‘Sağlıklı beslenme’ konusu gündem olduğundan itibaren şeker konusu beslenme uzmanları tarafından en çok tartışılan konulardan birisi. Bu tartışmaların odak noktası şekeri artık doğal yollar dışında fazla miktarda almamız. Bu nedenle şeker konusu vücudumuz için artık zararlı bir fazlalığa dönmüş durumda. Peki, şekeri bıraktığınızda vücudumuzda olabilecek değişimleri merak ettiniz mi? İşte sizi şekeri bırakmaya ve az tüketmeye teşvik edecek, şekeri bıraktığınız takdirde vücudunuzda gözlemleyebileceğiniz en belirgin değişiklikler…
Cildiniz parlar
Şeker moleküllerinin vücudunuzdaki karşılığı glikasyon ve glikasyonun en çok etkilediği hücreler ise cilt hücreleri. Fazla alınan şeker cildin yüzeyinde kırışmalara, sarkmalara, renksizleşmeye ve parlaklık kaybına neden oluyor. O yüzden şekeri bıraktığınızda kısa süre içerisinde cildinizdeki değişiklikleri gözlemlemeniz mümkün.
Sivilcelerin gizli dostu
Şekerin cilt hücreleri üzerinde yarattığı en büyük sorunlardan birisi de sivilcelerdir. Şeker vücudun bağışıklık sistemini zayıflatırken vücudun bakterilerle savaşmasını da engelliyor. Bu bakterilerin gözeneklere saldırması sonucu ortaya çıkan şeyi tahmin etmek çok kolay: sivilceler.
Hormonlar
Şekerin vücudunuzdaki hormonlar üzerinde etkisi olduğu da bir gerçek. Aşırı miktarda şeker vücuttaki östrojen ve testosteron seviyelerini kontrol eden geni devre dışı bırakabilir. Bu sebeple şeker meselesi çocuk sahibi olma konusu ile de yakından ilgilidir.
Aldatıcı etki
Şeker tükettiğinizde mutlu oluyorsanız bu size beyninizin oynadığı küçük bir oyundur. Çünkü şeker ilk tüketildiğinde beynin ödülüdür. Mutluluk hormonlarınız geçici olarak yükselir ve siz kendinizi iyi hissedersiniz. Ancak artan şeker seviyesi beynin şeker isteği kontrolünü de ele geçirir. Böylece beyin hep elde ettiğinden daha fazla şeker ister.