Otuz gün orucun ardından gelen Ramazan Bayramı, yine yediden yetmişe herkesi heyecanla bekletiyor… Bir yandan orucun bitmesine üzülürken bir yandan bayramın sevinciyle dolduğumuz bu günlerde tatlı hazırlıklarımız yavaştan başladı… Sizler için Ramazan Bayramına özel meşhur tatlılar ve tariflerini derledik… Okurlarımıza sevdikleriyle huzur dolu bir bayram geçirmelerini diliyoruz. İyi bayramlar…
Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı ‘Baklava’
MALZEMELER:
Hamuru İçin:
- 100 Gram Tereyağı
- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
- Yarım Çay Bardağı Süt
- 1 Adet Yumurta
- 2 Yemek Kaşığı Sirke
- Çok Az Tuz
- 2 Su Bardağı Yoğurt
- 1 Çay Bardağı Su
- 4 Su Bardağı Un
Açmak İçin:
- 1 Su Bardağı Nişasta
Şerbeti İçin:
- 2,5 Su Bardağı Toz Şeker
- 3 Su Bardağı Su
- Çeyrek Limon Suyu
İçi İçin:
- 250 Gram Toz Antep Fıstığı
- 50 Gram File Antep Fıstığı
Üzeri Ve Katları İçin:
- 250 Gram Eritilmiş Tereyağı
HAZIRLANIŞI:
Hamuru Hazırlamak İçin:
- Öncelikle derin bir kap içerisine tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve su ekleyerek iyice karıştırın.
- Ardından az az un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Karışım toparlandıktan sonra tezgâha alın ve un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur kıvamına getirin.
- Sonra hamuru 24 eşit parçaya bölerek beze haline getirin.
- Tezgâhın üzerine bol nişasta serpin ve bezelyeleri tatlı tabağı boyutunda açmaya başlayın.
- Açtığınız bezelerin üstünü bir bezle örterek yaklaşık 1 saat bekletin.
Hamuru Açma Ve Birleştirmek İçin:
- İlk önce tezgaha az nişasta serpin sonra bezelerin üzerine nişasta serperek birkaçını üst üste koyun ve tepsinizin genişliğinde açın.
- Sonra tüm bezelere de aynı işlemi yapın ve yufkaları birbirinden ayırın. Birini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
- Açtığınız yufkaları alt ve üst katman olarak ikiye bölün. İlk katları serin ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına da fıstığı serin.
- Diğer katları hazırladıktan sonra aralarına eritilmiş tereyağı sürün ve bıçak ile karelere bölün.
- Üzerine kalan tereyağını ekleyin ve önceden ısıtılmış 195 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirin ve 35 dakika daha pişirin.
- Sonra fırından çıkartın ve üzerine şerbetini dökün. Şerbeti çektikten sonra üzerine fıstık serperek servis edebilirsiniz.
Bayramın Gözdesi ‘Kadayıf’
MALZEMELER:
- 500 Gram Tel Kadayıf
- 200 Gram Eritilmiş Tereyağı
- Yarım Su Bardağı Antep Fıstığı İçi
- 1 Su Bardağı İnce Çekilmiş Antep Fıstığı
Şerbeti İçin:
- 4 Su Bardağı Toz Şeker
- 3 Su Bardağı Su
- Yarım Adet Taze Sıkılmış Limon Suyu
HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamaya başlayın. Bunun için; tencereye su ve toz şekeri ekleyerek karıştırarak kısık ateşte kaynatın.
- Ardından taze kadayıfları derin bir kabın içerisine dökün ve üzerine eritilmiş tereyağını az az dökerek harmanlayın.
- Tel kadayıfları yağladıktan sonra yarısını tepsiye yerleştirip avuç içinizle bastırın ve sıkışmalarını sağlayın.
- Üzerine isteğe göre bolca fıstık veya ceviz içi serpebilirsiniz.
- Tel kadayıfların diğer yarısını ise üzerlerine yerleştirin tekrar bastırarak sıkıştırın.
- Kadayıfı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt kısma yakın olacak şekilde yerleştirerek 45 dakika pişirmeye bırakın.
- Ardından fırından çıkartın ve biraz soğumasını bekleyin. Sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek her tarafına dökün.
- Kadayıfın şerbeti çekmesi için birkaç saat bekletin.
- Şerbeti çektikten sonra ister kare ister üçgen şekilde dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Bayramda Çocukluğumuzun Vazgeçilmez Tatlısı ‘Tulumba’
MALZEMELER:
- 2 Su Bardağı Su
- 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 2,5 Su Bardağı Un
- 3 Adet Yumurta
- 1 Yemek Kaşığı İrmik
- 1 Yemek Kaşığı Nişasta
Şerbeti İçin:
- 2 Su Bardağı Toz Şeker
- 2 Su Bardağı Su
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Kızartmak İçin:
- 3 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamaya başlayın. Bunun için; su ve toz şekeri orta ateşte 15 dakika kaynatın. Limon suyu da ekleyerek ocaktan alın ve kenarda bekletin.
- Ardından bir tencerede su, toz şeker, tuz ve tereyağını karıştırıp kaynatın.
- Sonra üzerine un ekleyerek sürekli karıştırarak toparlanan yapışkan ve sert hamur oluşturun. Ocaktan alarak soğumaya bırakın.
- Ilıklaşan hamura yumurtaları tek tek kırın ve güzelce karıştırarak hamura yedirin. İrmik ve nişastayı da hamura güzelce karıştırın.
- Yaklaşık 3 santimetre kalınlığında yıldız uçlu sıkma torbasına soğuyan hamuru ekleyin.
- Ayçiçek yağını tencereye alın ve kızgın olmayan yağa hamurdan beş santim büyüklüğünde parçalar sıkın ve renk alana dek kızartın. Hamuru yağa atarken yağın soğuk olmasına dikkat edin.
- Kızaran tatlıları hemen soğuk şerbete aktarın ve şerbetin çekmesi için bekletin ve servis edebilirsiniz.
Bayramın Sevilen Tatlısı ‘Revani’
MALZEMELER:
- 3 Adet Yumurta
- 1 Çay Bardağı Toz Şeker
- 1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
- 1 Su Bardağı İrmik
- 1,5 Su Bardağı Un
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilin
Şerbeti İçin:
- 2,5 Su Bardağı Toz Şeker
- 3 Su Bardağı Su
- Yarım Limon Suyu
Servisi İçin:
- 2 Yemek Kaşığı Rendelenmiş Hindistan Cevizi
HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamaya başlayın. Bunun için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye dökün. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kaynatın ve limon suyunu da ekleyerek ılımaya bırakın.
- Ardından 3 yumurtayı bir kabın içerisine alın ve üzerine 1 çay bardağı toz şekeri çırpıcıyla toz şeker tamamen eriyene dek karıştırın.
- Sonra 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekleyerek çırpmayı sonlandırın.
- Yağlanmış fırına dayanıklı kalıp içerisine revani karışımını dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
- Ardından fırından çıkartın ve biraz soğumaya bırakın. Sonra soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekletin.
- Son olarak revaniyi dilimleyin ve üzerine Hindistan cevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz.
Bayram Sevinci ‘Ekmek Kadayıfı’
MALZEMELER:
Ön Maya İçin:
- Yarım Çay Bardağı Ilık Su
- 1 Yemek Kaşığı Un
- 1 Yemek Kaşığı Pekmez
- 1 Tatlı Kaşığı Kuru Maya
Hamur İçin:
- 2 Adet Yumurta
- 60 Gram Tereyağı
- 2 Yemek Kaşığı Pekmez
- 1 Çay Bardağı Ilık Su
- Yarım Çay Kaşığı Tuz
- 6 Çay Bardağı Un
Islatmak İçin:
- 1 Yemek Kaşığı Pekmez
- 2 Su Bardağı Su
Şerbeti İçin:
- 3 Su Bardağı Toz Şeker
- 2,5 Su Bardağı Su
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle derin bir kabının içerisine ılık su, toz maya, pekmez ve unu koyarak iyice karıştırın ve ön mayayı 10 dakika kadar bekletin. Köpüklü bir kıvam aldığında ön mayanız hazır olacaktır.
- Ardından ön mayanın üzerine, yumurta, pekmez, ılık su, tuz ve yumuşamış tereyağını ekleyerek çırpıcıyla üç dakika güzelce çırpın.
- Sonra hamuru bir spatula ile 2 dakika çırpın.
- Hamuru 40 dakika mayalamaya bırakın.
- Ardından tepsiye yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyerek mayalanmış hamuru içine alın.
- Elinize biraz sıvı yağ sürüp hamuru ortaya doğru katlayarak havasını çıkartın ardından hamuru ters çevirerek tepsiye elinizle yayın ve yarım saat dinlendirin.
- Kabarmış hamuru önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı ve üstü güzelce kızarana kadar 45 dakika pişirin. Ekmek güzelce soğuduktan sonra ıslatma işlemine başlayın.
- Islatmadan önce ekmeğin tersini çevirin ve daha büyük tepsiye alın.
- Ekmeği ıslatmak için ise pekmez ve suyu karıştırın ve her yerine gelecek şekilde az az ekmeğin üstüne dökün.
- Şerbet için bir tencerenin içerisine şekeri karıştırarak eritin ve karamel kıvamına getirin.
- Şeker eridiğinde tencereyi ocağın üzerinden alarak sıcak suyu ve limon suyunu da ekleyin sonra tekrar ocağa alarak 25 dakika kaynatmaya bırakın.
- Bu sırada şeker sertleşecek kaynadıktan sonra ise şeker eriyecektir. Şerbet iyice kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
- Şerbet biraz soğuduğunda ekmeğin üzerine az az dökün
- Ekmek kadayıfını en az 2 saat bekleterek kaymak ile servis edebilirsiniz.