Ramazan Gelmeden Bu Önerileri Dikkate Alın!

Müslümanların büyük bir sevinç ve heyecanla karşıladığı kutsal Ramazan ayı, birçok güzelliği de beraberinde getiriyor. Peki, oruç tutup sağlıklı bir şekilde Ramazan ayını geçirmek için nelere dikkat edilmeli? Bu önerileri dikkat almakta fayda var…

– İlk olarak bedeni ve ruhu oruca hazırlamak gerekiyor. Oruç tutmaya başlamadan birkaç gün evvel ara öğünleri kaldırmak, gün içindeki kahve veya diğer alışkanlıklarınızı akşam saatlerine kaydırmak yararlı olacaktır.

– Her ne olursa olsun mutlaka sahuru saatinde yapmalı, uykuya sebep uzun saatler bedeninize açlık çektirmemelisiniz.

– Az tuzlu peynirler, bol yeşillik veya mercimek gibi uzun süre tok tutan bakliyatlar sahur öğünü için olmazsa olmazlarınız arasında olmalı.

– Saatler süren açlığın ardından yemek yemeye hafif besinlerle başlanmalı. Baharat içermeyen sebze veya mercimek çorbası iyi bir alternatif olabilir.

Hafif ve minerali yüksek gıdaları tercih etmenizde fayda var.

– İftarda ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bol salata tüketiminin yanı sıra haftada birkaç gün protein birkaç gün sağlıklı karbonhidratlardan öğün oluşturabilirsiniz. Her gün sebze tüketmeyi ise alışkanlık haline getirmelisiniz.

– Hayati önem taşıyan su ise her zaman olduğu gibi Ramazan’da da en yakınınız olmalı.

– Tok karnına tatlı tüketiminden uzak durun. Özellikle ağır şerbetli, kızartma tatlılar yerine sütlü, hafif tatlıları az miktarda tercih edebilirsiniz.

– İftarla sahur arasında ufak porsiyonlar halinde kuru meyve, ceviz, badem ve şeker oranı az meyveleri tüketmeye çalışın. – İftar ve sahurda dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biri de yemeği yavaş yavaş tüketmek olmalı. Doyma hissinin beyne gitmesine müsade etmelisiniz.

–  Fazla miktarda tuz ve tuz barındıran besinlerden normal zamanda olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da uzak durun.

Şifa kaynağı hurma…

– Günlük çay ve kahve tüketimini şekersiz yapmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca fazla miktarda çay-kahve tüketimi, vücuttan su atımına sebep olacağı için dikkatli olmalısınız. Rezene, papatya, ıhlamur gibi bitki çaylarından tüketebilir, iftar sonrası tüketeceğiniz 2 maden suyu ile de kaybettiğiniz mineralleri yerine koyabilirsiniz.

RAMAZAN’IN OLMAZSA OLMAZI: HURMA 

Kur’an-ı Kerim’de adı geçen nadir meyvelerden hurma, Ramazan sofralarının da vazgeçilmezi. Özellikle kan şekerini çok iyi dengelemesi, onu iftar vakti ilk lokma yapıyor. İçeriği ile tam bir şifa deposu olan hurmayı, sadece Ramazan ayında değil yılın her ayı sofralarınızdan eksik etmeyin…

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın