Ramazan’da Dikkat Edilmesi Gekerenler

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu kutsal dönemde 1 ay süreyle daha farklı bir ruh haline gireceğiz.

Farklı bir beslenme biçimine de gireceğimizden sadece ruhumuzda değil, bedenimizde de ve onun işleyiş mekanizmasında da değişiklikler olacaktır. Ramazanda sindirim sistemi ve bedenin geri kalan organlarında önemli değişiklikler olur. Eğer bilinçli beslenirsek bu dönemde arınabilir, toksinlerden kurtulabilir, bedenen hafifleyebiliriz, sayısız tıbbi yararlılıklar sağlayabiliriz. Eğer bilinçli ve sağlıklı beslenmezsek tersine bedeni hırpalayabiliriz.

ramazanda beslenme

Yanlış iftar ve sahur beslenmesi ile ağırlık hissi, kan şekerinde rahatsız edici oynamalar, kabızlık, mide ve sindirim problemleri, gaz, halsizlik, vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi çeşitli yan etkiler olabilir. Ramazan beslenmesi, asla güneş doğmasıyla batması arasında aç kalma ve sonrasında ne bulursak bilinçsizce yemek demek değildir. Aynı zamanda Ramazan bir diyet mevsimi de değildir. Ramazan bedenin ve ruhun safradan arındığı, enerji titreşimlerini yükselttiği, ruhun, bedenin kuvvetli çekim alanından biraz kurtulduğu ve akışkanlık kazandığı, vücuttaki işleyiş mekanizmalarının disiplin kazandığı çok özel bir dönemdir. Ramazan astrolojik ve gökyüzü konumu olarak her yeni döneme ve işe başlamanın olumlu olduğu kabul edilen, yeni ayla başlar. Bu dönem, tüm 1 aylık ay döngüsü hilalle başlar, dolunayla zirveye çıkar ve ayın kaybolmasıyla biter. Ay, aynı zamanda hormonlarımızı da yönetir. Bu bir aylık dönemde bilinçli, doğal ve arınmaya yönelik beslenerek kendimizde hem bedensel hem de ruhsal olarak olumlu değişikliklere yol açacağız.

Yapılan istatistikler Türk toplumunda yaklaşık üçte iki oranında, erişkin nüfusun oruç tuttuğunu söylüyor. Yaptığım gözlemler birçok kişinin, orucun derinliğini fark etmediği yönünde. Ben sizinle Ramazan öncesinde sağlıklı beslenme, doğru iftar, doğru sahur ve oruçtan tam randıman almak için ihtiyaç duyabileceğiniz doğal tıbbi püf noktaları paylaşacağım. Bu kilo vermeye veya zayıflamaya yönelik bir diyet olmayacak, ancak aynı zamanda kilo almaya da engel olacak. Birçok kişi Ramazan’da “Az yiyorum ancak kilo alıyorum.” der. Doğrudur, çünkü vücut savunma mekanizmalarını devreye sokar. Uzun süren açlık dönemlerinde, açlığı tehdit olarak yorumlayan sistem, yenilen yemeklerin bir bölümünü yağa çevirip depolamayı tercih eder. Ayrıca, gün ve gün işleyeceğimiz beslenme ve hareket hataları da eklenince, değil kilo vermek, tersine yağlanma olur. Hatta hareketsiz kişilerde bu yağlanma özellikle göbek – bel – kalça bölgesinde olarak görüntüde değişiklikler oluşturur. Ben size bu yazımda Ramazan ayı boyunca gerekebilecek malzemelerin listesini de vereceğim, böylece gün ve gün farklı ve sağlıklı iftar-sahur için önceden fikir sahibi olabilir ve bu malzemeleri şimdiden edinebilirsiniz. Bu güzel ve kutsal ayın ruhumuzu ve bedenimizi olumsuzluklardan arındırması, ülkemize huzur, bereket, güzellikler ve pozitif enerji getirmesi ve hepimize sağlık dileklerimle.

Evde Bulunmasında Yarar Olan, Sağlıklı Malzemeler

  • Her gün taze mevsim meyveleri, sebzeleri
  • Genelde beyaz et
  • Her gün günlük süt
  • Yeşil ve siyah zeytin, hurma
  • Yulaf ezmesi, müsli
  • Chia tohumu
  • Kinoa
  • Doğal, şekersiz veya az şekerli kuşburnu marmeladı
  • Keten tohumu
  • Tuzsuz fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, incir, kayısı
  • Yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi
  • Beyaz unun yanı sıra, kepekli un, köy unu
  • Esmer şeker veya daha iyisi hurma şurubu
  • İyi kalite bal demirhindi (şerbet için)
  • Rezene, yeşil çay, kuşburnu, nane, ıhlamur bitki çayları (poşet veya açık olabilir)
  • Toz zencefil, fesleğen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil, kimyon ve toz zerdeçal baharatları
  • Doğal maden suyu (sodası)
  • Doğal preperatlar (ilaçlar): (kalsiyum + magnezyum + çinko ) hapları, Şeker düşmesi olanlar için Chromium Piccolonate, Zayıf olanlar için doğal B – kompleks ve Multivitamin hapları, C – vitamini

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

1) İftarda çok aç olabiliriz. Asla çok hızlı, ayakta, iyi çiğnemeden yutarak, heyecanla, hızla ve telaşla yemeyiniz. Daima oturarak, iyice çiğneyerek yiyiniz.

2) Çok susamış olunabilir. Ama iftarda soğuk su içmek, hassas sindirim sistemini rahatsız eder, gaz ve sonraki sindirim için sıkıntı oluşturur. Mutlaka ılık veya vücut ısısına yakın su içiniz. Suyu bir dikişte çok hızlı değil, yudum yudum nefes alarak içiniz.

3) İftarda ağır kızartmalar, çok yağlı şarküteriler, aşırı gazlı, asitli içecekler, çok soğuk yiyecek, içecekler ve yemek arasında soğuk su içmek, hızla ve tıka basa doymaya çalışmak iyi değildir.

4) Birden fazla hayvanın ürününü ayını sofrada tüketmeyiniz. (Örneğin salam+ tavuk+ yoğurt veya balık+ peynir+ jambon veya kırmızı et+ yoğurt+ tavuk gibi )

5) Sahurdan sonra, iyice toksanız ve mide bol sıvıyla da doluysa hemen yatmayınız.

İLK SAHUR

4 çorba kaşığı müsli
1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
10 adet fındık
2 adet ceviz
2 tatlı kaşığı kuru üzüm
1 adet tane elma (doğranmış)
1 bardak ılık süt

Hepsi bir araya konulur ve kaşıkla yenilir. Yanında da 2 fincan açık çay veya tercihen 2 fincan rezene çayı içilir. Bu hem tok tutucu hem kilo aldırmayan hem kan şekerini yükseltmeyen yüksek oranda B vitamini, kalsiyum, protein, doğal şeker ve lif içeren çok sağlıklı bir karışımdır.

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo