İzlediğimiz magazin programlarına bile tek başına konu oldu artık; ünlüler ve selülitleri… Hemen hemen her yaz başı konuşulmaya başlayan, doktorlar, kremler ve çeşitli kürler eşliğinde kurtulmaya çalışılan selülitler. Peki aslında selülit nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Selülit ile derdi olmayan ve ondan yakınmayan çok az kadın vardır herhalde. Bu sıkıntı ne gençliğe bakıyor ne de zayıf ya da kilolu olmaya. Selülit aslında genetik bir sorun. Selülit; deride portakal kabuğu görünümü ve çukurcuklarla seyreden, deri ve yağ dokusundaki düzensiz görünümü tanımlayan genel bir kavram. Özellikle kadınlarda görülen, sıklıkla uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri altı yağ dokusunun bölgesel metabolik bozukluğu olarak da tanımlamak mümkün. Selülite neden olan birçok faktör var. Hormonal düzensizlikler, hareketsiz yaşam tarzı, dolaşım bozukluğu, hamilelik, ergenlik vs… Bu dönemlerde vücutta toplanan yağ depolanmaya başlar ve selülitin oluşumunu tetikler. Yağ ve karbonhidratların fazla alındığı dengesiz beslenmeler, aşırı tuz tüketimi ve liften fakir diyetler de selülitin artışına neden olur. Tüm bunların dışında, sıkı giysiler ve yüksek topuklu ayakkabılar; baldır kaslarında disfonksiyona ve azalmış kas pompalama mekanizmasında hasara yol açarak, venöz dolaşımın (toplar damarlar) azalmasına ve dolayısıyla selülite neden olur. Sigara da yine mikrodolaşımı ve doku oksijenlenmesini azaltır ve serbest radikal oluşumunu artırır.
Tedavi Yöntemleri
Peki, selülitten korunmak veya var olan selülitlerden kurtulmak için ne yapmalıyız? Bu konuda tıbbın geliştirdiği ultrason, mezoterapi, termoterapi, pressoterapi gibi sağlık merkezlerinde ve doktor kontrollerinde yapılan tedavi yöntemleri var. Ancak tüm tedavi yöntemlerindeki en temel kural; bunun giderilebilir (bazen kısmen de olsa) bir durum olduğunu ve bunun için zamana/sabıra ihtiyacınız olduğunu kendinize sık sık hatırlatmak olmalıdır.
Tıbbi tedavilerin dışında daha pratik ve kolay uygulanabilen bölgesel kremler de kısmen işe yarıyor. Evde kullanabileceğiniz selülit karşıtı kremler, deriye hemen nüfuz ederek, doğrudan yağ hücrelerini etkiliyor. Bu kremler selülitlerinizi tamamen yok etmese de azalmasını sağlıyor. Antiselülit kremler sayesinde hem pürüzsüz bir cilde sahip olabilir hem de yeni selülitlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.
Diyetler
En başında söylediğimiz gibi genetik faktörlerin dışında, doğru beslenmemek de selülite yatkınlığa neden oluyor. Sofra ve yemek alışkanlıklarınızı değiştermede yetersiz kaldığınızda mutlaka konusunda deneyimli bir diyetisyene gitmekte fayda var. Vücudunuzdaki yağ ve kas oranını ölçtürerek yaşınıza, cinsiyetinize, kilonuza ve elbette selülitlerinizin şiddetine bağlı olarak, diyetisyenin belirleyeceği ideal egzersiz programını ve diyeti yaşam tarzı haline getirerek selülitleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Etkin Bir Yöntem; Masajlar
Evde masaj
Kremlerin yanı sıra evde rahatlıkla yapabileceğiniz masajlarla da selilütle mücadele edebilirsiniz. Masaja kalçalarınızdan başlayın ve ellerinizle aşağıya ve yukarıya doğru daireler çizin. Daha sonra derinizi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alın ve yoğurur gibi masaj yapın. Tabii dizlerinizin iç tarafını da unutmayın.
Tıbbi masajlar
Selülit tedavisinin en önemli ayaklarından biri de tıbbi masajlar. Çünkü masaj kan ve lenf dolaşımını harekete geçirir ve dokuların taze oksijen ile dolmasını sağlar. Uzman kontrolünde yaptırabileceğiniz bu tedavinin yaygın olarak kullanılan iki yöntemi var:
Dolaşım masajları
Kan ve lenfatik dolaşıma yönelik bir masaj çeşidi. Bu masaj deri altı kan dolaşımını aktive ederek, dokularınızın canlanmasını sağlıyor.
Lenfatik drenaj masajları
Özellikle lenf dolaşımı üzerinde etkili oluyor. Bu masajın hem elle hem de aletle uygulanan şekilleri var.
Her iki masaj sonunda da hücrelere bolca oksijen gidiyor ve toksinlerinizin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.
Selülite neden olan 10 yiyecek
- Çikolata
- Salam
- Mayonez
- Sosis
- Tuz
- Tatlılar
- Yağlı et
- Muz
- Unlu mamüller
Selülitle savaşan 10 yiyecek
- Badem
- Taze maydanoz
- Ananas
- Havuç
- Az yağlı süt ve süt ürünleri
- Balık
- Taze fasülye
- Brokoli
- Karnabahar
- Kırmızı biber