Şekersiz Tarifler

Rafine Şekersiz Ayva Tatlısı

Malzeme:

2 adet ayva

2 adet küçük meyan kökü

1 adet çubuk tarçın

Su

Tatlandırmak için:

Bal

Kaymak

Yapılışı:

  • Pişirme işlemi için pilav tenceresi gibi yayvan bir tencere tercih edin.
  • Ayvaları soyun, kabuklarını tencerenin dibine dizin. İkiye kesin, ortasını temizleyip çıkardığınız çekirdekleri de tencereye koyun, atmayın. İkiye böldüğünüz ayvaları, çubuk tarçını tencereye alıp, ayvaların yarısına gelecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Ayvalar yumuşayınca harlı ateşte biraz dibi tutuncaya dek pişirip servis tabağına alın. Ilınan ayvaların her birinin üzerine yarım çay kaşığı bal gezdirin. Kaymak ilavesiyle servise sunun.

 

 

Muzlu Glütensiz, Rafine Şekersiz Muffin

Malzeme:

10 adet hurma

3 adet muz(gr)

3 yemek kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı tarçın

4 adet yumurta

½ su bardağı hindistan cevizi rendesi

Bir fiske tuz

½ çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini ve saplarını ayıklayıp, ikiye bölün ve 3-4 dakika kadar sıcak suda bekletin.
  • Fırını 180 °C’ye getirin ki, önceden ısınsın.
  • Yumuşayan hurmaları mutfak robotuna alın. Püre haline gelene dek robotu çalıştırın.
  • Muzları da ilave edin ve iyice pürüzsüz bir kıvama gelene dek robotu çalıştırmaya devam edin. Ardından yumurtaları ekleyin.
  • Tahin, tarçın ve tuzu da ekleyip bir-iki dakika daha robottan geçirin. Hurma parçaları görünmez hale gelince kalan malzemeyi de kek hamuruna ilave edin, birkaç kez robotu çalıştırın.
  • Muffin kalıplarına bir parmak boşluk kalacak şekilde kek hamurunu paylaştırın. İlk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın, kekler kabarmaz. 20 dakikanın ardından kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa, pişirme işlemi tamamlanmıştır. Tamamen soğuyunca kalıptan çıkatabilirsiniz.
  • Eğer muffin kalıbında değil, büyük bir kek kalıbında yapmak isterseniz, baton kalıp tercih edin. Yağlı kağıt serilmiş kalıba alın ve aynı derecedeki fırına verin. İlk 40 dakika fırının kapağını açmayın. 40 dakikanın ardından kürdan testi yapıp pişip pişmediğini kontrol edin ve piştiyse fırından çıkarın.
  • Kek ilk 10 dakika kalıpta kalsın, dinlensin. Ardından yağlı kağıdı soymadan kalıptan çıkarın. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın