Sonbahara girerken hayatından üç beyazı çıkarmak isteyenlere sağlıklı un, şeker ve tuz alternatiflerinden bahsetmek istedim.
BEYAZ UN YERİNE TÜKETİLEBİLECEK ALTERNATİFLER
Sofralarımızın baştacı beyaz ekmek her ne kadar masum görünse de o kadar da masum değil. Günümüzde birçok işlemden geçen un maalesef bizlere kaliteli bir protein sunamamakla birlikte yeni hastalıkların gelişmesine ortam hazırlıyor.
Beyaz un yerine marketlerde bulabileceğimiz ve evde kendimizin de hazırlayabileceği birkaç alternatiften bahsetmek gerekirse;
Kestane unu: Buğday unu yerine en çok tercih edilen unlardan olan kestane unu özellikle çölyak hastaları tarafından tercih ediliyot. Buğday ununun içerisinde bulunan ve ekmeklerle keklerin kabarmasını sağlayan gluten maddesi kestane ununda bulunmaz.
Kinoa unu: Çok besleyici ve tam bir protein kaynağı olan kinoa unu ayrıca temel aminoasitlerinin hepsini içerir. Marketlerde bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Meraklılarına kısaca tarif vermek gerekirse: 2 su bardağı kinoayı (birçok markette satılır) pişirme kağıdının üzerinde 100 derece ısınmış fırına koyup 10 dakika pişirin ve soğuyunca kahve öğütücüsünde çekin. Biraz tanecikli olur korkmayın, kurabiye ve keklerin besi değerini artırır gönül rahatlığıyla beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Nohut Unu: Düzenli olarak tüketildiğinde nohut ve nohut ununun kötü kolestrol seviyesini aşağılara çekip, kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı biliniyor. Ayrıca B6, A, C, K, B12 ve E vitamini bakımından da zengin. Önemli bir bilgi olarak da içerisinde bol miktarda bulunan çözünür lifler kan şekeri seviyesini dengelediğini de söyleyebiliriz.
ŞEKER YERİNE TÜKETİLEBİLECEK ALTERNATİFLER
Sıra belki de bu üç beyaz içerisinde en tehlikeli olanına geldi, yani şekere. Günümüzde şekerin kanser hücrelerini beslediğinin ortaya çıkmasıyla tahtı sallanmaya başladı desek yanlış söylemiş olmayız. Bu arada bilmiyorsanız söylemekte fayda var, şeker yerine yaygın olarak kullanılan esmer şeker ve tatlandırıcıların da en az şeker kadar zararlı olduğu artık çoğu insna tarafından biliniyor. Peki bizi hem şekerden kurtaracak hem de vücudumuzun şeker ihtiyacını karşılayabilecek sağlıklı öneriler nedir?
Hurma: Hurma şekerini ya da hurma tozunu duymuşsunuzdur. Kurutulan hurmalar öğütüldükten sonra faydalı mı faydalı olarak kullanımımıza sunulur. Lif açısından da zengin olan hurma şekeri magnezyum, demir, B6 vitamini ihtiyaçlarımızı sağlıklı şekilde gidermeye yardımcı olma açısından ideal.
Bal: Belki hakkında en çok bilgiye sahip olduğumuz ve yaşam açısından ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz besindir bal. Tatlandırmak istediğimiz içeceğin içerisine beyaz şeker yerine biraz bal koyarak sağlıklı yaşam için büyük bir adım atmış oluruz. Doğal, mucizevi bir antibiyotik ve aynı zamanda antiseptic olan bal tüketme alışkanlığı edindikten sonra, vücudunuzun güçlendiğini, enerjinizin yükseldiğini hissedebilirsiniz. Aynı zamanda ciddi bir idrar sökücü etkisi olduğunu belirtmek isterim. Bu arada bir dönem haberlere konu olan ve insanlara bal yerine mısır şurubu ya da şerbet satan sahte balcılara dikkat etmeniz gerektiğini söylememe gerek yok sanırım.
Tarçın: Uzun zamandır evde demlediğim çay ve kahvemi şekersiz içmemi sağlayan müthiş bir kan şekeri dengeleyicisi olan tarçına teşekkürlerimi iletiyorum. Evde çay demlerken çaydanlığın içerisine bir iki çubuk tarçın atıp ya da kahvenize şeker yerine biraz toz tarçın serperseniz hem ağız lezzetiniz için hem de sağlığınız için güzel bir karar vermiş olursunuz. Ağzının tadını bilenlere de muz dilimlerinin üzerine serpilmiş tarçını önererek üçüncü beyazımıza geçiyorum.
TUZ YERİNE TÜKETİLEBİLECEK ALTERNATİFLER
Hazırlanmış ve son hali ile önümüze konan yemeklere en çok katığımız şey tuzdur. Peki tuz vücuda zararlı mıdır? Kesinlikle hayır ancak devamındaki cümleyi de dikkatlice okuyalım. Marketlerde satılan tuzların paketlerini okuduğunuzda birçok katkı maddesi göreceksiniz. İşte bize zararlı olan şey bunlar ve haddinden fazla tüketilen tuzdur. İnsan vücudunun günlük
3 gram olan tuz ihtiyacının sadece tuzluklarımızda sakladığımız tuzlardan aldığımızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Tuzdaki temel mineral olan sodyum meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi birçok gıdada zaten yer alıyor. Dolayısıyla tuzluklardan yemeklere katılan tuzlar ihtiyaçtan ziyade damak tadı alışkanlığından başka bir şey değildir. Peki tuz yerine yemeklerde kullanabileceğimiz sağlıklı besinler nelerdir?
Biberiye ve kekik: Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye ve kekik vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlar.
Sarımsak: Nerdeyse yaptığım tüm yemeklerde kullandığım sarımsak mutfağımdaki vazgeçilmezlerimden biridir ve herkese çok sık kullanmalarını tavsiye ederim. Sağlığımıza faydalarını burada saymakla bitiremeyiz, en iyi antioksidan olduğunu söylememek de olmaz. Eğer yeteri kadar sarımsak tüketseydik geçtiğimiz yıl tam 50 milyon doktor reçetesinde bir antibiyotik ilacı yazıyor olmazdı.
Sumak: Hem harici tuz tüketiminizi ortadan kaldırmak hem de kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem almak isteyenler varsa önerim sumak olacaktır. Salata ve sebze yemeklerinde kullanmanızı tavsiye ederim.