Erkeklerde en çok görülen kanser çeşitlerinden biri olan prostat kanseri, tedavi edilme olasılığı daha yüksek bir kanser türüdür. Peki prostat kanseri belirtileri nelerdir, prostat kanseri neden olur?
Özellikle cerrahi müdahale ile önüne geçilebilen bir hastalık olan prostat kanserinin ölüm riski yüzde 2,5 olduğu bilinmektedir. Yine de erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulanması gereken bir sağlık sorunu olan prostat kanseri, erkeklerde en sık rastlanan kanser türüdür. İsterseniz ilk olarak “Prostat kanseri nedir, neden olur” sorularının yanıtlarına bir bakalım…
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat bezindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu baş gösteren prostat kanseri, prostatı çevreleyen kapsülde oluşur. Yavaş seyreden bir kanser türü olduğundan dolayı diğer organlara yayılım gösterebilir.
Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat hastalığı ile karıştırılmaması gereken prostat kanseri hastalığını anlamanın çeşitli yolları bulunuyor. Aşağıda bulunan semptomlar bu hastalığın habercisi olabilir:
- Kemiklerde hissedilen sebepsiz ağrılar,
- Sertleşmede sorun yaşama,
- İdrar yaparken zorlanma,
- İdrar akışının zayıflaması,
- Kasıkta hissedilen ağrı,
- İdrarda görülen kan,
- Boşalma sırasında hissedilen ağrı.
Prostat Kanseri Neden Olur?
Tam olarak neden olduğu bilinmiyor olsa da prostat kanserinin bazı risk faktörleri bulunuyor.
- Genetik faktörler bu hastalıkta etkili olabiliyor.
- Yaş bu hastalıkta önemli bir etkendir. Prostat kanserinin 50 yaş ve sonrasında görülme olasılığı daha fazladır.
- Sağlıksız ve dengesiz besleniyor olmak prostat kanseri riskini arttırabilir.
- Çoğunluklu siyahi erkeklerde daha sık görülen prostat kanserinde ırk çok önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.
Toplamda 6 farklı evreden meydana gelen prostat kanserinin evrelerine karar verilmesinde hastalığın hangi bölgelere yayıldığı dikkate alınır. Eğer prostat kanseri belirtilerinden bir ya da birkaçını kendinizde gözlemlemeniz halinde alanında uzman bir hekime muayene olarak erken teşhis ve uygun tedavi yönteminin seçilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca unutmamalıyız ki kansere yakalanmadan önce yapılması gerekenler bu hastalıkla mücadele etmenizde büyük rol oynamaktadır.