Sağlıklı Yaşlanmak İçin Neler Yapmalıyız
Hayatın doğal döngüsü içinde yer alan yaşlılık döneminde sağlıklı günler geçirmek hepimizin tek dileği olmakla birlikte genç yaşlarda alacağımız önlemler dileğimizin gerçekleşmesini sağlayabilir.
Sağlıklı yaşlanma için yapılması gerekenler ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceğimiz rahatsızlıkların azalmasını sağlayabilecektir. Yapılan araştırmalar dünya genelinde son yıllarda insan ömrünün 20 yıl kadar uzadığını ortaya çıkarmakla birlikte gelişmiş ülkelerde ortalama insan ömrünün 80 yaşına kadar çıktığı da saptanmıştır. Kadınlarda 72 erkeklerde 70 yaş ortalama ömür görülen ülkemizdeki insanların hayatlarını daha da uzatmaları alınacak önlemlerle mümkün olabilmektedir. Son yıllarda hayatımızı olumsuz etkileyen problemlerin başında yer alan strese karşı alınabilecek önlemler sağlıklı bir yaşlılık geçireceğimizi sağlayacağı gibi düzenli egzersizin bu konuda önemli yeri hepimiz tarafından bilinmektedir.
Sağlıklı yaşlanmak için yapılacaklar arasında yer alan düzenli egzersizin alışkanlık haline getirilerek uygulanması sabahları yapacağımı 30 dakikalık yürüyüşler veya iş görüşmelerinde kısa mesafeleri yayan gerçekleştirmemiz şeklinde mümkün olabilir. Düzenli egzersizleri evde devam ettirmeniz sağlıklı yaşlanma için daha da faydalı olacaktır. Vücudumuzun dinlenmesini sağlayan uyku düzeni de sağlıklı yaşlanmak için çok yararlı olmasının yanında gün içinde 15-20 dakikalık şekerlemelerde uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Vücudumuza sayısız zararları bulunan alkol ve sigara alışkanlığının gençlik yaşlarında olmasa bile yaşlılıkta farklı rahatsızlıklarla karşılaşmamıza neden olacağı unutulmamalıdır. Sevdiklerimizle yaşayacağımız güzel günleri düşünerek bu kötü alışkanlıklardan kurtulmanız ilk başlarda çok zorlu bir süreç gibi görünse de kesinlikle uygulanmalıdır.
Sağlıklı yaşlanmak için meditasyon yapmanın da faydalı olacağını ifade eden uzmanlar çikolata tüketiminin de insanları mutlu etme özelliği olduğundan tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Dünyaya gözlerini açtığı ilk günden itibaren yaşlanmaya başlayan insanların unutmaması gereken en önemli nokta her an sağlığı için bir şeyler yapmasının gerektiğidir. Sağlıklı yaşlanmak için sevilen işin yapılması ve hayatın içindeki zorlamalardan mümkün olduğu kadar uzak kalmaya çalışmak da önemlidir. Sevmediğiniz bir işi yapmanız sizin sürekli stres içinde bir yaşam sürmenize ve belli süre sonra stresden kaynaklanan sorunlarla karşılaşmanıza neden olacaktır. Sevdiğiniz işi yapmanız halinde kronik stres sorunu yaşanmayacak ve karşılaşacağınız sorunları daha kolay çözme alışkanlığınız artacaktır.
Sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslenme ayrılmaz ikili olarak düşünülmeli ve yediklerimize çok dikkat etmeliyiz. Kızartma her ne kadar damak tadınıza hitap etse de ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceğiniz rahatsızlıklar dikkate alınarak tüketilmemeye veya mümkün olduğunca az tüketilmeye çalışılmalıdır. Kalp, damar, beyin, kemik, böbrek ve farklı organlarımıza zarar veren işlem görmüş gıdalar da yaşlılığınızda sağlık sorunların yaşamanıza neden olacaktır. Günümüzde hızla baş gösteren obezite sorununun nedenleri arasında gösterilen fast food yeme alışkanlığından mümkün olduğunca uzak durulması, dondurulmuş veya konserve gıdaları yerine taze meyve, sebze tüketilmesi de sağlıklı yaşlanmanızı sağlayacaktır. Sağlığımız için çok faydalı olan balık tüketimine ağırlık verilmesi ve haftada 2 öğün alınması da uzmanların tavsiyeleri arasındadır.
Sağlıklı yaşlanmak için doğal yöntemlerden vücudumuzun karşıladığı tuzu ve şekerin haricinde tüketim yapmamak da yer almaktadır. Yaşlılık döneminde farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden tuz ve şeker aynı zamanda cildimizin daha çabuk yaşlanmasına da neden olmaktadır. Yanlış oturma alışkanlığı ilerleyen yaşlarda fiziksel hasarların oluşmasına sebep olacak aynı zaman kasları ve eklemleri güçsüzleştirecektir. Uzun süre masa başında çalışmak zorunda kalan kişilerin mutlaka dik oturmaları bu olumsuzlukların yaşanmaması için önerilmektedir. Düzenli seks hayatının da sağlıklı yaşlanma için faydalı olduğu yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıktığından haftada 2 veya 3 kez cinsel ilişkiye girilmesi de tavsiye edilmektedir.