Retinol Nedir: Ne İşe Yarar: Retinol Ne İçin Kullanılır?

Güzellik bloggerlarının en yeni favorisi Retinol, kusursuz bir cilde sahip olmak isteyenler için adeta bir kurtarıcı. Peki Retinol nedir, Retinol içeren ürünler hangileridir?

Siz de mükemmel cilde sahip olmak konusunda takıntılı sayılabilecek kadınlardan mısınız? Kusursuz cilde sahip olmak için son çıkan ürünleri ve uygulamaları yakından mı takip ediyorsunuz? O halde son zamanlarda Instagram ve Youtube’un güzellik bloggerlarının favori ürünü Retinol hakkında mutlaka bir şeyler duymuşsunuzdur.

Aysha Dergi güzellik editörleri favori madde Retinol’ün peşine düştü; Retinol nedir, Retinol nerede bulunur, Retinol nasıl kullanılır, Retinol içeren ürünler hangileridir? Tüm bu soruların cevabı ile retinol kremler, serumlar, göz kremleri ve daha fazlası bu yazıda; kusursuz bir cilt için okumaya devam edin.

Günümüzde cilt sorunlarını gidermek amaçlı favori olan güzellik uygulamaları var; yedi aşamalı Kore güzellik rutininden microneedling’e, klinik çözümlerden lüks ürünlere bir çok şeyi denemiş olabilirsiniz. Ama Retinol içeren ürünler sizi bütün bunları geride bırakacak kadar şaşırtacak.

Retinol Nedir?

Bir A vitamini türevi olan Retinol cilt yenilenmesini desteklemek ve akne görünümünü azaltmak için cilt bakım ürünlerine ekleniyor. Aynı zamanda, antioksidan olarak serbest radikallerin salınımını artırarak yaşlanma karşıtı bir etki sağlıyor. Retinoller, retinoidlerin daha hafif versiyonudur, kullanmak için reçeteye ihtiyacınız yoktur.

Retinol İçeren Kremler Ne İşe Yarar?

Retinol içeren kremlerin, ampul ve serumların cildinizin üzerindeki olumlu etkileri öncelikle problemleri gidermek yönünde.

Retinol Ne İçin Kullanılır?

  • Akne ve yetişkinlik sivilceleri tedavisinde,
  • Yaşlanma etkilerini geriye çevirmede,
  • ince çizgilerin yok olmasını sağlamada
  • Göz çevresindeki kaz ayağı görünümünü azaltmada
  • Cilt tonunu açmada
  • Siyah noktaların oluşumunu engellemede
  • Gözeneklerin temizlenmesinde
  • Collagen üretimini artırmada etkilidir.

Retinol içeren ürünler hakkında kullanım bilgisi vermeden önce retinoids, retinol, retinoic asit ve Retin-A arasındaki farklar nelerdir, ne zaman kullanmaya başlamak gerekir, uzmanlara danışalım.

Dermatoloji uzmanları “Retin içeren ürünler klinik olarak kanıtlanmış sonuçlar verdikleri için mutlaka deneme değer” diyor.

Retinoid Nedir?

Retinoidler, A vitaminin anti-aging ürünlerde kullanılan özel bir türü. Akne oluşumunu ve kırışıklığı azaltmada, collagen üretimini desteklemede ve hücre yenilenmesini artırmada etkili. Aynı zamanda cilt tonunu eşitlemede ve ciltteki kan akışını hızlandırmada oldukça mahir bir madde.

Retin-A Nedir? 

Diğer yandan Retin-A,  bir Retinoid’dir. Retinol içeren ürünlerden daha güçlüdür. Kırk yıl önce FDA tarafından akne tedavisinde kullanılmak üzere onaylanan Retin-A içeren çeşitli merhemler vardır.

Retin-A Krem Nerede Satılır?

Retin – A krem yalnızca eczanelerde reçete ile satılıyor.

Retin-A Krem Ne İşe Yarar?

Tıpkı Retinol gibi Retin-A da cilt tonunu eşitler. Collagen üretimini teşvik eden Retin – A ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltıp vhücre dönüşümünü hızlandırır. Sadece daha ağır maddedir. Dolayısıyla daha güçlüdür.

Retinoid, Retinol ve Retin-A Arasındaki Farklar Neler?

Özetle retinoidler; retionols ve Retin-A adlı iki maddenin ait olduğu kimyasal türün genel adıdır.

Bu ikisinin arasındaki temel fark birisinin akne ve cilt sorunlarında daha etkin olması, dolayısıyla tahriş etme riski olmasıdır. Retin-A en tesirli anti-aging kremi olabilir. Ama tahriş etme riski vardır. Retinol daha az tahriş olma riski taşır. Fakat sonuç elde etmek daha uzun zaman alır.

Sebebi nedir peki bu durumun? Retinol’un etkili olmak için cilt enzimlerini retinoid aside çevirmesi gerekir. Retin-A ise kendi başına bu etkiye sahiptir zaten. Bu nedenle retinol içeren bir kremden sonuç almak için aylar boyu düzenli olarak kullanmanız gerekir. Halbuki reçete ile aldığınız OTC retinol ester formdadır: aktif retinoid aside dönüşmesi için daha çok aşamadan geçmesi gerekir.

Yani eğer cildiniz dayanıklıysa,  acil çözümlere ihtiyaç duyuyorsanız doktorunuza danışarak tretinoin içeren kremler/serumlar alabilirsiniz. Retinol’den çok daha hızlı etki ederek gözle görülür sonuçlar elde etmenizi sağlar. Sadece haftalar içinde cildinizdeki değişime inanamazsınız.

HANGİ ÜRÜNÜ KULLANMALIYIM?

Daha önce akne tedavisi için ya da anti-aging ürünü olarak retinoid kullanmamış olan hastalar reçeteli ürünlerin yan etkileriyle daha sık karşılaşırlar. Bu etkiler kızarıklık, yanma-batma hissi, soyulma, pul pul olma şeklinde görülebilir. Retinol’ün cildinize etkisi daha yavaş olmasına rağmen bu yan etkilerle muhtemelen karşılaşmazsınız.

Eğer daha önce retinoid serumu, ampülü ya da kremi kullanmadıysanız, uzmanlar OTC retinol ile başlamanızı öneriyor. Eczaneden alacağınız retinol içeren ürünlerden reçete ile satılan retinoid’e geçebilirsiniz.

Cildinize uygun retinol kremini bulmak ise cilt tipinize ve cildinizin dayanıklılığına bağlıdır. Eğer hassas veya kuru cildiniz varsa retinol en iyi seçenektir. Leke kremi olarak kullanabilir ya da serum olarak belli aralıklarla uygulayabilirsiniz.

Yağlı cildi olanlar, daha önce retinol kullanıp herhangi bir yan etkiyle karşılaşmayanlar için eczaneden reçete ile alabilecekleri Retin-A içeren kremler iyi bir çözüm olabilir.

Bu tür retinoid kremlerin formülleri ve dolayısıyla yoğunlukları farklı olduğundan dermatoloğunuzun önerdiği ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Retinol Kremleri Ne Zaman Kullanmaya Başlamalı?

Retinol içeren kremler kullanımı açısından en doğru zaman genellikle ince çizgilerin fark edildiği, collagen üretiminin azaldığı 30 yaş üstü zamandır. Uzmanlar özellikle gece rutinine eklemenizi öneriyor.

Retinol en çok ince çizgi ve kırışıkları azaltmada etkili. Fakat güneşin yol açtığı olumsuz etkileri de geri alabilme gücüne sahip. Eğer akne sorununuz varsa 30 yaşını beklemeden kullanabilirsiniz.

Yağlı ve karma ciltlerde cilt kiri, siyah nokta ya da sivilce oluşumu daha yoğun olacağından mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız. Retinoid’in yoğunluğu ayarlanabileceğinden OTC retinol yoğun akne oluşumunu eczaneden reçete ile alabileceğiniz retinoidler kadar iyi engellemez.

Retinoid içeren ürünlerin en etkili olduğu alan gözenek tıkanıklığını açmak ve siyah noktaları temizlemektir. Çünkü uyardığı collagen oluşumu hiper-pigmentasyonu (ciltte renk dengesizliği ve kızarıklık), ciltte iltihabı ve yara oluşumunu engeller.

Retinol İçeren Ürünler Nasıl Uygulanmalı?

Eğer sabah retinol kullanır ve güneşe çıkarsanız cilt sağlığınıza büyük bir kötülük etmiş olursunuz. Retinoid cildinize temas eden güneş ışığını kırarak onu fazlasıyla hassas hale getirir.

Bazı retinoid ürünleri “photostable” halde üretilirler; bu da ürünün zararlı UV ışınlarını kırmaması anlamına gelir. Kullandığınız retinol krem, ampül ya da serumun içeriğinden emin değilseniz asla gündüz kullanmayın.

Retinol kremi uygulama zamanına gelince; uzmanlara göre cildinizi pH dengeleyici bir temizleyici ile arındırdıktan sonra en ideal zaman. Cildinize nazikçe dokunun, ağır temizleyiciler retinolün cildinizi tahriş etmesine sebep olacağından cildinizin görünmez bariyerine zarar vermeden gece temizliğini yapmanız gerekir. Retinoid serumu ya da kremi kullanabilirsiniz. Hemen her ürünü cildinize bezelye kadar uygulamanız yeterli olacaktır.

Retinol İçeren Ürünler Ne Sıklıkla Kullanılır?

Retinol ürünlerinin fazla kullanımı ciltten pul pul olmaya, kızarıklığa ve yanmaya yol açabilir. Bazı durumlarda dermatit adı verilen hastalığa yol açtığı bilinir.

Retinol Yan Etkileri Nasıl Önlenir?

Kızarıklık ve yara oluşumunu engellemek için;

  • Düzenli olarak Retinol kullanmadan önce cildinizde deneme yapıp reaksiyon verip vermediğine bakın.
  • Kullanmadan önce mutlaka uzmana danışın.
  • Cilt tipinize uygun ürünü aldığınızdan emin olun.
  • Her gece kullanmak yerine öncelikle haftada iki gece uygulayın.
  • Cilt dayanıklılığını sağlamak için kullanım sıklığını düzenli olarak artırabilirsiniz.

Retinol Hangi Ürünler İle Birlikte Kullanılır?

Retinol ve Retin-A pullanmayı önleyici özellikler taşır. ancak medikal olarak eksofoliant (cildin pul pul olmasını tedavi edici merhem) değildir. Dolayısıyla peeling ya da benzeri cilt temizleme işlemleri yaptığınızda retinol kullanımı önerilmez.

Ayırca; güzellik merkezi uygulamaları yaptırıyorsanız o gün retinol kullanımı bırakmanız gerekir. Lazer, microneedling, mezoterapi, hydrofacial gibi uygulamalarda farklı ürünler kullanıldığından retinol o maddelerle tepkimeye girebilir.

Mekanik aletlere gelince; retinoidlerle birlikte Clarisonic veya lif kullanımı gereksiz ve hatta rahatsızlık verici olabilir Retinol ürünlerinin ya sade ya da minimum tahrişe yol açan diğer anti-aging ürünlerle birlikte kullanılması önerilir.

AHA, BHA ve azelaik asitler retinoidlerin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Diğer ürünlerin de faydalanma oranını artırır. Fakat bazı cilt tipleri her iki ürünü de tolere edemeyecek kadar hassas olabilir.

C vitamini ise cildi çevresel faktörlerden koruyan bir antioksidan olarak retinoidlerin ciltte tutunmasını sağlayarak etkinliklerini artırabilir.

Uzmanlar bir gece C vitamini serumu, bir gece retinol serumu kullanımı öneriyor. Sağlıklı ve parlayan cildin anahtarı aslında bu iki ürün. Güneş ışınlarına karşı SPF 30 ile 50 arasında bir ürün kullanmak da sıklıkla önerilen uygulamalar arasında.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

wordpress tasarım web tasarım