Diyetisyen Merve Tuna, kurban etinin taze tüketilmesinin hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sorunlara neden olabileceğini hatırlatarak etin kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
ETLE YAPILAN YEMEKLERİ YAĞSIZ YAPIN
Et, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle etler ızgarada pişirilecekse, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalı. Kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalı.
AKŞAM YEMEĞİNDE ET YERİNE SEBZE YİYİN
Bayram sabahı mutlaka güne kahvaltı ederek başlayın. Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir şekilde olmalı. Kahvaltıda kurban bayramı dolayısıyla geleneksel et ve et ürünlerinden yapılmış kızartma, kavurma gibi yiyecekler tüketmeyin. Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi artar, hatta aşırı miktarlara da ulaşabilir. Bu durum uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine neden olabilir. Bu tür içeceklerin tüketim miktarına dikkat edin. Ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine misafirlerinize sütlü ve meyveli tatlılar ikram edin, sağlığınız için porsiyon miktarlarını az tutun. Akşam yemeğinde et yerine sebze veya kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edin. Günde 2-2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edin, günlük tempolu yürüyüşlere devam edin.