Ramazan Diyet Mevsimi Değildir!

Her şeyden önce Ramazan sadece bize değil bütün insanlık âlemine hayırlı olsun. Dünya çok acılar çekti, olumsuz duyguların ön plana çıktığı bu dönemde ruhlarımıza şifa olsun inşallah.

Ramazan bir diyet mevsimi değildir, eğer hakkını verirseniz bedensel ve ruhsal bir arınmadır… Ramazanın ilk günlerinde migreni tutanlar, kan şekeri düşenler, sindirim sistemi rahatsız olanlar yani ilk günlerindeki ani geçişe uyum sağlayamayan kişiler için ilk önerim, Ramazan başlamadan 3-4 gün önce kahve, çay, tatlı vb. alışkanlıklarını yavaş yavaş gündüzden akşam saatlerine kaydırmalarıdır. Ramazan bir arınma, toksin atma, hafifleme, vücudu metalardan, aç bırakarak kanser hücrelerinden ve toksinlerden arındırma dönemi olduğu için bundan en yüksek yararları elde etmek için iftar ve sahuru çok edepli ve kurallı yapmak lazım. Bütün gün aç kalmış bir fizyoloji, iftar saatinde aniden hamur işleri, kızartma, tatlılar, beyaz pirinç, beyaz un, aşırı miktarda yağlı yiyecekler aldığında durum tehlikeli oluyor. Buradaki kilit kelime “sakin” olmak.

NASIL İFTAR YAPACAĞIZ?

İlk önce bir iri veya 3 tane küçük hurmayla veya varsa zemzem suyuyla orucunuzu açın. Çünkü oruç açarken en çok ihtiyacımız olan besin, doğal şeker ve sudur. Hurma ve sudan sonra bir bardak ballı ve limonlu ılık su için; bu bağırsakları çalıştırır, karaciğeri dengeler ve enerji verir. Sonrasında da bir büyük kâse çorba; genelde sebze, tarhana, domates ve posalı mercimek çorbası içilmeli. Burada geriye doğru yaslanın, tekrar bir bardak daha ılık suyu yavaş yavaş için. Namaz molası verebilir, 8-10 dakika bekleyebilirsiniz. Bu sürede ballı limonlu su ve hurma ile düşük kan şekeri doğal yol ile dengeliyor. O müthiş açlık hissi ve hızlı yeme reaksiyonunuz sakinleşir. Masaya döndükten sonra bir gün hayvansal protein bir gün karbonhidrat menüsü tüketebilirsiniz. Hayvansal protein olarak kesinlikle kızartma tercih etmeyin. Mesela sulu bir haşlama, sulu köfte, ızgara köfte veya ızgara et, tavuk olabilir. Balığı ise buğulama ya da pilaki gibi yapabilirsiniz. Bunlar dışında ana yemeğin yanında mutlaka sebze veya salata ya da her ikisi de olabilir. Özellikle salata hararet keser; roka, dereotu, tere, maydanoz biraz havuç koyabilirsiniz. Sebze olarak da bağırsak çalıştıran pırasa, semizotu, kabak, taze fasulye, bamya tüketebilirsiniz. Haftada iki kere de miktarını abartmadan ekşi maya ile mayalanmış organik tam buğday veya tam çavdar ekmeğinden esmer ramazan pidesi de tadabilirsiniz. Esmer pirinç, entegre makarna, kinoa, siyez bulguru, karabuğday gibi glüteni daha düşük, B vitamini içeren, bağırsak çalıştıran, kan şekerini hızlı fırlatmayan yavaş karbonhidratlar da yine mutlaka sebzelerle tüketilmeli.

İftarda kesinlikle şekerli, asitli meşrubatlar içmeyin, kan şekerini tavan yaptırmış olursunuz. Onun yerine evde yapacağınız şekersiz vişne suyu, çilek suyu veya çeşitli hoşaflar sizi serinletir. Türk kahvesi içecekseniz de mutlaka şekersiz olsun. İftar sofrasında tok karnına şekerli meyve ve tatlı yemek ise bir cins yavaş intihardır. O günün bütün şifasını, aç bıraktığınız kanser hücrelerini tekrar bozmuş olursunuz. İftar ve sahur arasında teravih namazı veya yapacağınız yürüyüş sizi rahatlatıp hafifletir. Sonrasında tarçınlı bir meyve salatası veya haftada iki kere güllaç ya da hafif, çok az şekerli bir cheesecake gibi tatlılar yiyebilirsiniz. 1-2 parmak %70 üstü bitter çikolata da tercih edilebilir.

SAHURDA NELER YEMELİYİZ?

Sahura mutlaka kalkılması gerekiyor. Genelde bir tane katı yumurta yanında 3-4 yemek kaşığı kadar çökelek peyniri veya taze lor peyniri, az yağlı veya taze mozzarella ya da taze dil peyniri öneriyorum. Onun yanında çok acı olmamakla birlikte 3 adet sivri biber, üstüne bolca limon sıkılan tepeleme bir yeşillik, roka, bol nane ve salatalık… Bunlar ağızdaki acı tat ve kuruluğunu, harareti önler. Ayrıca bir tatlı kaşığı bal, iki dilim organik tam çavdar ekmeği veya esmer pide yani yavaş karbonhidratlardan da sahurda tüketebilirsiniz. Haftada 4-5 gece sahurda kahvaltı yapıp birkaç gece de büyük bir kâse mercimek yiyebilirsiniz. Demir olduğu için kan yapıyor, enerji veriyor, kan şekerini fırlatmıyor ve inanılmaz derecede tok tutuyor. Yanında da bol limonlu salata ve iki kaşık bulgura da şans verebilirsiniz. İftarda çok fazla yediğiniz zamanlar sahurda manda yoğurdu üstüne kinoa ve yulaf ezmesi, taze meyveler, tarçın, ceviz, badem karışımı da güzel bir alternatif olabilir. İçecek olarak da limonlu maden suyu veya çok kaynar olmayan yeşil çay, özellikle gazı aldığı için rezene çayı tüketebilirsiniz. Papatya ve anason çayı da sizi gevşetir, uyutur ve rahatlatır.

RAMAZAN’DA RUHSAL ARINMA

Ramazan benim için edep, sakinlik, gösterişten uzak kalma, bedeni emanet olarak görüp kirletmeme, arındırma, temizleme ayıdır. Ramazanda ruhun arınması esas, çünkü Ramazan demek nefsi terbiye etmek demek. Nefsi, muhteşem vahşi bir ata benzetebiliriz ki bu atı terbiye etmeniz gerekiyor. Eğer terbiye etmezseniz bu at sizi üstünden atabilir, tepebilir. Ama siz bu atı terbiye ederseniz sizi her yere çok hızlı bir şekilde götürebilir, yol arkadaşı olabilir. O nedenle siz de nefsi terbiye edeceksiniz. Nefret, öfke, haset ve negatif duygulara da oruç tutturacağız. Ayaklarına oruç tutturacaksın seni günah olan yerlere götürmeyecek, gözlerine oruç tutturacaksın kötüye bakmayacak, diline oruç tutturacaksın kalp kırmayacak, yalan söylemeyecek, gıybet etmeyecek. Kulaklarına oruç tutturacaksın negatifi duymayacaksın, tenine oruç tutturacaksın ten zevkine karşı Allah için direnecek… Yani beş duyuna da ruhuna da nefsine de oruç tutturacaksın. Diğer canlılara zarar vermemeye, başkaların gıyabına kötü konuşmamaya, kirli zevkler için elimizi kirletmemeye dikkat edeceğiz. Bunların yerine iyilik, yardımseverlik, ahlak, edeb, tevazu, şefkat ve merhameti koyacağız. Ki meleklerden bile üstün görünen insan boyutuna geçebilmek için… Unutma hiçbirimiz daha insan değiliz, insanın prototipleriyiz. Ancak bunları yaptığımız zaman melek boyutun da üstündeki bir makama çıkıp o boyuta erişebiliriz.

Bütün Aysha Dergi okuyucularına huzurlu, keyifli, sağlıklı, şifalı, Ramazan’ın manevi elbisesini ruhlarına giydirdiği keyifli bir Ramazan diliyorum.

SAĞLIKLI RAMAZAN PAKETİ

Allah diyor ki orucun ecri bana ait, burada söz biter. Çok enteresan bir şey bu, çünkü güneş altında çalışan çok düşük bir gelir kaynağı olan bir işçinin 30 gün direnerek tuttuğu oruçla istediği saate kadar uyuyan, araba ile her yere giden bir insanın tuttuğu orucun bir olmayacağı ortada. Biz de bizim kadar şanslı olmayanlara kalbimizi ve cüzdanımızı uzatabiliriz. Gelin, bu Ramazan sağlıklı bir gıda paketi yapalım. Ayçiçek yağı, beyaz un, beyaz şeker, bisküvi, ekmek.. gibi evinizde yemediğiniz veya zaten yememeniz gerekenleri içermeyen; organik tam buğday unu, organik tam çavdar unu, soğuk sıkma sızma zeytinyağı, gün kurusu kaysı, hurma, fındık, badem, ceviz gibi tuzsuz sade sağlıklı çerezler, maden suyu, mercimek, nohut, bozulmayacaksa eğer et kavurma, ton balığı, az yağlı taze doğal peynir ve dut kurusu gibi sağlıklı gıdalar hazırlayalım.

.

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo