Yap, Pişirme, Ye!

Bildiklerimizi unutma, alışkanlıklarımızı bir kenara bırakma zamanı! Lezzete ulaşmak için pişirmek her zaman şart değil! Malzemenin saf halini doğru tekniklerle işleyerek lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sağlıklı, glütensiz veya rafine şekersiz yaşamı tercih edenler de beslenme kaçamaklarına ihtiyaç duyar. Bu noktada yapmamız gereken; katkı maddeleriyle dolu paketli gıdalara koşmak değil, kaçamakları da sağlıklı hale getirmektir. Glütensiz ve rafine şekersiz besleniyorsanız zaten değişimin bir parçası olmuşsunuz demektir.  Bu değişim sürecine bir yenilik ekleyin, tatlılarınızı pişirmeden, hızlıca hazırlayın!

Lezzet konusunda endişeniz olmasın. Karamel dilimleri, frambuazlı tart ve fıstıklı lokmacıklar size pişmiş hallerini aratmayacak… Doğal ve belirli miktarda kullanıldığında sağlıklı tatlandırıcı olarak kabul edilen hurma ve bal en temel ve en kıymetli malzememiz. Bu vazgeçilmez iki malzemeyi; kuruyemişlerden badem, ceviz, kaju, fıstık veya fındıkla buluşturduğumuzda; yapamayacağımız tatlı, şenlendiremeyeceğimiz damak yok!

Sağlıklı kaçamakları hangi sıklıkla yaptığımıza dikkat etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Her ne kadar rafine şeker tüketmiyor olsak da, hurma ve balda früktoz yani meyve şekeri bulunduğunu unutmamak gerekiyor.

 

PİŞİRİLMEDEN HAZIRLANAN SAĞLIKLI VE LEZZETLİ TATLILAR…

 

Hindistan Cevizli Karamel Dilimleri

Malzemeler:

Tabanı için:

4 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

1 su bardağı çiğ badem

½ su bardağı ceviz

4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

Bir çimdik tuz

 

Krema için:

2 su bardağı çiğ kaju, altı saat önceden suda bekletilmiş

4 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

2 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı tahin

4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 çay bardağı Hindistan cevizi rendesi

Bir çimdik tuz

 

Karamel için:

9 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

½ çay bardağı Hindistan cevizi rendesi

3 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı çiğ kakao

 

Yapılışı:

Taban için:

Kelepçeli bir kalıba yağlı kağıdı yerleştirin. (18 cm’lik bir kalıp uygun olur.)

Badem ve cevizi mutfak robotuna alıp irice parçalanmasını sağlayın.  İrice parçalanmış olan ceviz ve bademi bir kaba boşaltıp, daha sonra kullanmak üzere kenara alın.

Mutfak robotuna hurmayı ekleyip, püre haline gelene dek robotu çalıştırın. İrice çekilmiş badem, ceviz, Hindistan cevizi rendesi ve yağı, tahin, bal ve tuzu da robota alıp, iyice karışmasını sağlayın. İki dakika kadar robotu çalıştırmanız yeterlidir. Kağıdı serdiğiniz kalıba harcı yayıp, avcunuzla iyice bastırın ve dondurucuya kaldırın.

Krema için:

Yıkayıp kuruladığınız mutfak robotuna hurmayı alın, pürüzsüz bir kıvam elde edene dek, robottan geçirin.

Süzülmüş kajuları da robota ilave edip, krema kıvamına gelmesi için gerektiği kadar çektirin.

Kalan tüm malzemeyi kajuların üzerine ekleyip robotu çalıştırın. Homojen bir karışım elde edince, tadına bakın, gerekirse biraz daha bal ilave edin.

Dondurucudan, hazırladığınız tabanı çıkarıp üzerine kremayı yayın ve streç filmle kalıbın üzerini kaplayıp yeniden dondurucuya kaldırın.

Karamel için:

Hurmayı mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan malzemenin tamamını ekleyip robottan geçirin.

Dondurucudan çıkardığınız tatlınıza son dokunuşu yapın, hazırladığınız sağlıklı karameli düzgün bir şekilde, bıçak yardımıyla en üste yayın.

Buzdolabına kaldırıp en az 3 saat dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.

 

Frambuaz Soslu Tart

Malzemeler:

Tabanı için:

½ su bardağı badem

6 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

½ su bardağı Hindistan cevizi

½ yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 tatlı kaşığı kakao

 

Frambuaz Sosu:

2 su bardağı donmuş frambuaz

8 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

1 yemek kaşığı bal

1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı

Yapılışı:

Taban için:

18 cm’lik kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt sererek tarifi hazırlamaya başlayın.

Mutfak robotuna bademi alıp, irice parçalanması için birkaç kez robotu çalıştırın. Parçalanan bademleri bir kaba boşaltıp tekrar kullanmak üzere kenara koyun.

Hurmayı robota alıp püre haline getirin. Badem ve kalan tüm malzemeyi de ilave edip iyice karışması için robotu çalıştırın. Yağlı kağıt serili kalıba tartın taban harcını elinizle iyice bastırarak yayın ve dondurucuya kaldırın.

Sos için:

Hurmayı mutfak robotundan geçirin. -Pürüzsüz bir kıvam elde etmeniz önemli.- Dondurulmuş frambuaz ve diğer malzemeleri de ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Elde ettiğiniz sosu bir süzgeç ve spatula yardımıyla süzün, frambuaz ve hurma posalarının süzgeçte kaldığından emin olun.

Dondurucudan çıkardığınız tart tabanına, süzdüğünüz pürüzsüz sosu düzgünce yayın. Tarta değmeyecek şekilde kalıbın üzerini streç filmle örtüp yeniden buzluğa kaldırın. En az 5-6 saat dondurun. Servis yapmadan 7-8 dakika önce dolaptan çıkarıp dinlendirin. Ardından dilimleyip servis yapın.

 

Fıstıklı Lokmacıklar

Malzemeler:

1 su bardağı çiğ Antep fıstığı

6 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış

1 yemek kaşığı bal

Yapılışı:

Bir kaba çiğ Antep fıstıklarını alıp, üzerini geçecek kadar sıcak su koyun ve 10 dakika boyunca bekletin. Başka bir kapta buzlu su hazırlayın. Süzdüğünüz fıstıkları buzlu suya atın, bir süre daha bekletin. Böylece fıstık kabuklarını kolaylıkla soyabilirsiniz.

Kabuğu soyulmuş fıstıkları mutfak robotunda toz haline getirin. Bir kaseye boşaltıp, daha sonra kullanmak üzere kenara alın.

Mutfak robotuna hurmayı alın, püre kıvamına gelene dek robottan geçirin.

Toz haline getirilmiş çiğ fıstıkları ve balı, püre halindeki hurmaya ilave edip robotu tekrar çalıştırın. Karışımı şekil verilecek kıvama gelene kadar robottan geçirin. Tadını kontrol edin. Dilerseniz biraz daha bal ilave edebilirsiniz.

Bir kesme tahtasının üzerine streç film serin. Fıstıklı harcı streç filmin üzerinde rulo haline getirip sıkıca sarın. 6-7 dakika dondurucuda, ardından en az 3-4 saat de buzdolabında bekletin.

Streç filmi dikkatlice açıp, fıstıklı ruloyu dilimleyin ve servis yapın.

Afiyet olsun!

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo