Bebekler, dünyanın en savunmasız varlıkları şüphesiz. Bu savunmasızlıklarından dolayı da her türlü tehlikeye açık oluyorlar. Son yıllarda meydana gelen trafik kazalarında bebekler yetişkinlere göre daha çok tehlikeye maruz kalıyorlar. Yapılan araştırmalar sonucu bebek oto koltuğunun kullanılmaması bebekleri bu tehlikeye doğru sürükleyen ana etmen.
Ülkemizde 2010’dan itibaren bebek oto koltuğu kullanımı zorunluluk haline getirildi. Çoğu ebeveyn de bu tehlikeyi göze alamadıkları için gönüllü olarak bu yasayı yerine getirmeye çalışıyor. Peki, zorunluluk gereği ya da farkında olarak kullandığımız bebek oto koltuklarını doğru kullanıyor muyuz ya da doğru bebek oto koltuğunu kullanıyor muyuz? Çünkü bebek oto koltuğu kullanmak demek bebeğinizin güvenliği için daha 1. adımı attınız demektir. Bu konuda emin olmak için gelin birlikte doğru oto koltuk nasıl olması gerektiğini bakalım.
İlk olarak bebeğin ağırlığına ve yaşına göre koltuk seçilmelidir ve bu oranlar değiştikçe koltuğu değiştirmeyi de unutmamalısınız. Bebek yaşı ve ağırlığına göre bebek koltukları, hareketli çocuk koltukları, destek koltukları ve booster koltuklar olmak üzere 5 çeşit oto koltuğu bulunuyor; 0-9 kilo arasındaki bebekler, 10-18 kilo arasındaki küçük çocuklar, 15-25 kilo arasındaki çocuklar, 22-36 kilo arasındaki çocuklar için oto koltuklar mevcut. Oto koltukları çocuklarda 12 yaşına kadar kullanma zorunluluğu da unutulmamalıdır.
DOĞRU KULLANIM NASIL OLMALIDIR?
- Oto koltuğu araca mümkün olduğunca sıkı şekilde yerleştirilmeli.
- Bebeğinizi en az 1 yaşına ve 9 kg’a ulaşıncaya kadar oto koltuğa yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtmalısınız. Çünkü bebekler 1 yaşın altındayken kemikleri daha gelişmemiş olur ve omuriliği korumak için yeterince güce sahip olmazlar.
- Oto koltuğun emniyet kemerleri bebeğinizin omuzlarından ve omuzlarının altından onu kavramalıdır, taktığınız emniyet kemerinin rahat ve düzgün durduğundan emin olun.
- 5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeğin hem omuzlarından hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemerler bebeğinizi sıkmamalı ve rahat olmalı.
- Alacağınız bebek oto koltuğunun arabanızın koltuğuyla uyumlu, test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edin.
- Oto koltuğunuzu 5 yıldan fazla kullanmamaya özen gösterin ve yılda bir kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç olarak aracınızda çocukların güvenli yolculuk yapmaları için oto koltuğu seçimine, montajına, çocuğun koltuğa oturma ve bağlanma şekli gibi hayati önem taşıyan konuların hepsine dikkat etmelisiniz.