Sevgili okur, kısa bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Eğitim öğretim yılının ilk yarısını tamamladığımız şu günlerde ebeveynleri düşündüren sistem üzerinden tek tek bahsetmek istiyorum.
Geçtiğimiz zamanlarda değişen ortaöğretim sınav sistemine ilişkin mini bir bilgilendirme yazımız olmuştu. Bu yazımızda ise TYT-YKS ve karne tatili hakkında biraz konuşalım.
TYT NEDİR?
Temel Yeterlilik Sınavı TYT, öğrencilerin sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri kapsar.
Türkçe
40 Soru |
Sosyal Bilgiler
40 Soru |
Fen Bilimleri
40 Soru |
Matematik
40 Soru |
Geçen seneki sistemde 6 farklı puan türü vardı. Oldukça karmaşık olan; eğitimcilerin bile yeterince hakim olamadığı türler kaldırıldı. Yerine sadece TYT puanı adı altında tek bir puan türü getirildi.
YKS NEDİR?
SÖZEL | SAYISAL | EŞİT AĞIRLIK | YABANCI DİL |
Türk Dili-Sosyal Bilimler 2 |
Fen Bilimleri- Matematik |
Türk Dili- Matematik |
Yabancı Dil Testi |
80 Soru 180 dk. |
80 Soru 180 dk.
|
80 Soru 180 dk. |
80 Soru 120 dk. |
TYT Ne Zaman?23 Haziran 2018 |
YKS Ne Zaman?24 Haziran 2018 |
Sonuçların ise temmuz sonu itibariyle açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ilk aşama olan YGS’ye giren öğrenci sayısı 2 milyonun üzerindeydi.
Sınavlar hakkında genel istatistikleri paylaştık. Hem ortaöğretim, hem lise grubu yoğun bir tempo içerisinde. Sınava giren öğrenci sayısı giderek artıyor. Fakat her iki grupta da kaliteli eğitim veren kurumlar aynı oranda artış göstermediğinden yüzde onluk dilim içerisindeki başarılı öğrenciler ciddi bir rekabet içerisinde.
Tabi bu durum bütün öğrenciler için yıpratıcı bir süreci de beraberinde getirdi. Nitekim 12-18 yaş aralığı psikolojik ve fizyolojik değişimlerin yoğun olarak yaşandığı bir dönem. Bireyin kişiliğinin, karakterinin büyük ölçüde şekil aldığı ergenlik döneminde kariyer hedefinin belirlenmesi hayati önem taşıyor.
TATİLDE NELER YAPILABİLİR?
Bir dönem boyunca sınav stresi, heyecanı yaşayan öğrencilerin tatillerini iyi geçirebilmeleri için küçük küçük planlamalar yapılabilir. Peki, güzel diyorsun da ‘’Bizim çocuk hiç çalışmadı, kendini de yormadı. Dersleri zaten düşük ona bir de tatil planı mı hazırlayalım?’’ diye düşünenlerdenseniz, sizleri önce bu tarafa alalım.
- Düşük notları tartışarak geçirilen tatil iki tarafa da yarar sağlamayacaktır.
- Öğrencinin notlarının düşük olduğunu ilk kez karnesinden öğreniyorsanız veli olarak sizde de eksiklikler var demektir. Koca bir dönemde öğrencinizi takip etmeyip sonuca kızmak sağlıklı bir davranış olmayacaktır.
- ‘’İlgili bir aileyiz, akademik durumunu irdeliyoruz. Destek veriyoruz ama sonuç alamıyoruz.’’ diyorsanız belki çok baskıcı ve mükemmeliyetçi bir rejim uyguluyorsunuzdur, bunu bir düşünün. Belki de çocuğunuz kaygı problemi yaşıyor ve bu durum ona hata yaptırıyor. Veya bilişsel düzeyi yaşıtlarına uygun olarak gelişmemiştir, bir uzmandan yardım almanız gerekiyor olabilir. Saydıklarımın hiçbiri de olmayabilir. Gayet sağlıklı ve akıllı olduğu halde öğrenci başarısız olabilir, bu durumda belki farklı alanlarda yeteneği vardır, onun kendini keşfetmesine yardımcı olmalısınız.
Tatilde neler yapılabilir sorusuna geri dönecek olursak;
- Kara hasret yetişen bir nesil olarak günübirlik kayak merkezlerine gidebiliriz. Negatif enerjimizi o sanat harikası kristallerin altına gömebiliriz.
- Evimize yakın yerlerdeki spor kulüplerini araştırıp birkaç kereliğine de olsa yüzmeye gidilebiliriz. Bu da gençlerin içinde biriken fazladan enerjiyi boşaltmak için birebir.
- Çocuklar için eğitici aktivitelerin yapıldığı alışveriş merkezleri tercih edebiliriz. Çeşitli meslek gruplarının tanıtıldığı eğlenceli oyunları çocuklarınızı dahil edebilirsiniz.
EVİMİZDE NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİREBİLİRİZ?
- Gençlerin sevdiği atıştırmalık, pasta, kurabiye gibi şekerlemeleri hazır almak yerine birlikte emek vererek müzik eşliğinde eğlenceli bir şekilde pişirebiliriz.
- Sinema günü belirleyip ailedeki herkesin ortak zevkine göre bir film seçip, pijama partisi yapabiliriz.
- Ailecek oynanabilecek Tabu, Monopoly gibi oyunlar oynayıp hep birlikte eğlenebiliriz.
Tabi oluşacak sakıncalı durumları da kontrol altına almalıyız. Teknoloji dünyasının nimetlerini olabildiğince az kullandırtmalı. Gençlerin odalarında saatlerini sosyal medyada geçirmemeleri için baskıcı olmayan alternatif çözümler üretmeliyiz.
Ve ve ve bunların yanı sıra derslerden tamamen uzak kalmak sakıncalı bir durum. Az da olsa tekrarlar ve konu çalışmaları yapılmalı. Zaten öğrencimiz dönem sonunda sınava girecek o şanslı güruhtan ise kesinlikle daha tempolu çalışmalı, eksik kaldığı konuları tamamlamalı. Süreli denemeler çözmelidir.
Evet uzun soluklu bir tatil güzellemesi oldu. Kolay anlaşılır ve uygulanabilir tavsiyeler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir.
Şafak Yıldızhan