Uykusuzluk Kalp Hastalığını Tetikliyor

Uzman diyetisyenler ve doktorlar tarafından özellikle belirtilen bir durum olarak 7 saat ve altında uyumanın yetersiz uyku oluşturduğu ifade ediliyor.

Yetersiz uyku durumu, vücutta birçok hormonal değişimler oluştururken, beslenme düzenini bozuyor ve birçok hastalıkta temel risk faktörlerinden birini oluşturuyor.

Kalp veya tansiyon hastalığı, şeker hastalığı ve depresyon gibi birçok durumda en önemli etkenlerden birini oluşturan yetersiz uyku, çağımızda özellikle yetişkinlerin en büyük problemlerinden birini oluşturuyor.

Her gün düzenli bir şekilde 7 saat ve üstünde uyumanın sağlığı koruduğu ifade edilirken, bu süre altındaki uyku miktarı yetersiz uyku olarak adlandırılıyor.

Birey yetersiz uyku durumuna maruz kaldığı sürece beslenme düzeni bozuluyor ve özellikle şeker tüketimini arttırmaya başlıyor. Metabolizmanın şeker ile yaşadığı bir takım sorunlar gibi kalp krizi risklerine ve yüksek tansiyon tehlikesini de yetersiz uyku ortaya çıkarabiliyor.

Sağlıklı bir beden için mutlak bir şekilde doğru beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemli olduğu gibi uyku düzeninin de doğru bir şekilde kurulması gerekiyor.

Günümüzde diyetisyenler ve beslenme uzmanları doğru bir beslenme programı hazırlarken ek madde olarak uyku düzenine de mutlaka yüksek özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

En Az 7 Saat Uyku

Çünkü uyku en az doğru beslenme ve yeterli fiziksel aktivite kadar önemli noktalardan biri ne oluşturur. Yetersiz uyku sağlık problemlerinin kapısının aralanmasına neden oluyor.

Fizyolojik olarak yapılan incelemelerde 7 ile 8,5 saat arasında uyuyan bir insanın normal bir süre uyumuş olduğu ve 9 saatten fazla uyuyan kişilerin ise uzun uyku uyumuş olduğu belirtiliyor.

7 saat altında uyuyarak yetersiz uyku düzenine sahip olan kişilerde öncelikle hormon düzensizliği ortaya çıkabilir. Yetersiz uyku, beslenme düzenini bozarken fazla şeker tüketimi ile birlikte şeker hastalıklarının başlamasına neden olabilir.

Uyku Saati Önemli

Vücut uyku süresi azaldıkça daha fazla açlık süresi yaşamaya başlıyor ve daha fazla besin tüketimi talep ediyor. Bu nedenle artan besin tüketimi içerisinde daha fazla yağlı ve şekerli yiyecekler tüketilmesi ile birçok hastalığa davetiye çıkarılıyor.

Yetersiz uyku, uyku hormonu denilen melatonin hormonunun düzensiz salgılanmasına neden olurken, kortizon gibi başka hormonlarda da sıkıntılar oluşturuyor.

Yaşanan bu hormonal sıkıntılar sadece beslenme düzeni ve psikoloji bozukluğu değil birçok hastalığın ortaya çıkmasına da neden olabilir.

Uzmanlar özellikle akşam 21’den sonra beslenmemeye dikkat etmek gerektiğini ve saat 23 itibariyle uyku formuna giren vücudun yorulmaması ve dinlenmeye hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu saatten sonra kaliteli bir uykuya geçiş yapılarak en az 2 saat önce sindirimi tamamlamalı ve 7 saat standardı ile iyi bir uyku sağlanmalıdır.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo