Yaşlanma Karşıtı En İyi Besinler

Yaşlanmayı durduramasak da yavaşlatabilir, sağlıklı kalabilir ve sağlıklı yaş alabiliriz. Elbette bunun için öncelikle doğru beslenmeliyiz. Yaşlandıkça bedenlerimizin yalnızca görünüşleri değil, aynı zamanda çalışma biçimleri de değişir. Örneğin yediklerimizi sindirmemiz daha uzun sürebilir, eskisi kadar susuzluk hissetmeyip yeterince su içmeyebiliriz ya da yiyeceklerden lezzet alma hissimizi kısmen yiritebiliriz. Ayrıca çiğnemekte zorlanabilir, yemek pişirmekten üşenebilir ya da tek başına yemekten bıkmış olabiliriz. Bu gibi durumlar vücut metabolizmasının bozulmasına ve yaşlanmanın getirdiği sorunlara karşı kapının daha fazla aralanmasına ortam sağlar.

Yaşlanma karşıtı besinlerden bahsetmeden önce ilk olarak hepsinden önemlisi bedenin en büyük ihtiyacı su demek istiyorum.  Yaşlandıkça, yeterince su içemeyebilirsiniz, çünkü eskisi kadar susamış hissetmezsiniz. Suyun önemi çok fark edilmez ancak vücudumuz çoğunlukla sudur. Eğer kronik olarak susuz kalmışsanız, hücrelerin nasıl göründüğünü hayal bile edemezsiniz. Odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz, daha kolay yorulursunuz, sıcağa tahammül edemezsiniz. Yorgunluk, hafif baş ağrıları ve kabızlık gibi şeylerden şikayet eden insanlar, çoğu zaman sadece susuz kalmıştır!

Peki tabloyu nasıl güzelleştirebiliriz? Yaşlanmayı önleyen besinler neler? Öncelikle hemen herkesin bildiği gibi paketli gıdaları tüketmemeye, sebze, sağlıklı yağ ve proteinlerden zengin bir beslenme şeklini benimsemeye ve yeterince su içmeye karşı direnç göstermemeliyiz. Bunun ötesinde ayrıca bazı yiyecekler, özellikle sağlıklı beslenmek isteyen yetişkinler için çok daha faydalıdır. Şimdi bunlardan bazılarını inceleyelim…

Yaşlanma Karşıtı En iyi Besinler

Yaban mersini
Hem kuru, hem de taze haliyle C ve E vitamini ve antioksidanlarla doludur. Hücrelerinizi sağlıklı ve daha dinç tutar.

Lif
Sebze, kepekli tahıllar, meyveler ve bakliyat gibi yiyeceklerden elde edilen lifler sindirim sisteminizde önemli bir rol oynar. Kolesterolün, kan basıncının ve iltihabın azaltılmasının yanı sıra kabızlığın önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu daha sağlıklı bir kalbe yol açabilir. Lif ayrıca kan şekeri seviyelerini kontrol etmenize ve diyabet riskinizi de  azaltmanıza yardımcı olabilir.

Yağlı balık
Somon, uskumru ve sardalya gibi balıklar omega3 gibi kalp için sağlıklı yağlardan zengindir. Sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçası olabilirler. Haftada en az bir porsiyon tüketmek gereklidir.

Yoğurt
Kemik kaybı yaşlandıkça artar. Kemikleri sağlam tutmaya yardımcı olması için çok iyi bir kalsiyum kaynağı olmanın yanında sindirime yardımcı olan, protein içeriğiyle besleyici özelliği yüksek olan yoğurt çok faydalı bir besindir. Yoğurt ve meyve hem besleyici, hem de tok tutan harika bir ara öğün olabilir.

Domates
Domates gibi likopen içeren diğer yiyecekler, prostat ve akciğer kanserine karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Pişmiş domatesler (domates suyu, salça ve sos şeklindekiler) çiğ olanlardan daha iyi olabilir. Araştırmacılar domatesleri ısıtmanın veya ezmenin daha fazla likopen saldığını düşünüyor.

Kuruyemişler
Omega-3’lerle dolu, iyi türdeki doymamış yağlar, lif ve protein içerikli kuruyemişler  kalp dostudur ve cildi yenileyen özellikleri vardır. 5-6 badem, 8-9 kaju fıstığı, 5-6 fındık, 10 tane fıstık, 2 tane ceviz  günlük ara öğünlerde tercih edebileceğiniz alternatif sağlıklı seçimler olacaktır.

Dr. Sinan Akkurt 

Dr. Sinan Akkurt Diğer Yazıları

Kanser Hastaları İçin Bitki Bazlı Ketojenik Diyet!

Beyin Fonksiyonlarını Geliştirmek İçin Faydalı Gıdalar!

Mercanköşk Nedir: Mercanköşkün Faydaları Nelerdir?

Organik Yaşam Lüks Değil!

Egzamanın Panzehiri Hindistan Cevizi Yağı

Dr. Sinan Akkurt

Yazarımız Dr. Sinan Akkurt, biorezonans tedavisini Türkiye’ye tanıtan isimdir. Dergimiz'de uzmanlık alanı yanında, sağlıklı yaşam konusunda farkındalık yaratan makaleler ele alır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo