Sıcak Havalarda Hamilelerin Dikkatine!

Bedenimiz yediğimiz içtiğimizden etkilendiği kadar hava durumundan, Sıcaktan, soğuktan, nemden, yağmurdan, rüzgardan da etkilenmektedir. Hatta bu unsurların tümü sadece fizik bedeni değil zihinsel durumu ve de dolayısıyla sağlığı, ruhsal durumu, ilişkileri, çalışma verimliliği, öğrenme kapasitesi gibi yaşamın tüm alanlarına sirayet eden etkiler oluşturur. Hal böyleyken, kadın bedeninde ciddi değişimlerin yaşandığı “havadan nem kapar durumunun yaşandığı gebelik sürecinde hava durumunun etkileri çok daha fazla hissedilir.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yaz aylarında beslenme sekli ayrıca önem arz eder. Terlemeyle beraber kaybedilen SIVI ve mineralleri yerine koymak adına bol sıvı, sebze meyve ağırlıklı beslenmeye öven gösterilmeli, unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Birçok hamile özellikle gebeliğin ilk aylarında su içemediğini, midesinin bulandığını söyler. Suyun aromasını değiştirerek içimi keyifli hale getirebilirsiniz. Örneğin bir cam surahi suya ( İçimi size iyi gelen suyu deneyerek bulunuz ) yeşil elma dilimleri, yeşil nane yaprağı, dilimlenmiş limon, bir sade soda ekleyerek rahat bir içim elde edebilirsiniz. Bulantınız varsa suyu canınız istese bile, bir bardak değil azar azar içerek gün içine yaymaya özen göstermelisiniz.

Meyve sularını katkı maddeli ve şekerli olanları değil ev yapımı olanları kullanmalısınız. Evde hazırlayacağınız komposto veya meyve sularını meyvelerin kendi şekeri veya balla tatlandırabilirsiniz. Yine kullanacağınız kabuk tarçın, kök zencefil, kök zerdeçal, karanfil, gül kurusu içinize ferahlık verirken sakinlik ve dinginlikte sağlar. Ağır yağlı kızartmalı hele hele unlu gıdaları sadece göz hakkı kadar yemeye kararlı olmalısınız. Yine yemek sonrası güneşlenmek, havuza denize girmek bedeninizi yoracağını bilerek planlamalarınızı yapmalısınız.

HAMİLELİKTE DENİZ TATİLİ

Havalar ısındıkça herkesten çok hamileler serin sulara atmak isteyecek kendilerini ve güneşin altında bebekleriyle beraber gevşemenin huzuruna varmak. Her şey yolundaysa bunlarda bir sakınca yok. Gebelikte yapılan sporun kan dolaşımını hızlandırmasını, doğumu kolaylaştırmasını, sırt ve bel kaslarını güçlendirip annenin ağrılarını geçirmesini, daha rahat bir uyku sağlayarak anneyi dinlendirmesini hedefleriz. İşte bu anlamda yaz gebeleri çok şanslı.

Yüzme tüm bu hedeflerimize uygun bir spor. Hem de doğuma kadar. Suyun içinde ayrıca anne ağırlığını hissetmediği için dinlenebilmekte. Diğer spor dallarında olduğu gibi terleme, Sıvı kaybı olmaması da bir avantaj. Suyun negatif enerjiyi alması da artı bir avantaj sağlamakta. Spor yaparken düşme sakatlanma kendine zarar verme ihtimalleri varken suyun içerisinde bu ihtimaller sıfırlanmakta. Kültür-fizik hareketlerini suda yapma fırsatı varsa bu fırsat değerlendirilmelidir. Tüm bu konfora rağmen dikkat edilmesi gereken kurallar da hatırlamalıyız.

DİKKAT!

Gebelikte hijyen çok daha önemli olduğu için temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmemeli mümkünse deniz tercih edilmelidir. Sudan sonra ıslak mayo ile kalmamalı duş alarak pamuklu giysilerle kuru kalmaya dikkat edilmelidir. Dikkat etmesi gereken diğer bir konu da güneşlenme. Güneşin altında ısınarak gevşemek her ne kadar keyif verici olsa da dozu kaçırdığınız da sıkıntı yaşayabilirsiniz. Güneşlenme saatleri 11’den önce 16’dan sonra ve en fazla 45 dk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle anne adaylarının koruyucu kremler kullanması uygundur. Zira güneşte uzun süre kalındığında yanıklar ve özellikle gebelikte kalıcı cilt lekeleri oluşma ihtimali artmaktadır.

Gebelikteki hormon değişimlere yaz aylarında isi ve nemde eklenince genital enfeksiyonlar can sıkıcı olabilir. Gebelik özellikle mantar enfeksiyonları için çok uygun bir zemin hazırlar. Bundan dolayı tatil keyfinizi kaçırmak istemiyorsanız karbonhidratlı, şekerli yiyecekleri azaltarak bol yoğurt tüketmeniz de fayda var.

İdrar yolu enfeksiyonları da gebelikte normalden çok daha fazla görülür. Her 25 gebe kadından biri bu durumu yasar ve yaz aylarında özellikle bol sıvı tüketimi yoksa daha da artar. Gebelikte idrar yolları enfeksiyonlarının sık olmasının nedeni boşaltım sistemindeki yavaşlama ve buna bağlı gelişen staz (göllenme) dır. En önemli belirtisi idrar yaparken yanmadır. Sık idrara çıkma gebelikte mesane kapasitesinin azalmasına bağlı olarak görülebileceğinden tek başına enfeksiyon tanısı koydurmaz. Bunun dışında yan ağrısı, kasık ağrısı görülebilir. Gebeliğin son dönemlerinde tedavi edilmez ise zarların erken açılması ve erken doğuma neden olabilir. Tanısı idrar tetkiki ve kültürü ile konur. Bol sıvı alımı ve uygun antibiyotik ile sorunsuz tedavi edilse de koruyucu tedbirlerle hiç hastalanmamak çok daha önemli.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın