Ender saraç
Anne sütü hiçbir gıda ile kıyaslanamayacak bir mucizedir. Düşünün ki kıpkırmızı akan kan, meme bezlerinde bulanık beyaz renkli ve dünyadaki en besleyici gıdaya düşünüyor. Kendine özgü tadı ve kokusu olan, içinde hastalıklara karşı koruyucu antikorları aynı zamanda birçok besin değerini içeren anne sütü, büyük mucizeden başka bir şey değildir.
Anne sütünü mutlaka ilk 6 ay bebeğe vermek gerekir. Eğer anne sütü yeterliyse ve emzirebiliyorsa, 2 yaşına kadar da anne sütünü vermek, bebeklerde hem ruhsal hem bedensel gelişimi için yararlıdır.
Özellikle şehirlerde yaşayan, sürekli elinde telefonla dolaşan, bütün gününü bilgisayar karşısında geçiren üzerine spor da yapmayan kadın ve erkekler çoğaldı. Hal böyle olunca kadınlarda anne sütü problemi yaşanmaya başlanıyor. Bunun için doğru beslenmek çok önemlidir. Bol sıvı almak, boza, maya, malt içecekleri, su, hafif şerbetler, hoşaflar, tahin-pekmez, marul, narenciyeler başlıca anne sütünü artıran gıdalardır.
SÜT ARTIRAN ÇAY TARİFİ
Bir büyük bardak su içerisine bir tatlı kaşığı rezene tohumu, bir tatlı kaşığı anason tohumu, bir tatlı kaşığı papatya, bir tatlı kaşığı ısırgan ve iki tutam kuşburnunu 30 saniye fokurdatın. 4-5 dakika demlenen çayı süzüp günde iki ya da üç bardak içebilirsiniz.
SUSAM YAĞI MASAJI
Göğüslere susam yağı ile yapacağınız masaj da süt kanallarını rahatlatır, apse riskini azaltır ve sütün daha kolay gelmesine yardımcı olur. Masajı dıştan merkeze, meme ucuna doğru dairesel hareketlerle, birkaç damla susam yağı ile yapmalısınız. Masaj sonrası emzirmeden önce meme ucunu temizlemeyi unutmayın.
Anne sütünün sorunsuz ve bol gelmesini istiyorsanız anneye yapacağınız en büyük iyilik, uyku ve şefkat eksikliklerini gidermesine yardımcı olmaktır. Uyku ve şefkatin olmadığı yerde süt gelmez. Kadın lohusa dönemine giriyor; eve sürekli gelip giden misafirler, bebeği görmek isteyenler, doğum sonrası bedensel ve ruhsal durumu da üzerine eklenince sütün gelmemesi için faktörler artmış oluyor. Büyükler ve eş önce yeni annenin de bebekle birlikte uyuyabileceği bir ortam yaratmalı. Devamında ise şefkat geliyor. Doğum sonrası yaşanan ruhsal ve bedensel tüm endişelerin, sorunların kaybolması için tek bir güzel söz yeterli olabilir. Burada babaya çok iş düşüyor. Babanın eşine bir sarılması, eve çiçek veya küçük hediyelerle gelmesi, ona anneliğin ne kadar yakıştığını söylemesi kadını rahatlatır ve sütünün daha kolay gelmesine yardımcı olur.
ANNE SÜTÜ YETERLİ DEĞİLSE UYGUN MAMAYA GEÇİLEBİLİR
Annenin herhangi bir sebepten sütünün gelmemesi durumunda, izlenecek yola bebeği iyi tanıyan doktor karar vermelidir. Hazır mamalardan seçim yapmadan önce de firmalar iyice araştırılmalıdır. Artık büyük çeşitliliğe sahip hazır mamalar içerisinden doktorun önereceği tür mama, yine doktorun söylediği ölçülerde bebeklere verilmelidir. Ülkemizde de gayet kaliteli ve büyük markalardan hazır mama bulabilme şansına sahibiz. Tek önerim, hazır mamaya anne sütünü iyice zorladıktan, gelmesi için bir takım çalışmalar yaptıktan sonra geçilmesidir. Eğer gerçekten anne sütü gelmiyorsa, doktor tarafından önerilen hazır mama ile bebek beslenmelidir. Bu dönemde de bebeği ek gıdaya geçirmek için acele edilmemelidir. Erken dönemde üstelik fazla miktarda bebeği gıda ile tanışması, onu ileride obeziteye sürükleyebilir. Bunun yerine formülasyonu çocuğun gelişim çağına ve ayına göre hazırlanmış, hijyenik ve bağırsaklardan emilimi daha kolay olan bir mama, çok daha iyi bir çözümdür.