Faaliyete başladığı 1978 yılından bu yana 184 ülkede markaları tescillenen ve dünyanın en büyük çay firmaları sıralamasında 12. sırada bulunan Beta Gıda, günümüzde dünyanın lider çay firmaları arasında yer alıyor. Şirket aynı zamanda, Türkiye’ye ilk ithal çayı getiren, Türk tüketicilerini bardak poşet çay ile ilk tanıştıran ve Türkiye’de sektöründe kurulmuş ilk Ar-Ge merkezine sahip olan marka olarak da biliniyor. Trabzon Sürmene’de bir çay işletme tesisi, Adana’da fabrikası bulunan Beta Gıda, Adana’da Beta Tea House ve İstanbul’da Beta Yeni Han ile çay ve kahve tutkunlarına benzersiz bir lezzet deneyimi yaşatıyor. 500’den fazla çay çeşidi ile zengin bir ürün yelpazesine sahip olan şirket, çayın yanı sıra kahve ve kahve kreması gibi ürünlerin üretim ve satışını da yapıyor.
Beta Hanı, bu özel hanın yapılış sürecini ve tüm detayları Beta Tea İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur’dan dinledik…
BETA YENİ HAN’IN TARİHİNİ SİZDEN DİNLEYEBİLİR MİYİZ?
İlk yazılı kayıtları 17. yüzyıla dayanan bir miras, Beta Gıda’nın sosyal sorumluluk anlayışıyla yeniden hayat buldu.
Tarihte kahvenin ilk kavrulduğu yer olarak bilinen bu yer aynı zamanda yıllarca Eminönü’nün ticaret hayatına ev sahipliği yapmış, farklı medeniyetlerden birçok misafir ağırlamıştır. Ancak yıllar içinde bakımsızlık ve ilgisizlikle kendi kaderine terk edilmiştir.
Beta Gıda olarak başlattığımız restorasyon çalışmalarında Han’ın aslına ve özüne sadık kalınmış, sanat tarihçileri, mimarlar, İstanbul Vakıflar Müdürlüğü danışmanlığında hareket edilmiştir.
300 kişilik uzman bir ekip her detayı ince ince düşünerek, tam 4 buçuk yıl süren uzun ve zorlu bir çalışma ile Han’ı yeniden hayata kavuşturmuştur.
Tarih boyunca Tahmis Han, Emin Han, Hasırcılar Han gibi çeşitli isimlerle anılan bu yer günümüzde Beta Yeni Han ismi ile kapılarını yeniden misafirlerine açmıştır.
Eminönü’nün kalabalığı arasından sıyrılıp, taş duvarlar arasında, tarihi bir atmosfer içinde mola vermek isterseniz sizleri de Beta Yeni Han’a bekleriz.
Türk tarihinde özel bir yeri olan ve yaşadığı talihsiz hasarın izlerini uzun yıllar taşıyan Emin Han, Tahmis Han, Hasırcılar Han isimleriyle bilinen han, Beta Gıda’nın özüne ve ruhuna sadık kalarak gerçekleştirdiği renovasyon çalışmalarıyla yeniden faaliyete geçmiştir. 17.yüzyılda vakfedilen Han, yüzyıllar boyunca önemli ticari faaliyetlere ev sahipliği yapmış, İstanbul ve dünya tarihinin en özel anılarını barındıran mirasının devamlılığını sağlamaktadır. 4 yıl süren renovasyon kapsamında hanı en yeni, en üstün teknik alt yapıyla donatan Beta Gıda, tüm restorasyon sürecini Eminönü’ndeki hanların, var olunan hanın tarihi ve kültürel yapısını araştırarak, aslına sadık kalarak yürütmüştür. Tahtakale Mahallesi’nde yer alan Han geçmişte sırasıyla Emin Han, Tahmis Han, Hasırcılar Han ve Yeni Han isimlerini almıştır. Beta Yeni Han içerisinde tarihte kahvenin ilk kez kavrulduğu fırın ve İstanbul’un eski yer altı tünellerinden biri de yer almaktadır
BETA ÇAY BU PROJEDE NASIL BİR ROL ÜSTLENDİ?
Beta Tea House, hem çayın köklü geçmişine hem de günümüz modern çizgisinin sentezlendiği bir tasarım olarak, dünya çay koleksiyonlarının en özel çeşitlerini deneyimleyecekleri bir nokta olarak tarihi mirasa sahip çıkan Beta Yeni Han’da kuruldu.
2018 yılında Adana’da özel bir kafe konseptiyle kurulan Beta Tea House, kısa sürede çay sevenler için kültürel bir keşif ve dinlenme rotası olmuştur.
Beta Tea House ilk şubesi Adana Kuruköprü’de kurulmuş olup Adana’nın tarihi ve gastronomi kültürünü yansıtan, esnaf kültürünün hala canlı olduğu özel bir noktada çay dünyasının kültür elçiliğini yapmaktadır.
İkinci şubesi ise, İstanbul Eminönü’nde Beta Gıda tarafından restorasyonu yapılan, tarihte kahvenin kavrulduğu ilk kahve fırınını da içinde barındıran, Tarihi Yeni Han’da hizmete açılmıştır. Beta Tea House, Türk ve Dünya çayları, kahve çeşitleri ile dünyanın dört bir köşesinden misafirlerini ağırlamaktadır.
Beta Tea House’larda;
• Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen özel çayları deneyimleme ve farklı kültürleri keşfetme heyecanı,
• Çay ile uyumlu farklı lezzetler,
• Sabah kahvaltılarını anlamlı hale getirecek özel kahvaltı menüleri,
• Özel ’’Tea Time’’ dönemlerinde sevdiklerinizle 5 Çayı ritüeli,
• Mobil çalışan bireyler için toplantılarını gerçekleştirebilecekleri bir atmosfer,
• Çay saatlerini zenginleştirecek, hayranlık uyandıracak hediye koleksiyonları,
• Sevdiklerinizle hoş vakit geçirip dilerseniz kendinizi evinizde hissedip kitap okuyabileceğiniz keyifli bir ortam oluşturur.
GÜNCEL HALİNİN OLUŞUMU NASIL GERÇEKLEŞTİ? FİKİR VE PLANLAMA SÜRECİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Tarihte kahvenin ilk kavrulduğu yer olarak bilinen bu yer aynı zamanda yıllarca Eminönü’nün ticaret hayatına ev sahipliği yapmış, farklı medeniyetlerden birçok misafir ağırlamıştır. Ancak yıllar içinde bakımsızlık ve ilgisizlikle kendi kaderine terk edilmiştir.
Beta Gıda olarak başlattığımız restorasyon çalışmalarında Han’ın aslına ve özüne sadık kalınmış, sanat tarihçileri, mimarlar, İstanbul Vakıflar Müdürlüğü danışmanlığında hareket edilmiştir. 300 kişilik uzman bir ekip her detayı ince ince düşünerek, tam 4 buçuk yıl süren uzun ve zorlu bir çalışma ile Han’ı yeniden hayata kavuşturmuştur.
Tarih boyunca Tahmis Han, Emin Han, Hasırcılar Han gibi çeşitli isimlerle anılan bu yer günümüzde Beta Yeni Han ismi ile kapılarını yeniden misafirlerine açmıştır.
İstanbul Eminönü’nün mimari ve görsel zarafetini uluslar arası boyutta sergileyen,
Osmanlı döneminden kalan görkemli yapının, günümüzün çağdaş dinamizmiyle kusursuz bir şekilde renovasyonu ile bugün önemli bir tarihi mirasın devamlılığı sağlanıyor.
İÇERİDE KAÇ MAĞAZA VAR? VE BU MAĞAZALARIN KONSEPTLERİ NELERDİR?
Kendine has üretim teknikleri olan geçmişten gelen en büyük kültürel miraslarımızdan biri de coğrafi işaretli ürünlerdir. Coğrafi işaretli ürünlerin tanınması, Türk gastronomisinin yurt içi ve uluslar arası alanda hak ettiği ilgiyi görmesi için biz de Beta Gıda olarak Beta Yeni Han’da Siirt Pervari Balı, Malatya Kayısısı, Gaziantep Antep fıstığı gibi coğrafi işaretli ürünleri tüketicilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Beta Yeni Han içerisinde 9 mağaza bulunmaktadır.
Beta Tea House: İçinde siyah çaydan beyaz çaya, oolong çayından rooibos çayına kadar geniş bir yelpazede 75 üzerinde çay çeşidi bulunan Beta Tea House, Beta Yeni Han’ı ziyaret edenler misafirlerimizin tüm dünya çaylarını tadabilecekleri keyifli ve özel bir deneyim noktası.
Ala Kurukahve: Türkiye’de adı tarihte kahvenin kavrulduğu, öğütüldüğü yer anlamına gelen Tahmis ile anılan ev içerisinde hala döneme ait eski bir fırın barındıran tek handa, taptaze çekilmiş, anında paketlenen buram buram kokulu Türk Kahvesini satılmaktadır.
ALA Kahve Evi: ALA Kahve Evi’nde misafirler özel nostaljik sunumlar eşliğinde geleneksel Türk Kahvelerini tadabiliyor, seçtikleri kahve çekirdeğinden ister Türk Kahvesi, ister filtre kahve ister espresso hazırlatabiliyor ve özel kahve aksesuarlarından satın alabiliyorlar.
Arabica ve robusta çekirdekleri farklı ısı derecelerinde özen ve sabırla kavrulur ideal lezzete kavuşmaları sağlanarak, 30’ un üzerindeki kahve çeşitliği ile Beta Caffito markası ile kahve tutkunlarına sunulur.
Her yörenin kendine özgü kahve lezzeti tazeliklerini uzun süre koruyan şık Beta Caffito ambalajlarında kahve keyfi taçlandırılır.
Belita: Tarihi baharat yolu üzerinde, Mısır çarşısının kargaşasından uzak, özenle seçilmiş 100’ün üzerinde baharat çeşidi ile geleneksel Türk yemeklerinden dünya mutfaklarına yakışan tüm baharatları misafirleri buluşturmaktadır.
Hacı Ali Lokum: Han’ı ziyaret eden misafirlerimiz için en keyifli lezzet duraklarından biri olan Hacı Ali Lokum, Türk ve Osmanlı tarihinin en eski ve geleneksel tatlısı Lokum’un gül yapraklısından, Osmanlı sarayının mucizesi sultan lokumuna kadar her çeşidinin bulunduğu, 100% glikozsuz Türk lokumlarını & şekerlemelerinin bulunduğu mağazamızdır.
Tarihi Emin Han Börek & Tatlı: Kat kat yufkadan iki değerli mucize yaratan börek ve baklava, Tarihi Emin Han mağazamızda misafirlerine sunulmaktadır.
Benuta Artisan Chocolate House: Dünyaca ünlü Belçika çikolatasının musluklardan aktığı, tarihi bir İstanbul dokusunda İstanbul’un semt isimleri ile harmanlanmış menusu ile yepyeni bir çikolata diyarı Benuta.
Betum: Misafirlerimiz Betum Kuruyemiş’te, Hurması’ndan Siirt Fıstığı’na kadar 75’in üzerinde kuru yemiş ve kurutulmuş meyveyi bulabilirler.
Mazgal Burger: Orta Asya’dan damağınıza gelen lezzet şimdi Mazgal Burger’de. El yapımı doğal efsane hamburgerleri, nefis atıştırmalıkları, duvarlarını süsleyen hamburgerin en eğlenceli halleri ile lezzet mangalda değil Mazgal’da… Ev sıcaklığında hazırlanan hamburgerler gıda temasında güvenilirliğin sembolü keten tohumu yağı ile kaplanmış tepsilerde sunuluyor. Lezzeti ile meşhur Adana’dan gelen etler helal sertifikalı olarak tedarik ediliyor
HEDEF KİTLE KİMLERDEN OLUŞUYOR? TÜRK MİSAFİRİN HANA OLAN İLGİSİ NEDİR?
Yerli ve yabancı turistlerden oluşmakta, her yaş grubundan kişilerin keyifle gezip alışveriş yapabileceği bir mekan. Tarihte kahvenin ilk kavrulduğu fırının yer almasından dolayı tarihe ilgi duyanların uğrak noktası.
HAN NE KADAR SÜREDİR BU ŞEKİLDE HİZMET VERİYOR? BU SÜRE ZARFINDA BETA YENİ HAN NASIL ORGANİZASYONLAR YAPTI?
Beta yeni han 2019 yılında renovasyonun tamamlanmasıyla misafirlerini ağırlamaya başlamıştır. Açıldığı günden itibaren kahve ve çay kültürünü yansıtan etkinlikler, eğitici workshoplar, hanın tarihini yansıtan özel gün kutlamalarıyla ön plana çıkmıştır.
Dünya Kahve Günü’nü Beta Yeni Han ‘da kahve severlerin katılımları ile keyifle kutladık
Gastronomi yazarı ve kahve danışmanı Cenk Girginol konuklarımıza kahveye dair anlatımlarda bulunurken, bolca güldük, bolca öğrendik.
Tarihte kahvenin ilk kavrulduğu kahve fırınının yer aldığı Yeni Han’da Türk Kahvelerinin yudumlanması ayrı bir nostalji yarattı.
Her yıl dünyanın farklı bölgelerinde özel etkinliklerle kutlanan 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü, bu yıl kahvenin İstanbul’da ilk kavrulduğu yer olan Beta Yeni Han’da; Türk kahvesi üzerine gerçekleşecek renkli bir etkinlikle, leziz ‘’Beta A’la Türk Kahvesi’’ eşliğinde kutlandı.
Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi Türk kahvesine ait ilgi çekici bilgilerin paylaşılacağı etkinlik; Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinin Kahve Danışmanı ve Yazar Cenk Girginol’un katılımıyla ve misafirlerimizin katılımıyla gerçekleştir.
‘’Beta Yeni Han’da Türk Kahvesi ile Geçmişe Yolculuk’’ temasıyla Türk kahvesinin tarihine, Türk kahvesine ait hikayelere değinildi ve Türk kahvesi seremonisi ile hayata geçirildi.
BETA YENİ HAN’DA RAMAZAN NASIL GEÇTİ, GEÇİYOR?
İstanbul’un tarihine ışık tutan taş duvarlar arasında, otantik bir atmosfer içinde Ramazan ruhunu yaşamak isteyenler Beta Yeni Han’a iftarını açmak için geldi.
Zengin iftar menümüz ve enfes lezzetlerimiz ile iftar vaktini bu keyifli ortamda hep birlikte yaşattık. Zengin içerikli ramazan menüsü ile damaklarda eşsiz bir hatıra yarattı.
BAYRAMDA HAN AÇIK OLUYOR MU? ÖZEL GÜNLERE ÖZEL UYGULAMALAR, KONSEPTLER YAPIYOR MUSUNUZ?
Bayramda 2. ve 3. gün hizmette olacağız. Kumda kahve, ızgara çeşitleri, fıstıklı baklava çeşitleri, tereyağlı suböreği başlıca lezzetlerdir.
Meşhur han kahvaltımız her zaman olduğu gibi bayram süresince de devam edecek. Şarküterideki zengin çeşitlilik kahvaltı menüsüne yansıyarak bayramda ziyaretçilerimiz mutlu edecek.
Beta Yeni Han içerisinde bulunan Benuta Chocolate House’un kuru yemiş ve kuru meyvelerle çeşitlendirilen Artisan Çikolataları bizim favorimiz. Bitter, sütlü, fındıklı, portakallı… Kuru meyveli, kuru yemişli, sütlü, bitter çeşit çeşit %100 doğal içerikli, el yapımı bu enfes Artisan Çikolatalar Benuta’da sizleri bekliyor.