Her mevsimin kendine göre bir özelliği var. Bu yazın içerisine iki bayram giriyor ve Türk toplumu bayramlarda maalesef güzel kilo alıyor. O nedenle bayramlarda çok dikkat etmek gerekiyor.
Yazın neredeyse önemli bir kısmını bayramlar ve izinler kaplıyor. Benim önerim yazın iki öğün beslenilmesi. Önerim, gecikmiş bir protein ağırlıklı kahvaltı ve bununla ilgili örnek diyetler.. Hava, batı bölgelerimizde neredeyse akşam dokuzda hala aydınlık oluyor. Sofraya oturulduğunda saat on birleri bulmuş oluyor. Yemek üzerine karpuzlar, dondurmalar, tatlılar, şekerli çaylar kahveler derken iş çok değişebiliyor. Yazın özellikle sumak taze nane, dereotu, zerdeçal, fesleğen, gül suyu gibi baharatlara ağırlık verin. Bunlar yazın hem vücudu serinletir hem de kısmen susuzluğa karşı iyi gelir. Sıcak yaz günlerinde buzlu çaylar da tüketilebilir. Bu yaz bol balık yiyin, bolca semizotu ve çiğ yeşillik tüketin. Özellikle tere, kuzu kulağı maydanoz, taze kişniş bunları bol bol tüketmelisiniz. Meyve zehir değildir ama tok karına meyve yemeyin. Çünkü kan şekerini fırlatırsınız, bu yüzden ara öğünlerde yemek en iyisi. Taze fındık, taze ceviz de tüketebilirsiniz.
Her gün mutlaka bir saat egzersiz yaparak yağ yakımını ve kaslarınızı güçlendirin. Bayanların özellikle pilates ve yüzme, erkeklerin direnç egzersizleri yapmalarını öneriyorum. Onun dışında yazın mutlu olun, güneşe bakın, denize bakın, ağaç altlarına oturun. Dışarı çıkmanın ve havanın tadına varın. Evlere tıkılmayın. AVM’lere mümkün oldukça gitmeyin Yani gökyüzünü seyredin, yıldızları, ayı seyredin, uçan kuşlara bakın.
ENDER SARAÇTAN YAZA ÖZEL SAĞLIKLI MENÜ
SABAH
Uyandığınızda, önce 1 bardaklık su içine 8-10 damla limon damlatıp içiniz. Güne geç saatte kahvaltı yaparak başlayın.
- 1 haşlanmış yumurta (bazı günler sadece beyaz tüketin).
- 2 parmak kadar keçi peyniri üzerine çörekotu ve kekik ekleyin
- 4-5 adet tuzsuz yeşil zeytin.
- 3 adet ceviz.
- 2-3 adet çengel köy salatalık.
- Bol yeşillik üzerine limon.
- 1 tane tam buğday ekmek
AKŞAM YEMEĞİ
- Izgara balık 180-200 gr yanında sadece yeşil salata,
- Izgara doğal tavuk/hindi 120-140 gr yeşil salata ve 1 bardak fesleğenli ayran
- Haftada 1-2 kez ızgara bonfile 120-150 gr ve yeşil salata (mümkün olduğu kadar kırmızı eti azaltın)
- 1 porsiyon zeytinyağlı taze fasulye/enginar ve 1 kase cacık ve yeşil salata/ızgara sebze.
- 4-5 yemek kaşığı light lor peyniri veya çökelek peynirli salata ve bol yeşillik.
- 1 kase nohutla yoğurtlu soğuk çorba (içine çiğ semizotu, salatalık, yarma, buğday ekleyin, isteğe göre 1 tane yeşil elma ilave edin) .
- 1 porsiyon mevsimine uygun her türlü yeşil yapraklı sebze yemedi. (ıspanak, semizotu, ebegümeci, yeşil kabak, hindibaba, yeşil fasule gibi) ve 4-5 yemek kaşığı siyez bulguru. Akşam yemekten sonra her hangi bir şey yemeyin, yalnızca bitki çaylar için
ARA ÖĞÜN (İSTEĞE BAĞLI)
1 porsiyon az şekerli meyve + 10 tane çiğ badem veya fındık + yeşil cay veya beyaz çay. Aralarda acıktıkça bolca salatalık yiyebilirsiniz