Şahika Özyaylı, yapay zeka alanında çalışan bir tıp doktoru. İstanbul Tıp Fakültesi’nden bu sene mezun olan Özyaylı’nın, hayali bilgisayar mühendisi olmak ve sonrasında iyi bir yazılımcı olmakmış. Üniversite tercih döneminde bazı tıp profesörleriyle görüşmelerinden edindiği ‘Tıpta yazılımın çok değerli olacağı ve bu bakış açısıyla da yeni şeyler düşünülmesine ihtiyaç olduğu’ vizyonuyla başlamış tıp fakültesine. Sonrasında bu motivasyonla çizdiği yol sayesinde şu an Turkcell’de Makine Öğrenmesi ve Yapay Zeka Mühendisi olarak çalışıyor.
Esra Demirbaş
Yapay zeka üzerine çalışmalar yapmaya nasıl karar verdin?
Yazılım alanında bir şeyler yapmak istediğimi biliyordum ama ne yapacağım, nasıl yapacağım, nasıl bir yol izleyeceğim belirsizdi. Bu arayışla birinci sınıftan itibaren birçok bilimsel projede rol aldım ve bir yandan da hobi olarak yazılım alanında birçok eğitim aldım, kendimi geliştirdim. Sonra yavaş yavaş taşlar yerine oturdu ve son yılların en ses getiren konularından biri olan yapay zeka üzerine yoğunlaştım.
Birçok farklı sektörde olduğu gibi sağlık sektörü de gelişen teknolojiyle birlikte çok büyük bir atılım içinde. Dijitalleşme sayesinde artık birçok veri dijital ortamlarda tutulmaya başlandı. Bu sayede sürekli büyümeye devam eden bir veri havuzu söz konusu oldu. Yapay zeka, bu verilerin değerlendirilerek doktorlar için teşhis, tedavi, prognoz gibi birçok süreçte karar destek sistemleri oluşturulması noktasında devreye giriyor. Böylece eski hastalardan öğrenilen algoritmaların ışığında yeni hastaların kolayca değerlendirilmesi sağlanıyor. Kısacası yapay zeka çalışmaları sağlık camiasında büyük ses getiriyor. Hızla büyüyen ve sürekli yeni projeler ortaya koyulan bu alanda çalışmak benim için bu yüzden çok kıymetli.
Turkcell’in düzenlemiş olduğu yarışmaya katılma kararını nasıl aldın? Katıldıktan sonra hayatın neler değişti?
Turkcell’in “Geleceği Yazanlar” platformu 2013’ten beri aktif olan, birçok yazılım alanında eğitimler sağlayan bir web sitesi. Buraya yazılım öğrenecek Türkçe bir kaynak ararken üye olmuştum.
“Geleceği Yazan Kadınlar” ise Geleceği Yazanlar ve TOBB’un birlikte 20 ilde düzenlediği geniş kapsamlı bir projeydi. Bir eğitim süreci ve sonrasında burada aldığımız yazılım eğitimleri ile geliştirdiğimiz projelerin yarıştığı uzun soluklu bir süreçti. Katılmamdaki amaç da aslında buradaki yazılım eğitimleriydi, yarışma kısmından haberdar değildim o dönemde. Burada tanıştığım mentörlerim benim vizyonumu genişletti diyebilirim. Kariyerimi yazılım alanında devam ettirmeyi ciddi ciddi düşünmem bu dönemde oldu. Neredeyse bir yılı bulan bu sürecin sonunda “Look” projemizle de yarışmada birinci olduk.
Büyük başarılarından biri olan ‘’Look’’ u bize anlatır mısın?
Look, şeker hastalığına bağlı göz dibindeki (retina) bozulmaların yapay zeka ile teşhis edilmesini amaçlayan bir proje. Hekimler veya eğitimli sağlık personelleri telefona takılan bir mercekten elde ettikleri görüntüleri yapay zekaya yorumlatarak retinada bir problem var mı, anlayabilecekler. Problem tespit edilen hastalar da böylece göz doktoruna yönlendirilebilecek. Bu sayede şeker hastalarında körlüğe sebep olan bu hastalık hızlı, erken ve daha düşük maliyetle teşhis edilebilecek; hastaların yaşam konforu artırılabilecek. Bu projeyi matematik mühendisi olan arkadaşım Eda Nur Ersu ile geliştirdik.
‘’Look’’ dan sonra hayatında neler değişti?
Look projesi yapay zeka alanına adım atmam için önemli bir vesileydi. Projeyi geliştirmeye devam ettiğimiz esnada aslında tıp fakültesi son sınıftaydım ve hala ileride hangi alanda ilerlemek istediğimden emin değildim. Bir yandan uzmanlık sınavlarına hazırlanıyordum ama klinisyenliğin beni mutlu edeceğinden de emin değildim. Look sayesinde beni asıl mutlu edecek olan şeyin yapay zeka olduğunu keşfetmiş oldum ve tutkulu olduğum bu alanda ilerlemek için gereken cesareti kendimde buldum. Ayrıca bu proje ile katıldığımız farklı yarışmalar sayesinde girişimcilik üzerine birçok eğitim alma, bu ekosistemi tanıma fırsatım oldu.
Başarınl beraber Turkcell’in yapay zeka ve makine öğrenmesi bölümünde işe başladın. Yeni çalışmalar olacak mı?
Turkcell’de şehir hastaneleri altyapısı ve birçok üniversite ile iş birliklerimiz sayesinde yürüttüğümüz farklı farklı sağlıkta yapay zeka çalışmalarımız var. EKG’den tıkalı kalp damarlarının tespiti, kalp krizinin tespiti, akciğer grafisinden çeşitli akciğer hastalıklarının tespiti, kalça kemiği kırıklarının tespiti, yoğun bakımdaki hastalardan durumu kötüleşebilecek olanların tespiti, hastanelerde kimlik sahteciliğinin önlenmesi gibi birçok farklı proje üzerinde çalışıyoruz. Farklı iş birlikleri ile de bu projelere yenilerini eklemeye devam ediyoruz.
En büyük hayaliniz ne?
Bir hekim meslek hayatı boyunca binlerce hastanın hayatına dokunur, onlara şifa olur. Ortaya koyduğunuz bir yapay zeka algoritmasını ise binlerce doktor kullanabilir ve milyonlarca, belki de milyarlarca hastanın hayatına dokunabilirsiniz. Ben de bir hekim olarak ortaya koyacağım projelerim ile yapay zeka sayesinde mümkün olduğunca fazla sayıda insanın hayatına yüzlerini bile göremeden dokunmak istiyorum.