Varol Yaşaroğlu; “Kral Şakir Türkiye’nin Bir Parçasını Simgeliyor”

 

 Türkiye’de animasyon denince akla gelen ilk ve tek isim Varol Yaşaroğlu… 5 yaşında çizmeye başlayan, pembe panteri izlerken  “Bizim de bir animasyon filmimiz olsun” diyen ve kendine hem yetişkinlerin hem de çocukların izleyebileceği bir animasyon filmi yapacağı sözünü veren Yaşaroğlu, hayat verdiği Kral Şakir ile animasyon filme olan ilgiyi daha da üst noktaya taşıyor.

 İrem Uluerciyes

 

Öncelikle şunu sormalıyım, çocuklar hatta yetişkinler Kral Şakir’i neden bu kadar çok sevdi?

Kral Şakir ailesinin karakterleri, tipik bir Türk ailesinin özelliklerini sergiliyor. Bu yüzden çocuklar kadar ebeveynleri de filmlerimizde kendilerinden izler, çocukluklarından izler buluyorlar. Bu anlamda karakterlerimizle özdeşleşmek çok kolay. Yeni nesil mutlaka eski nesilden çok daha zeki olarak dünyaya geliyor. Ve biz buna saygı duyarak, konularımızı ve esprilerimizi onların zeka düzeylerine saygı duyarak hazırlıyoruz. O yüzden bu espriler doğal olarak yetişkinlerin de zekasına hitap ettiği için onlar tarafından da büyük bir beğeniyle izleniyor. Kral Şakir izlemeden gece yatağına girmeyen bir yetişkin kitle hızla büyümeye devam ediyor. Ayrıca Kral Şakir mesajları olan bir yapım. Çocuklara çevre sorunundan cinsiyet ayrımcılığına paylaşmaktan teknoloji bağımlılığına kadar birçok mesaj veriyor, bu sebeple hem çocuklar hem yetişkinler Kral Şakir’i çok sevdi.

 

Varol Yaşaroğlu deyince akla neden ilk Kral Şakir geliyor?

Türkiye’nin en sevilen çocuk ve aile markası olmasının altında tamamıyla Türk ailesini ve kültürünü yansıtması yatıyor. Bu ‘Kral Şakir’in en büyük gücü oldu. Bence Türkiye’de bu ilk defa yaşanıyor. İlk defa anne, baba, çocuk bir şeyi birlikte eğlenerek izliyorlar. İzledikleri şeyden keyif alıyorlar ve bunu içselleştiriyorlar. Bence en büyük başarımız bu oldu. Biz Cartoon Network’e Kral Şakir’i  sunduğumuzda bizi seçti. Türkiye’de bizim gibi bu kadar karikatürize tiplerin yapıldığı ve içinde mizahın olduğu başka bir animasyon dizisine şahit olmadım. Daha önceki çalışmalarımızda da aslında tecrübeler ve başarılar edinmiştik ancak Kral Şakir ile bambaşka bir boyuta taşındı…

 

TÜRKİYE’DE ANİMASYON ALANINDA AKILDA KALAN PROJELERE İMZA ATTIK

 Kral Şakir ile tanınırlık daha da artsa da hikayeniz eskiye birden fazla projeye dayanıyor. Yeni bilenler için kimdir Varol Yaşaroğlu?

 

Ben 5-6 yaşlarında pembe panteri izliyordum. Onu izlerken hep hayal kuruyordum. ‘Bizim de bir animasyon filmimiz olsun’ diye. Hatta ‘Bu çizgi filmler ne kadar güzel, büyükler neden izlemiyor bunları’ diye düşünürdüm, ileride kendime ‘Hem çocukların hem büyüklerin izleyebileceği bir animasyon filmi yapma’ sözü vermiştim. Ben hiç odağımı kaybetmedim. Var oluş nedenim bu. Benim bütün günüm, yazmak, çizmek, çizgi roman okumak ve çizgi filmler izlemekle geçtiğinde inanılmaz bir yaşama sevinci ile doluyorum. Animasyonla ilgilenen ekibimizle Grafi2000’i kurduk. 2002-2005 yıllarında Kanal D’de Grafi2000comedy programının yapımcılığını ve sunuculuğu yaptım. Koca Kafalar, Fırıldak Ailesi gibi başka çalışmalarımız da oldu. 2009’da, yine Grafi2000 Prodüksiyon olarak 1.5 sene süren Harbi Tivi adlı programı hazırladık. Türkiye’de önemli karakterlere hayat verdik, animasyon alanında akılda kalan projelere imza attık.

 

5 yaşında çizmeye başladığınızı biliyoruz. Çizim yapmak ile resim yapmak aynı şey mi? Çizim bir yetenek işi mi sonradan çözülebilir mi?

 Değişik kolaj teknikleri ile de resim yapabilirsiniz. Ve resim yaparken çizim yapabilirsiniz. Çizim yaparken önemli olan yaratıcılıkla ortaya değerli bir şey çıkarmak. Çizimde yetenek çalışma ve azimle geliştirilebilir. Teknolojiyle de çocukların, gençlerin her şeyi yapması mümkün. Önemli olan hayal güçlerini sürekli beslemeleri.

 

Z KUŞAĞININ ANİMASYONA İLGİSİ BÜYÜK

 Türkiye’de animasyon yaratıcısı var mı sizden başka? Ülkemizde animasyon ne kadar seviliyor? Seviliyorsa neden bir tek sizi biliyoruz?

 

Yerli animasyon yapan sayılı şirket var. Ama bu alana ilgi oldukça fazla, özellikle Kral Şakir sonrası Z kuşağında bunu gözlemledim. Sürekli bu meslekle ilgili sorular alıyorum çocuklardan ve bu beni çok mutlu ediyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de animasyon sektörü hâlâ yavaş ilerliyor. Bu sebeple iyi işleri çok fazla göremiyoruz. Kral Şakir 7’den 70’e herkese hitap edebiliyor. Belirttiğim gibi ülkemizde bizim gibi bu kadar karikatürize tiplerin yapıldığı ve içinde mizahın olduğu başka bir animasyon dizisine rastlamak güç. Bu yüzden Kral Şakir ile birlikte yoğun bir ilgi gördük.

 

MİZAH, HAYATIN OLUMLU VE GÜZEL YÖNLERİNE ODAKLANMAMIZI SAĞLAR

Karikatür ve animasyon mizahını diğer mizah türlerinden ayıran nedir?

Genel olarak mizah, mantıksız ya da uygunsuz, beklediğimiz şeyin aksi bir şeyle karşılaştığımızda meydana çıkıyor. Burada temel işlev: Gülmek. Ve sonrasında mizah, hayatın olumlu ve güzel yönlerine odaklanmamızı sağlar. Mizahın diğer önemli işlevleri: Pozitif yaklaşım, iyimserlik, haber verme, estetik duygular, samimiyet kurmak ve stresle başa çıkmak. Karikatür ve animasyon mizahının diğer mizah türlerinden daha baskın olduğu kısım “Stereotipler” üretmek konusundaki başarısı. Bu tür bir mizah sosyal yaşamın içinden ve güncel olayların içerisinden, belirgin çizgilerini açığa çıkararak streotipler kurar. Böylece başkalarının zor gördüğü bir yanı ve ayrıntıyı niteleyici özellikler olarak vurgular. Bu anlamda içeriklerimizi üretirken, simge ve sembollerden bolca yararlanırız. Ve en önemlisi bu şemalaştırma yoluyla gerçeğin bir imgesini oluştururuz. Yani diyebilirim ki karikatürlerimiz, kitaplarımız ve çizgi filmlerimizle gerçeğin oluşumuna katkıda bulunuruz. Aslında baktığımızda en tipik kişilikleri ve nitelikleri abartıp bozarız ama bütünün korunmasına ve yaratılmasına katkıda bulunuruz. Bol bol okutarak, izleterek, izleyicimizin/okuyucumuzun zaman içerisinde, daha çok anlayıp zevk almasını sağlatmaya yarayan kodlarımızı öğrenmesini ve gelişmelerini sağlarız. Bu gelişmeler onlarda heyecan, eğlence yaratma, olumlu davranış değişikliği ile yeni düşünceler ve duygular oluşturma biçiminde kendini gösterir. 

 

 

Ve çocukların en sevdiği karakter Kral Şakir? Nasıl doğdu, karakterler, isimleri, tavırları, tarzları hepsi nasıl bir aşamadan geçti geçiyor?

Cartoon Network kanalı ilk defa Türkiye’de bir yerli çizgi film yayınlama kararı aldı ve bunu bütün animasyon yapımcılarına bildirdiler. Karakter tasarımlarını yaptım ve ekip olarak toplanıp, beyin fırtınaları yaparak Kral Şakir’in temellerini oluşturduk. Türkiye’de, karakter tasarımı denilen olay çok es geçiliyor, ama dünyada en önemli şeylerden biri. Dünyaya açılmak istiyorsanız, karakter tasarımını çok iyi bilmeniz gerekiyor. Oluşturulmuş ‘Kral Şakir’in karakter tasarımlarının dünya çapında olduğunu hatta dünyadaki birçok örneklerinden üstün tarafı olduğunu söyleyebilirim; çünkü stilize, oldukça sevimli ve bir çocuğun kolaylıkla çizebileceği ve aklında kalabileceği karakterler. Senaryo konusu da çok önemli. Hem dizideki senaryolar hem kitaba uyarlanmış halleri ve hem de film senaryoları çocuklara değin değil çocuklara karşı özenle yazıldı. Karakterleri tasarlarken en çok önem verdiğim konu, karakterlerin oldukça yalın ve basit çizgilerden oluşmasıydı.

