Termal Suların Sağlığa Faydaları Nelerdir?

 

Sadece anın tadını çıkartarak sağlık sorunlarınızın üstesinden gelmek istemez miydiniz? Termal sularla hem termal suyun şifasını tadacak hem de sevdiklerinizle unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabileceksiniz…  Sonbahara mevsiminin en çok tercih edileni termal tatiller ve termal sular ile ilgili merak edilen her şey yazımızın devamında sizleri bekliyor…

Esra Demirbaş

 

Termal Nedir?

Termal, yeraltından çıkan sıcaklığı 20 – 110 derece arasında değişen doğal kaynak suları olarak tanımlanır. Sıcak kaplıca suları diye de tabir edilebilir. Termal sular, içerisinde vücuda faydası olan çeşitli mineraller barındırır bunlar şifalı sulardır. Bu sular, günlük hayatın verdiği stres ve birçok kronik rahatsızlığın tedavisinde alternatif tedavi kaynağıdır.

Eskiden termal suların bulunduğu bölgelere hamamlar, günümüzde ise geliştirilmiş daha modern tesisler kurulmuştur. Bu durum turizm sektöründe yeni bir kapı açmış, adına da ‘Termal Turizm’ denilmiştir. Kurulan termal tesisler gelen misafirlerinin rahatsızlıklarına tedavi olacak çeşitli alternatifler sunmaktadır. Bu alternatifler arasında Türk hamamı, saunalar, buhar odaları, tuz odaları, masaj hizmetleri, termal havuzlar gibi birçok hizmeti barındırmaktadır.

Termal tesislerde; alanında uzman kişiler, doktor, hemşire, fizyoterapist gibi sağlık personelleri bulunur ve misafirlerini rahatsızlıkları konusunda yönlendirir. Bu şekilde kaplıca sularından daha kaliteli bir sonuç almaları sağlanır.

Termal suları, banyo suyu olarak kullanılmasının yanında, mineralli su olduğundan maden suyu gibi içilerek de tüketilme özelliğine sahip olmasıdır. Bunlarla birlikte iklim kürü, çamur banyosu, solunum yolu, psikoterapi gibi kullanım alanları da vardır.

 

Termal Tedavilerde Amaç; hastaların sağlıklarının tekrar yerine gelmesini sağlamak ve var olan sağlıklarını devam ettirmektir. Bir diğer amacı da, hastalıklara karşı vücut direncini artırmak, hastalıklı bölgedeki şikâyetleri azaltmak, kalıcı hasar oluşumunu engellemek ve iyileşme sürecini hızlandırmaktır.

Ülkemiz jeotermal kaynak açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Türkiye’nin her bölgesinde farklı özelliklerde kaplıca suları mevcuttur. Bu kaplıca suları, havadaki nem oranına, su ve toprakta bulunan mikroorganizma çeşidine, sıcaklığa, basınca ve rüzgârın etkisine göre çeşitlilik gösterir. Bu yüzden her bölgenin termal suyu farklı türden hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kaplıca suları iki temel etki ile vücuda nüfuz eder. İlki termal suyun içerisindeki mineral ve gazların derideki gözeneklerden geçerek emilmesi, ikincisi ise suyun ısısına ve diğer çevresel şartlara göre kan dolaşımının hızlandırması şeklinde tedavi eder. Kan dolaşımı artar, vücut ısısı yükselir, dokulara kan akışı hızlanır ve böylece organların çalışması sağlanır. Bunun sonucunda da ağrıyan bölgedeki ağrı hafifler ve hareket kabiliyeti artar. Sinirler arasındaki iletişim kuvvetlenir, damar, kas ve eklemlerde iyileşme hali gözlemlenir.

 

Peki, Termal Suların Faydaları Neler?

  • Günümüzde sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biri olan eklem kireçlenmeleri, bel ve boyun ağrıları, siyatik rahatsızlıklar, kırık sonrası oluşan hareket zorluluğuna iyi geliyor
  • İltihaplı romatizma hastalıklarına, gut hastalığına, yumuşak doku romatizma rahatsızlıklarından oluşan fibromiyalji, tendinit, bursit gibi rahatsızlıklarında birebir etkili
  • Kemik erimesine çok iyi gelir
  • Diz, kalça protezlerinde yaşanılan eklem sorunlarına çözüm getiriyor
  • Akne, egzama, sedef hastalıkları gibi birçok cilt sorunlarına şifa kaynağı
  • Yüksek tansiyonu önlüyor
  • Bronşit, astıma bağlı olan nefes darlıklarına şifa
  • Böbrek taşı, safrakesesi taşı, hazımsızlık, ülser, gastrit, reflü, anemi, kısırlık gibi hastalıkların iyileşmesinde yardımcı oluyor
  • Kan dolaşımını hızlandırıyor
  • Termal sularla yapılan banyolarda hipertermin kardiyovasküler işlevler gelişiyor
  • Sahip olduğu doğal sıcaklık tüm kas ve eklemlerinizin yumuşamasını sağlıyor
  • Kronik ağrı tedavilerinde oldukça başarılı
  • Termal suyun içeriğinde bulunan magnezyum ve potasyum kas kramplarının azalmasını sağlarken vücudun yorgunluğunu atması için de oldukça etkili bir rol oynuyor
  • Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği bulunuyor
  • Strese ve sıkıntıya bağlı uyku problemlerini anında yok ediyor
  • Termal suyun içerisinde bulunan potasyum ve silisyum cildin daha sağlıklı olmasında oldukça etkili

 

Termal Sularda Bulunan Mineraller ve Faydalarına Bakacak Olursak:

Bor: Termal su içerisinde buluna bor minerali vücuttaki kas yapımını hızlandırır. Beyin aktivitesinin artmasını sağlayan bu mineral aynı zamanda kemiklerinde güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Kalsiyum: Osteoporoz gibi sorunları önlemek ya da azaltmak için oldukça faydalı bir mineral olan kalsiyum termal sularda bol miktarda bulunabilir. Kemikleri güçlendirdiği herkes tarafından bilinen kalsiyum aslında sanıldığından çok daha faydalı bir mineraldir. Başta kalp olmak üzere pek çok iç organın işleyişinde önemli bir rol oynayan kalsiyum vücuttaki işlevlerin düzenlenmesinde yardımcıdır.

Klorür: İnsan vücuduna giren besinlerin enerjiye dönüşmesi için gerekli olan maddelerden birisi klorürdür. Bu nedenle metabolizma için oldukça faydalı olan bu mineral bazal metabolizması yavaş olan kişiler için oldukça faydalıdır. Klorür vücudun asit baz dengesini korumaya yardımcı olur.

Demir: Termal suyun içerisinde bulunan demir insan vücudundaki kanın kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Cilde iyi gelen demir aynı zamanda stresi ve yorgunluğu da önler. Kas işlevlerinin gelişmesine yardımcı olan demir vücudun daha dirençli olmasını sağlar.

Magnezyum: Kalp ritminin korunmasını ve yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlayan magnezyum insan vücudu için oldukça önemlidir. Vücuttaki toksinlerin yok edilmesinde ve kan şekerinin enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol oynayan magnezyum cildin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlar.

Potasyum: Kalp ritminin daha düzenli olmasını sağlayan yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar. Magnezyum ile benzer işlevleri olan potasyum vücuttaki toksinlerin atılmasında etkilidir. Ayrıca termal su içeriğindeki potasyumun cildi daha sağlıklı bir hale getirdiği de bilinmektedir.

Sodyum: Termal su içerisinde bulunan doğal tuzlar artritik semptomların hafiflemesini sağlar. Vücudun sıvı dengesini korumada yardımcı olan sodyum lenfatik sistemi uyarıcı etkiye sahiptir. Termal sular mineral açısından zengin ve oldukça faydalıdır ancak suyun pH değeri de etkilerinin değişmesini sağlar. Termal suların pH değeri akneye neden olan bakterilerin büyümesini kontrol almaya yardımcı olur.

 

 

Termal Suların Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Termal sularda şifa bulmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan bazıları;

  • Öncelikle hastalığın kesin teşhisi sağlamalıdır
  • Ağır kansızlık rahatsızlığınız varsa,
  • Kanamaya bağlı ağrılar yaşanıyorsa,
  • Epilepsi gibi nöbet rahatsızlıkları sık sık yaşanıyorsa,
  • Aşırı kilo durumu söz konusuysa,
  • Yaygın varisler ve iltihaplı durumlarda,
  • Sıcağa karşı duyarlılığınız ve damar tıkanıklığına neden olan rahatsızlıklar yaşıyorsanız,
  • Akıl rahatsızlıklarınız ve ağır psikolojik sorunlarınız varsa,
  • Ve ağır kalp rahatsızlıkları söz konusuysa bu rahatsızlıklar dikkate alınmalı ve uygun görülmediği anlarda termal sudan uzak durulması gerekmektedir.

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo