Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmaları baz alınarak ortaya konan istatistiklerde her geçen gün obezite ile yaşanan problemler artmaktadır.
Özellikle küçük çocuklarda görülen obezite sağlık sorunu dünyadaki en büyük sorunlardan biridir. 20. yüzyıldan başlayarak yüzyılımızın en büyük sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite ve aşırı kiloların temel sebebi bireyin sağlıklı ve düzenli beslenmesinde hataların meydana gelip beslenme şeklinin sağlıksız ve düzensiz bir hal almasıdır.
Günümüzde radyo programlarından, magazin manşetlerine televizyon programlarından internet sitelerine kadar her erde doğru zayıflama, sağlıklı kilo verme gibi birçok konu ele alınmaktadır.
Dünyamızın en büyük sorunlarından biri haline gelip büyük tehlike arz eden kilolardan kurtulmak için yapılması gerekenler nedir? Öncelikle sağlıklı zayıflama hakkında bilgi vermende önce neden sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir fazla kilolar ve günümüzde neden her 5 kişiden 3 ünde bu durum gözükmektedir.
Genel olarak ifade ettiğimiz düzensiz beslenme obezitenin en yakın dostudur. İşlenmiş gıdalar, fast food tarzı yiyecekler, hızlı tüketim, hazır yiyecekler gibi sanayinin bireye aşıladığı ve hızla akan zamana ayak uydurmak için hızlı ve pratik olan beslenme şekilleri fazla kilolara ve ilerleyen aşamada obeziteye sebebiyet vermektedir.
Elbette obezite bazen genetik bir hal alıyor olsa da obezitenin temel sebebi bu anlatılan etkenlerdir.
Fazla Kilonun Zararları Nelerdir?
Fazla kilo ve ilerleyen aşamalarında obezite sadece kendi halinde bir sağlık sorunu olmamakta vücudun diğer organlarına ve uzuvlarına ve sistemlerine birtakım zararlar vererek sağlık sorunlarını artırmaktadır.
Fazla kilolar bireyin vücudunun yağlanmasına sebep olarak kalp damar tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca vücudun dengesini sağlayan ve yürümemiz için gerekli olan uzuvlara fazla baskı bireyin damar dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kanın sağlıkla dolaşmasın engeller.
Bunun yanında astım gibi hastalıkların önünü açar.
Solunum yolu sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Kanserin, diyabetin ve tansiyonu en büyük etkeni fazla kilolardır. Bunun yanında fazla kilo ve ilerleyen aşamasında obezite uyku apnesi yapar.
Sağlıklı Zayıflamak
Sağlık sorunlarının dışında bireyler özellikle tatil zamanlarında denize ve havuza girerken mayo ve bikini giyeceği zamanlarda vücutlarının daha düzgün ve güzel gözükmeleri için de fazla kilolarından kurtulmak istemektedirler.
Ve bu zayıflama işini hızlı ve acilen yapmak isterler fakat bu hızlı zayıflama yöntemleri oldukça sağlığa zararlıdır.
Özelikle 1 ayda 20 kilo verdi, 1 haftada 5 kilo verdi gibi haberlerle ortaya çıkarılan diyetler bireyin bünyesinde olumsuzluklara sebep olmaktadır. Vücudumuzun karbonhidrat, protein, yağ ve su olmak üzere 4 bileşen üstünde bir dengesi vardır.
Bunun yanında yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz içeceklerle almış olduğumuz vitaminler ve mineral dengesi de bulunmaktadır. Sağlıklı bir bireyde bulunması gereken karbonhidrat, protein, yağ ve su dengesi fazla kilolu bireylerde yağ oranının artması nedeniyle bozulmaktadır.
Karbonhidrat ve proteinler vücuda fazla alımlarında yağa dönüşmeleri nedeniyle denge kurulamamaktadır. Dengenin kurulması için sağlıklı bir şekilde düzenli ve dengeli kilo verilmesi gerekir.
Kilo verirken de bu işi aceleye getirmemek ve sabırla yavaş yavaş kilo vermek en sağlıklı olanıdır. Çünkü uzmanlar kilo verecek bireyin diyet zamanı normal zamanda günlük aldığı kaloriden 500 kalori daha az alması gerektiğini önermektedir.
Ayrıca daha fazla verilen kalori örneğin normalde birey 2000 kalori alırken sağlıklı diyette 1500 alması gerekirken daha hızlı kilo vermek için 1000 kalori alırsa bu durumda var olmayan denge daha da bozularak vücudun alması gereken enerji alınamamaktadır.
Bu yüzden kilo verirken hızlı ve acele olan diyetler değil sakin, düzenli ve uzun vadede bireye yarar sağlayacak diyetler uygulanmalıdır.
Günde 3 kilo verdi, haftada 5 kilo verdi 1 ayda 5 kilo verdim diye ifade edilen ütopik diyetlerde bireyin alması gereken hiçbir enerji ve bileşen kendisine verilememekte bu da bireyin yeni sağlık sorunları ile karşılaşmasına nende olmaktadır.
Örnek vermek gerekirse en basitinden hızla kilo verildiği zaman o süreçte baş dönmesi, asabiyet, öfke kontrolü gerçekleştirememe, halsizlik, mide bulantısı ve bayılma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Sağlıklı kilo verildiği zaman birey alması gereken vitamin ve mineral gibi bileşenlerini almakta fakat vücudun normal kalori alması sağlanarak fazla kilolardan kurtulmaktadır.
Sağlıklı Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sağlıklı kilo vermek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Öncelikle kişi kilo vermeye karar vermişse bir uzmanla bu işi yürütmelidir. Yağ, karbonhidrat ve protein oranları incelenerek en sağlıklı diyet programı uygulanmalıdır.
- Yapılan araştırmalar ve yukarıda izah ettiğimiz üzere birey her ne kadar uzmana gitmese de bu durumda hızlı ve acil kilo verdiren diyetisyenlik mesleğinden uzak acemice ve bilgi yoksunluğu çerçevesinde ele alınan 1 haftada 5 kilo verdiren safsata diyetler kati surette uygulanmamalıdır.
- Her gün normalde alındığı kaloriden 500 kalori az alınmalıdır.
- 500 kalori az alınsa da bireyin sağlıksız yiyecekler yememesi gerekir. Örneğin işlenmiş yiyecekler, fast food tarzı yiyecekler kızartmalar gibi ürünler bireye verilmemelidir.
- Bol su içilmelidir. Yemekten önce ve gün içerisinde en az iki buçuk litre su içilmelidir.
- Düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Bu egzersizler bireye ağır gelmeyen fakat vücudunu aktif alıştıran sporlar olmalıdır.
- Diyetisyen uzmanın vermiş olduğu diyetteki yiyecekler öğün atlatılmadan tüketilmeli eğer uzman eşliğinde zayıflama gerçekleştirilmiyorsa bu durumda birey kızartmalardan fast foodlardan kaçınarak daha çok haşlama, sebze ağırlıklı beslenmelidir.
- Düzenli bir uyku alınmalıdır.
Sağlıklı Zayıflamak İçin Yapılması Gerekenler
Tüm yazılanları özetlemek gerekirse sağlıklı zayıflamak isteyen kişi diyetisyen eşliğinde zayıflamalı hızla ve acilen kilo verdiren programlardan uzak durmalıdır. Sağlığını korumalıdır. Özellikle fazla kilonun sadece kendi başına bir sorun olmaktan öteye giderek ölümle tehdit etmesi bireyin sağlıkla zayıflamasını zorunlu hale dahi getirmiştir.