 

 

Eğitimler verdiğinizi de biliyoruz. Z kuşağının karikatüre ve animasyona bakışı nasıl?

Şu an Çocuk Fakültesi’nde online Animasyon ve Çizgi Film dersleri veriyoruz. Z kuşağının oldukça yoğun bir ilgisi var. Eğitim konusunda çok fazla mesaj ve soru alıyorum. Çocuklar benimle çizimlerini paylaşıyor, yorumlarımı istiyorlar, çok hevesliler. Türkiye’de ne yazık ki animasyon sektörü çok gelişmiş değil ama buna rağmen Z kuşağı kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor bu alanda. Buna ilgi olduğunu görmek çok mutlu ediyor hepimizi. 

 

Kral Şakir kitap ve filmleriyle de çok ilgi görüyor. Toplamda kaç kitap, kaç film ve kaç bölüm oldu. Devamı gelecek mi?

Kral Şakir kitaplarımız çocuklarda bir okuma devrimi yaptı. 2020 yılında toplam kitap satışımız 5 milyona yaklaştı. Ebeveynler ve öğretmenler, Kral Şakir sayesinde hiç kitap okumayan çocukların bile kitap okumaya başladığını görerek sevinçlerini bizimle paylaştı. Bu çok güzel bir başarı. Kral Şakir filmleri olarak 4 tane yayınlanmış filmimiz var: Kral Şakir Oyun Zamanı, Kral Şakir Korsanlar Diyarı, Kral Şakir Mikrop Avcıları, Kral Şakir Cumburlop filmlerimizin hepsi de gerek sinemada gerekse de dijital platformlarda izlenme rekorları kırdı. Kral Şakir Korsanlar Diyarı sinema filmimiz 2019 yılında yerli/yabancı kategoride tüm zamanların en çok izlenen animasyon sinema filmi oldu. Kral Şakir dizisi bölüm sayısı da 195’e ulaştı. Bu rakam da gerçekten animasyon sektörü açısından çok büyük bir başarı.  Dizi bölümleri için yeni sezon anlaşmalarımız da yapıldı. Yani devamı için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

BANA SAÇMALIKLARI KAVRATAN HERŞEYE ÇOK GÜLERİM

Karikatür ve animasyon çizim işi olduğu kadar gözlem işi de sanırım. Onları benlikleriyle hayata geçirmek… Çok iyi bir gözlemci olduğunuzu söyleyebilir miyiz? Neleri gözlemlersiniz daha çok?

Kesinlikle öyle, gözlem yapabilmek çok önemli. Kral Şakir’deki karakterlerin Türk ailesinin özelliklerini sergilediğini belirtmiştim. Hayvan dünyasının bizim insanımızın özelliklerini göstermesi fikri çok hoşumuza gitti. Mesela dürümü çok seven bir Fil Necati gibi… Kral Şakir’deki karakterler mahallemizde kolayca rastlayabileceğimiz, bizden karakterler. Bu karakterlerin oluşmasında gözlem işi oldukça önemliydi bizim için.

 

Sizi en çok ne güldürür?

Alfred Hitchcock’un bir sözü vardır: “Gülmece, saçmalıkları kavramanın tek yoludur.” Bu sözden çıkışla, bana saçmalıkları kavratan herşeye çok gülerim. Mizahın gücü bu! Bir sorunu, kafamızda ani bir aydınlanma yaşaratak, gerekli mesajı saniyeler içinde algılatır. Sorunları, saçmalıkları bu hemen oluşuveren açıklığa kavuşturma ile inanılmaz bir rahatlama sağlar. Ne “muhtişim” bir şey bu! J

 

Son olarak yeni projeler, yeni karakterler, yeni işler….

Öncelikle çizgi film odağı olan bir şirketiz. Zamanında “dizi de yapın” dendi ama anladığımız bir konu değil. En iyi anladığımız şey çizgi film yapmak. Ekip de öyle, çoğu çocuk ruhlu insanlardan oluşuyor. Exxen’de Kral Şakir’in yeni filmlerini yaptık, bu yılın bizim için en heyecan veren projelerinden biriydi. Türkiye’de yetişkinler bazında lisanslı projeler zor ilerliyor. Yetişkinlere de Hayao Miyazaki ya da Marjane Satrapi’nin filmleri gibi çalışmalar yapmak istiyoruz. Şirketimizin sloganı neyi hedeflediğimizi çok güzel vurguluyor: “Grafi2000 Prodüksiyon: HAYAL KAHRAMANLARI SUNAR!”

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo