Pandemi nedeniyle maalesef ramazan ayını sevdiklerimizle mesafeli buruk bir şekilde geçiriyoruz. Bu mübarek ayda fiziksel sağlığımız kadar psikolojik sağlığımızı korumakta çok önemli. Pandeminin ramazan ayında ki etkilerini derledik.
HAYATIMIZDAKİ DENGEYİ KORUMAYA DİKKAT ETMELİYİZ
Evrendeki tüm canlılar yaşamı boyunca içsel bir dengeye sahiptir ve bununla yaşarlar. Bu denge çevresel faktörlerin değişkenliğine karşı bir kalkan olur. Pandemiyle beraber içsel dengemizi korumamız giderek zorlaştı. Aynı zamanda çevresel faktörlerin şartları da değişerek evlere kapanmamıza neden oldu. Buda psikolojimizi olumsuz etkileyerek zamanla ailevi sorunlar, içsel çatışmalar, mutsuzluk, depresyonu beraberinde getirmiş oluyor. Bunun için bizim yapmamız gereken, çevresel faktörler ne olursa olsun içsel dengemizi korumalıyız.
İBADET ETMEK, PSİKOLOJİYE CİDDİ ANLAMDA İYİ GELİYOR
Rabbimize sığınmak, kendi ahlaki ve etik değerlerini gözden geçirerek doğrularına ve yanlışlarına yönelik farkındalık geliştirmek, suçluluk yaratan içsel deneyimlerin verdiği rahatsızlıktan bağışlanma beklentisiyle kurtulmak, dünyada yakalanamayan adaletin ilahi adalet ile yakalanacağı beklentisiyle öfkesini kontrol edebilmek gibi birçok dinamiğin yer aldığı ibadetler bu yanıyla birçok din içerisinde önemli bir yer tutar.
RAMAZAN BİRLİK VE BERABERLİK KAVRAMIYLA PSİKOLOJİYİ TETİKLER
Eski ramazanlarda toplu iftar yemekleri yapılır, sevdiklerimizle hep beraber güzel zaman geçirirdik. Ancak pandemiyle beraber mesafeler aramızda engeller oluşturdu. Bu durumda psikolojimizi tabii ki olumsuz etkiliyor. Bununla beraber bir de oruc tuttuğumuzda gü n büyu açlığın beraberinde getirdiği sinirlilik ve gerginlik durumları da meydana geliyor. Böylelikle ramazan ayında psikolojimiz normal dönemden daha fazla bizleri etkileyebiliyor.
ÇEVRESEL ŞARTLARA UYUMLU OLMAYA DİKKAT EDİLMELİ
Psikolojimiz çevresel şartlar nedeniyle ne kadar zor durum geçirse de bu şartlara uymamakta bize o kadar zarar verebiliyor. Çevresel faktörlerle beraber sokağa çıkamıyor, sevdiklerimizle görüşemiyor, yalnızlığa mahkum oluyoruz. Tüm bu olumsuz şartları yerine getirmezsekte hastalığa yakalanma ihtimalimizde o kadar yükseliyor. Bu nedenle çevresel faktörlerin aslında bizler için konulduğunu unutmamalı ve onları kabullenerek yaşamalıyız.