Tüvit Kumaş Nedir Nereden Alınır

Farkında mısınız bilmiyorum ama moda dünyası son birkaç yıldır İngiliz kumaşlarına koleksiyonlarında ciddi oranda yer veriyor. Geçtiğimiz yıl vitrinlerde çokça gördüğümüz ekose parçalar, erkek ve kadın modasında sıkça kullanılan çizgili kumaşlar ve son olarak da ‘’Tüvit’’ kumaşlar…

Moda dünyasında, bir Chanel klasiği olarak nitelendirilen tüvit kumaşlar 2018-2019 kışında yepyeni stil kodları oluşturmak için gardıroplarınızdaki yerini bekliyor. Vintage, Retro, minimal, klasik ya da spor bir siluet için oldukça ideal olan tüvit kumaşı   ‘taranmış yünden yapılan iki renkli kumaş’ şeklinde tarif edebilir kabaca.

Aslında tüvit, el ile düzgün olmayan şekilde, eğrilen ipliklerden dokunarak elde edilen bir kumaş türü.  Fakat yıllar içinde şimdiki modern görünümünü kazanarak, zamansız şıklık için bir ‘’klasik’’ olmayı başarmıştır. Bu arada meraklısı için yazıyorum, kumaşın ismi, ilk üretildiği bölgedeki nehirden yani, İskoçya da bulunan Tweed Nehri’nden gelmekteymiş.

2018-2019 sonbahar-kış modasının parlayan yıldızı tüvit, İngiliz modasında ve Fransız modasında tartışmasız, ikonik bir yeri vardır. Tüvit, yukarıda bahsettiğim gibi Fransız modasında Chanel’in alamet-i farikası, tayyörlerin vazgeçilmez kumaşı iken, İngiltere’de ise bir dönem İngiliz aristokratların sırtından çıkarmadığı ceketlerin ana kumaşı idi. Bu anlamda tüvit klasik bir İngiliz kumaşı olarak nitelendirebiliriz.

Bu sezon koleksiyonlarında tüvit tasarımlara yer ayıran ve başta Chanel olmak üzere Marc Jacobs, Calvin Klein,  Miu Miu ve Adam Lippes gibi markalar tüvite formel bir görüntünün yanı sıra asi bir siluette kazandırmışlar. Şöyle ki, sürekli toprak tonlarında üretilen tüvit kumaşın renkli versiyonlarının yumuşak hatlı kesimlerle kullanımı ve son yıllarda oldukça popüler olan farklı biçim ve boyutlardaki broşlar ile kombine edilmesi, bu kumaşın büyükanne-büyükbaba kumaşı imajını yıkıp adeta gençleştirdi diyebilirim. Tüvitin; ekoseli, kırçıllı veya eskitilmiş formlardaki türleri ise kumaşa asi bir ruh kazandırmış gibi…

Tüvit kumaşlar önceki sezonlarda genellikle ceket olarak karşımıza çıkıyordu. Fakat özellikle bu sezon tüvitin birçok parçada kullanılabilir olduğunu koleksiyonlardan anlıyoruz. Farklı formlarda etek, pantolon, ceket ve hatta çanta olarak tasarlanan tüvit kumaşlar güncel yorumlarıyla klasik çizginin ötesine geçiyor.

Dünya markalarının koleksiyonlarını incelediğimizde; Chanel klasik çizgisini koruyarak zarafete daha yakın tasarımlar hazırlarken, Matty Bovan’ın sıra dışı yorumu oldukça ilginç ve şaşırtıcı. Marc Jacobs, ilhamını geçmişten alıp 80’lerin abartılı siluetleriyle karşımıza çıkıyor.

Adam Lippes, klasik oversıze kabanlara koleksiyonunda yer verirken, Miu Miu ise her ne kadar 80 li yıllardan esinlenmiş olsa da saç, makyaj ve aksesuarlar ile beraber değerlendirildiğinde oldukça frapan. Her türlü tarza hitap eden ve birçok giysi ile kombinleyebileceğiniz tüvit parçalara sizde gardıroplarınızda yer ayırarak, zamansız şıklığa kapı aralayabilirsiniz…

Şeyma Yükseltan Gövdeli

1987 doğumlu olan Şeyma Yükseltan Gövdeli, üniversitede Moda Tasarım Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra, eğitim bilimleri ana bilim dalında lisansüstü eğitimini tamamladı. Özel ilgi alanı olan moda, moda psikolojisi ve styling üzerine yazılar kaleme alan yazarımız, modest giyime farklı bir bakış açısı kazandırmayı vizyon edinmiştir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo