Ramazanda Doğru Beslenme ve Orucun Vücudumuza Yararları

Ramazan ayında oruç tutmanın sağlık üzerinde oldukça olumlu etkisi vardır. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, ramazanın manevi olarak temizliğini binlerce yıldır deneyimlerken, bazı insanlar bu kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğinden korkuyorlar. Eğer oruç tutmaya engel bir hastalığınız yoksa, oruç tutmak aslında sağlığınızı son derece olumlu etkiler.

Ramazanın 6 Şaşırtıcı Sağlık Yararı

1 Beyni Güçlendirir

Ramazan’ın beyin güçlendirici özelliği sanıldığından çok daha önemli. ABD’deki bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, Ramazan ayında elde edilen zihinsel odaklanmanın, vücudun daha fazla beyin hücresi üretmesini sağlayan ve böylece beyin fonksiyonlarını geliştiren beyin kaynaklı nörotrofik faktör seviyesini artırdığını ortaya koyuyor. Aynı şekilde, böbreküstü bezi tarafından üretilen kortizol hormonu miktarındaki belirgin azalma, hem Ramazan hem de sonrasında stres seviyesini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı oluyor.

2 Kötü Alışkanlıkları En Aza İndirger

Gün boyunca oruç tutacağınız için, Ramazan, kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak için mükemmel bir zamandır. Sigara ve şekerli yiyecek bağımlılığı gibi alışkanlıklar Ramazan ayında azalır. Çünkü onlardan uzak durdukça vücudunuz yokluklarına yavaş yavaş alışır. Oruç tutmanın kötü alışkanlıkları azaltmanıza yardımcı olma becerisi o kadar önemlidir ki, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi, sigarayı bırakmak için ideal bir zaman olarak Ramazanı tavsiye eder.

3 Kolesterolü Dengeler

Kilo kaybı, Ramazan ayında oruç tutmanın olası fiziksel sonuçlarından biridir. Bunun yanı sıra kardiyologların yaptığı bir araştırma, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin lipit profillerinin olumlu yönde etkilendiğini, yani kanda kolesterolün azaldığını göstermiştir. Dengeli bir kolesterol seviyesi, kalpdamar hastalıkları, kalp krizi veya felç geçirme riskini büyük ölçüde azaltır. Dahası, Ramazan’dan sonra sağlıklı bir beslenme uygularsanız, düşen kolesterol seviyesinin korunması daha kolay olacaktır.

4 İştahı Kalıcı Olarak Azaltır

Aşırı kısıtlı diyetlerle ilgili temel sorunlardan biri, verilen kiloların çabucak geri alınmasıdır. Ramazan için durum böyle değil. Oruç boyunca tüketilen yiyeceklerin azalması, midenizin giderek küçülmesine neden olur, bu da tam tok hissetmek için daha az yiyecek yemeniz gerektiği anlamına gelir. Sağlıklı beslenme alışkanlığına geçmek istiyorsanız, Ramazan ayı tam zamanı ve ramazan ayı bittiğinde, iştahınız eskisinden daha düşük olacak.

5 Doğal Detoks

Ramazan, ruhsal arınmanın yanı sıra vücudunuz için harika bir detoks fırsatıdır. Gün boyu yemek yememek veya içmemekle, vücudunuza ay boyunca sindirim sisteminizi detoksifiye etme şansı vermiş olursunuz. Vücudunuz enerji üretmek için yağ rezervlerini tüketmeye başladığında, vücutta depolanan yağ birikintilerinde bulunabilecek zararlı toksinleri de yakar. Bu vücut temizliği geride sağlıklı bir vücut bırakacaktır ve sağlıklı bir yaşam tarzı için mükemmel bir ilk basamaktır.

6 Emilim Artar

Ramazan Ayı boyunca gün boyunca yemek yememekle, metabolizmanızın daha verimli hale geldiğini göreceksiniz. Bu da yiyeceklerden emilen besin miktarını artırır. Bunun nedeni, sahurdan iftara kadar aç kalınan süreçte, kaslarınızın daha fazla besin emmesini sağlayan adiponektin adı verilen hormonun artmasıdır. Bu hormon besinlerin daha iyi emilebilmesini ve enzimlerin daha iyi çalışması ile gereken besin maddelerini daha aktif kullanabilmesini mümkün kılar. Sahurun size uzun oruç saatlerine dayanacak kadar enerji sağlaması için günlük su ihtiyacınızı iftar – sahur saatleri arasında karşılamaya dikkat edin.

Hurma ve Sindirim

Ramazan ayı boyunca iftarlar hemen her gün çoğu kez manevi nedenlerle 1-2 tane hurma ile açılır. Bu durum sağlık açısından da yararlıdır. Oruç tutarken en önemli etkenlerden biri doğru miktarda enerji almaktır ve ortalama bir porsiyon hurma 31 gr. karbonhidrat içeriği göz önüne alındığında ve ölçülü miktarda tüketildiğinde size destek vermek için mükemmel yiyeceklerden biridir. Hurma ayrıca, Ramazan ayı boyunca sindirime yardımcı olacak ve iyileştirilecek bazı lifleri elde etmenin harika bir yoludur. Buna ek olarak, yüksek potasyum, magnezyum ve B vitaminleri seviyelerini de sağlar.

 

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler

Sahurda Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Protein bakımından zengin yiyecekler: Yumurta protein bakımından çok yüksektir ve en besleyici gıdadır Basit veya rafine edilmiş karbonhidratlar: Bunlar maksimum 3 ila 4 saat tokluk veren yiyeceklerdir ve temel besin değerleri düşüktür: Şekerli yiyecekler, hamur işleri, çikolatalar vb.
Lif bakımından zengin yiyecekler: Karabuğday, siyah pirinç, kinoa gibi besinler lif bakımından zengindir ve sahurda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mükemmel tercihlerdir. Çözünebilir lif midede jele dönüşür ve sindirimi yavaşlatır, bu da kolesterolün ve kan glikozunun düşürülmesine yardımcı olur ve sizi uzun süre tok tutar. Tuzlu yiyecekler: Vücudunuzdaki sodyum seviyelerinin dengesizliği sizi oruç tutarken çok susatır, bu nedenle tuzlu fındık, turşu, cips ve soya sosu içeren yiyeceklerden kaçınmaya çalışın.
Kalsiyum ve vitamin açısından zengin besinler: Süt ürünleri çok iyi bir besin kaynağıdır. Bir kase yoğurt (chia tohumlu ya da meyveli), gün boyu tok ve hidrate kalmak için iyi bir tercih olacaktır. Özellikle de keçi sütü ve keçi sütünden üretilmiş gıdaları almanızı öneririm Kafeinli içecekler: Kahve, çay uykusuzluğa ve huzursuzluğa yol açan kafeine sahip içeceklerdir. Ek olarak, laksatif etki gösterir ve bütün gün su için daha fazla can atmanızı sağlar.

Sahur bizim için çok önemli olsa da, iftar yemeğinin önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle, Ramazan ayında, vücudunuzun temel besin gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak için dengeli bir beslenme önemlidir. Özellikle yaz aylarında terleme nedeni ile kaybedilen sodyum ve potasyum dengesini sağlamak için su içmeye özen göstermek gerekir.

İftarda Yenmesi Gereken Yiyecekler

İftarda Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Potasyum bakımından zengin meyveler: Hurma bir enerji deposudur. Sadece hidrate olmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uzun süren oruçtan sonra kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar. Gazlı içecekler: İşlenmiş içeceklerden, meyve sularından ve gazlı içeceklerden kaçının. Susuzluğunuzu gidermek için öncelikle normal su, sonrasında cacık, ayran, badem sütü, kefir veya hindistan cevizi suyu tercih edin.
Yeterli sıvı: Susuz kalmayı önlemek için iftar ile sahur arasında mümkün olduğunca fazla su içmeye özen göstermelisiniz. Yüksek şekerli yiyecekler: Şekerli, tatlı, rafine işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Ramazan ayında hızlıca kilo alma kaynağı iftarda şekere yüklenmektir ve her gün iftarda şeker tüketilirse daha ciddi metabolik problemlere yol açabilir.
Çiğ kuruyemiş: Badem, özellikle vücudunuz uzun saatler süren oruç tuttuktan sonra ihtiyaç duyduğu yağ için gerekli olan elzem yağları içerir. Daha sağlıklı bir iftar için salatalara ya da iftar başlangıcı olarak menünüze badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişleri eklemelisiniz. Kızarmış yiyecekler: Yağda kızarmış börek, sebze, köfte veya et gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine buğulama, haşlama, buharda pişirme, sulu yemek, fırınlama gibi işlemler tercih edilmelidir.

Ramazan ayında oruç tutmak, kişinin sağlığını daha da iyileştirebilir, ancak yalnızca uygun şekilde yapıldığında, aksi takdirde daha fazla zarara neden olabilir. İştah açıcı yemekleri masada gördüğünüzde kendi kendini kontrol etmek ve hayır diyebilmek çok önemlidir.

Dr. Sinan Akkurt

Yazarımız Dr. Sinan Akkurt, biorezonans tedavisini Türkiye’ye tanıtan isimdir. Dergimiz'de uzmanlık alanı yanında, sağlıklı yaşam konusunda farkındalık yaratan makaleler ele alır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo