendirmek adına sebze tüketimi son derece önemlidir. Antioksidan etkisi yüksek olan meyveler vücut direncini arttırmada son derece önem taşımaktadır. Meyve ve sebze tüketiminde özellikle mevsiminde olan besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Et grubundan balık haftada en az 2-3 kez soframızda yer almalıdır. Omega 3 kaynağı olarak beyin gelişimi ve sağlıklı yağların alımı için gereklidir.

 

Son dönemde birçok okulda yemek hizmeti verilmekte ve uzmanlar tarafından çocuklar için gerekli besin değerleri hesaplanarak bu doğrultuda menüler hazırlanmaktadır. Eğer okulda kahvaltı hizmeti verilmiyorsa evde mutlaka yumurta, peynir, zeytin, yeşillik ve sütten oluşan kuvvetli bir kahvaltı yapılmalıdır. Sağlık bakanlığı tarafından kantinlerde sağlıksız yiyeceklerin satışı yasaklanmış olsa da çocuklara küçük taştan bu bilincin aile tarafından verilmesi son derece önemlidir. Çok şekerli yiyecek ve içecekler, gazlı içecekler, hazır gıdalar her zaman olduğu gibi pandemi zamanında sağlığımız için tehlike teşkil etmektedir. Okulda verilen menüler ebeveynler tarafından takip edilerek akşam menüsü eksik kalan besin öğeleri tarafından dengelenerek bir menü oluşturma şekli doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

Evde hazırlanan yemeklerin içine bir diş sarımsak atılması ve az miktarda zencefil konulması yemeklerin tadını değiştirmediği gibi hastalıklara karşı savunmada önemli bir kalkan oluşturacaktır. Çocukları mümkün olduğunca gazlı ve şekerli içecekler yerine evde taze sıkılmış meyve sularına yönlendirmek bu dönemde özellikle önem taşımaktadır. Küçük çocukların sebze tüketimini arttırmak adına sebzeleri değişik şekillerde sunarak keyifli bir hale getirebilir. Gün içinde bol sıvı tüketimi de atlanmaması gereken önemli konular arasında yer almaktadır.

 

Her hangi bir sağlık problemi ve kilo problemi yoksa bu süreçte diyet uygulamak vücut direncini düşüreceği için uygun değildir. Mutlak diyet uygulanması gerekiyorsa bu kesinlikle uzman kontrolünde olmalıdır. Bilinçsizce ve kalorisi çok düşük diyet uygulamak son derece tehlikeli olabilmektedir.

 

Bunların yanında eğer çocukta iştahsızlık veya yeme problemi varsa vitamin ve mineral desteği dışarıdan takviye edilmelidir. Özellikle C vitamini ihtiyacı kesinlikle tam olarak karşılanmalıdır. Destek olarak eczanelerde rahatlıkla bulunabilen arı sütü poleni bu amaçla tercih edilebilir. Küçük yaşlarda çocuklara oluşturulacak egzersiz alışkanlığı ileriki yaşlar içinde faydalı olacaktır. Özellikle egzersiz ve doğru beslenmenin birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasını engellediği unutulmamalıdır.

 

Hijyen kurallarına uyarak ve doğru beslenerek bu salgına karşı zafer kazanılabilmektedir. Çocuklarınızın sizi örnek aldığının bilincinde olarak önce kendinizi ve sonra onları sağlıklı beslediğinizde güçlü olacağınızı asla unutmayın.

 

Sağlıkla Kalın

Diyetisyen Sinem GENÇ

İntagram pidiyet

 

 

 

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo