Salgın Hastalıklara Karşı Geçmişte Alınan Önlemler

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan KOVİD-19 salgınına karşı henüz bir ilaç geliştirilemedi. Uzmanlara göre bu konudaki en önemli tedavi yöntemi el temizliğine dikkat edilmesi. Ellerin su ve sabun ile 20 saniye süresince yıkanılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bunun yanı sıra sosyal izolasyon ve sosyal mesafe de oldukça önemli. Tarihte veba ve İspanyol gribi gibi salgın hastalıkların olduğu bilinen bir durum. Bu salgın hastalıklardan insanların nasıl korunduğu ise merak ediliyor. Geçmişte uygulanan ve tavsiye edilen yöntemlere birlikte bakalım.

Hümeyra Zorlu

Koronavirüs salgının ortaya çıkmasıyla birlikte alınan önlemler insan hayatını etkiliyor. Tarihin birçok döneminde ortaya çıkan salgın hastalıklar insan hayatını olumsuz etkiledi. Koronavirüs hastalığı ise modern insanının hayatında ciddi kısıtlamalara yol açmış durumda. Bu durum akıllara geçmişte hangi önlemlerin alındığı sorusunu getiriyor. SSCB döneminde Özbek yapımı bir filmde İbn-i Sina’nın veba salgınına karşı tavsiye ettiği önlemeleri şu şekilde sıralıyor.

SALGIN HASTALIKLARA KARŞI İBN-İ SİNA’NIN FORMÜLÜ

İbn-i Sina salgın hastalıklara karşı yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor.

“Ey ahali, birlikte dolaşmayın. Kara ölüm veba insandan insana geçiyor. Hemen pazarı terk edin, hizmet evlere yapılacak. Hekim İbn-i Sina’nın talımatıdır. Paraları bırakın, bulaşıklarınızı sirke ile yıkayın. Hey ahali, kara ölümden (veba) korkmayın. Hastanızla ilgilenin, hastalıktan sakının, elinizi sirke ile yıkayın, burnunuzu temizleyin. Evinizde oturun ve neşelenin. Veba neşe, müzik ve eğlenceden kaçar.”

TARİHTE SALGIN HASTALIKLARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

  • Bütün dönemlerde salgın hastalığın olduğu yerlere gidilememesi veya salgın hastalığın olduğu yerden başka bir yere gidilmemesi birincil öncelikler arasındaydı.
  • Türklerin gelenekleri arasında yer alan tütsü yakılması havanın temizlenmesi açısından önemli olarak görülüyordu. Üzerlik ve ardıç dalı kullanılan tütsüler arasında yer alıyor.
  • Sokakların temizliği için de sirke kullanılırdı. Bunun için sokak başlarına yığılan taşlar ateşe verilir ve üzerine sirke dökülerek kirli havanın temizlenmesi sağlanırdı.
  • Ev içerisinde temizlikte gülsuyu ve sirke karıştırılarak kullanılırdı.
  • Salgın hastalıklar döneminde ağaç kavunu meyvesini koklamanın zararları dağıtıp faydalı olduğu ifade ediliyor.
  • Hastalık zamanlarında az yemek hekimler tarafından tavsiye edilenler arasında yer alıyordu.
  • Salgın hastalıklardan korunmak için kekik yağı, kekik suyu ve kuru kekik hekimler tarafından tüketilmesi önerilirdi. Kekiğin yanı sıra karaturp akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılırdı.
Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın