Belki de ibadet açısından en yoğun geçirdiğimiz zamanlardan biri olan Ramazan ayında ne tür ibadetler yapılır? Ramazan ayı ibadetleri ile maneviyatımızı daha da yükseltebilir miyiz?
İbadetlerin en güzeli orucu icra etme şansına sahip olduğumuz Ramazan ayının yaklaşması ile hepimizi heyecan sarmaya başladı. “Ramazan ayının hakkını vermek için neler yapmamız gerekir, hangi ibadetler daha makbuldür” diye sorup durmaya başladık kendi kendimize. Oruç ibadetini pekiştirecek olan Ramazan ibadetlerini sizler için bu içerikte topladık.
Ramazan Ayında Ne Tür İbadetler Yapılır?
2019 yılında 6 Mayıs günü itibarıyla oruç tutmaya başlıyor. 11 ayın sultanı olarak nitelendirilen Ramazan ayına kavuşmamıza az bir zaman kaldığı şu günlerde oruç dışındaki diğer Ramazan ibadetleri öğrenip, Ramazan ayını layığı ile geçirmek hepimizin hayali….
Oruç Tutmak
Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) Kuran-ı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayının en büyük ve farz ibadeti hiç kuşkusuz ki oruç tutmaktır. Tüm Müslümanlar Ramazan ayını oruç ile geçirir, Ramazan’ın hakkını vermeye çalışırlar. Ancak Ramazan ayında oruç tutmak yeterli olmayacaktır. Diğer ibadetlerle orucu pekiştirmek iç huzurumuzu daha da artıracaktır.
Teravih Namazı
Birçoğumuzun bildiği bir diğer Ramazan ayı ibadeti de teravih namazıdır. Ramazan ayının her gecesi yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı, toplamda 20 rekattan oluşur. Sünnet bir namaz olan teravih namazı Ramazan ayına girdiğimiz ilk gece başlayıp, Ramazan ayının son gecesine kadar yatsıdan sonra 4 rekatta ya da 2 rekatta bir selam verilerek kılınır.
Teravih namazının faziletini daha iyi anlayabilmemiz için aşağıda birkaç hadis örnek gösteriyoruz:
“Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” [Nesai]
“Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur” 2 buyurmaktadır. [Ibn Mâce, Ikametu`s-Salâ, 173; Ibn Hanbel, I, 191, 195]
Ramazan ayını ne kadar çok ibadetle geçirirsek o kadar çok sevaba gireceğimizi bildiğimiz için diğer tüm ibadetleri de hakkıyla yerine getirmek istiyoruz. Ramazan ayının ilk günü akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınabilecek olan 2 rekatlık teşekkür namazı, Rabbimize bizi Ramazan’a kavuşturduğu için teşekkürümüzün bir göstergesi olacaktır.
Fitre ve Zekat Vermek
Ramazan ayı boyunca bir kere de olsa kılınacak Tesbih Namazı, günahlarımızdan arınmamızı sağlayacaktır. Tüm bunların dışında Ramazan ayında fitre (fıtır sadakası) ve zekat vermek yine yerine getirilmesi gereken ibadetlerden biridir. Fıtır sadakası yani bildiğimiz adıyla fitre Ramazan ayında belli bir miktarda malı olan Müslümanlar’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Her sene Diyanet İşleri Başkanlığı bir günlük fitre miktarını hesaplar. 2019 yılı fitre miktarı ise 23 TL olarak belirlendi. Vacip olan bir ibadet olan fitre; fakir, düşkün, borçlular, hastalara, ihtiyacı olanlara verilebilir. Ancak aile içerisinde anne, baba, dedeler, anneanne ve babaanneler, oğullar, kızlar ya da onların çocuklarına fitre verilmesi caiz değildir. Fitrenin en geç bayramın birinci günü verilmesi daha makbuldür. Yoksul ve ihtiyaç sahibi olanlara bir yardım amacıyla verilen fitre tutulan oruçların kabul olması için verilebilir.
Zekat; belli bir miktarda malı olan Müslümanlar’ın bu malı diğer Müslüman kardeşleri ile bölünmesi anlamına gelir. Zekat verecek olanların akıl açısından engel taşımaması, İslamiyet’te belirlenen kadar mal ve paraya sahip olması, herhangi bir borcu olmaması, tam olarak bir malın sahibi olması, malı almasının üzerinden bir sene geçmiş olması gerekir.
Zekat Kimlere Verilir?
- Yoksul ve düşkün olanlara,
- İslamiyeti sevdirmek isteyen kimselere,
- Borcu olanlara,
- Köle olan kişilere,
- Kendini Allah yoluna adamış olanlara,
- Yolda mahsur kalmışlara,
- İhtiyaç sahibi olan Müslümanlar’a verilir.
Sahur Yapmak
İmsak vaktine girmeden önce bir bardak su içmek dahi olsa sahur yapmak, buna niyet etmek çok önemlidir. Sahur için uyanıldığı zaman teheccüd namazı kılmak da Ramazan ayında yapılabilecek olan ibadetlerden biridir.
Kuran-ı Kerim Okumak
Tüm zamanlarda olduğu gibi Ramazan ayında da Kuran-ı Kerim okuyup dinlemek gerekir. Bu yüzden mukabelelere gidilebilir.
İftar Vermek
Yakınlarımıza ya da ihtiyaç sahiplerine iftar vermek de Ramazan ayının önemli ibadetleri arasında yer almaktadır. Bu noktada israf etmemeye özen göstermek gerekir.