Ramazan ayının gelmesi ile manevi atmosfer etrafımızı bir kat daha sarıyor. Adımların biraz daha sessizleştiği hoşgörünün arttığı bu dönemde tempolu şehir hayatından kaçmak isteyenler ve şehirde ufak bir mola vermek isteyenler için manevi doyumu arttıracak için birkaç rota belirledik.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ
Beşiktaş iskele meydanında “Kadıköy vapuruna yetişir miyim?” düşüncesi ile hızlıca attığımız adımla ile belki de önünden yüzlerce kez geçtiğimiz Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, dışarıdan bakıldığında sekiz köşeli, tek kubbeli 14 penceresi ve renkli camları ile dikkat çeker. Türbe içerisinde Câfer Paşa, Barbaros Hayrettin Paşa, Cezayirli Hasan Paşa ve Barbaros Hayreddin Paşa’nın eşi Bâlâ Hatun’un bulunduğu dört adet sanduka yer almaktadır.
Ayrıca kubbenin iç kısmında Araf Suresi’nin 89. Ayeti okunmaktadır. “Doğrusu Allah bize ondan kurtardıktan sonra tekrar sizin dininize dönersek Allah’a karşı yalan uydurmuş oluruz. Rabbimiz Allah dilemiş başka, yoksa ona geri dönmemiz bizim için olacak şey değildir. Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Biz sadece Allah’a dayanırız. Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında adaletle hükmet! Sen hükmedenlerin en hayırlısısın.”
YUŞA TEPESİ
Her bir tepesinin ayrı manevi huzur sunduğu İstanbul’un nadide tepelerinden biri olan Yuşa Tepesi ismini Yuşa (a.s)’dan almıştır. İstanbul’un karadeniz manzarasına doyuran ve ruhları manevi doyuma ulaştıran türbede kabri bulunduğu rivayet edilen, Hz.Yuşa, Yusuf (a.s) neslinden, Hz.Yusuf (a.s)’ un yeğeni ve yardımcısı olduğu bilinmektedir. Hz. Musa’nın Hz. Yuşa ile “İki denizin birleştiği yere” kadar yaptıkları yolculukları ve burada Hızır (a.s) ile buluşmaları Kuran-ı Kerim’de Kehf Suresi’nin 60-65. ayetlerinde anlatılır.
DANYAL PEYGAMBER TÜRBESİ
Tatil rotanızda ılıman bir iklim varsa ve Mersin’i ziyaret edecekseniz; Danyal peygamber Türbesi’ni görmeden dönmeyin. Danyal Peygamber 2. Babil Kralı Nebukadnesar (İ.Ö. 605-562) zamanında yaşamış, Yahudileri Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış bir peygamberdir.
Bir kıtlık senesinde Tarsus’a davet edilen Danyal Peygamber’in Tarsus’a gelmesiyle birlikte bolluk olmuş, bu nedenle Danyal Peygamber Babil’e geri gönderilmemiş, ölünce de Tarsus’ta şimdiki Makam Camii olarak anılan yere gömülmüştür.
GÜL BABA TÜRBESİ
Yurt dışı seyahatlerinde de manevi doyum arayanların yolu Budapeşte’ye uzanıyor. Hun devletinin eserlerininin dokusunu hala koruyan şehir, tatil yapmak için çok ideal. Ayrıca şehirde bulunan Gül Baba Türbesi kolay ulaşımı ve uhrevi atmosferi ile ziyaretçilerine huzur dolu anlar yaşatıyor. 1531 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin’e gönderilerek burada bir tekke kuran Gül Baba, bektaşi hoşgörüsü ile kısa zamanda Buda halkının sevgisini kazanır. Gül Baba vefatından sonra 200 bin kişinin katıldığı cenaze namazı ile Gültepe’ye defnedildi.
ÖKKEŞİYE HAZRETLERİ TÜRBESİ
Gezileri esnasında hem damağını hem de ruhunu doyurmak isteyenlerin rotası Antep’i gösteriyor. Ökkeşiye Hazretleri sahabeden bir zat olup Gaziantep’in Müslümanlar tarafından fethinde şehit düşen beş kişiden birisidir. Türbenin bulunduğu yere Ökkeşiye denmektedir. Türbe tam dağın tepesinde bulunmakta ve türbenin alt tarafındaki kuyularda ise birkaç metre derinlikte bol su bulunmaktadır.
YAHYA EFENDİ DERGÂHI
İstanbul’u en güzel boğaz manzarasına açılan pencereden Yahya Efendi Türbesi’nden izleyin birde… Yahya Efendi, mutasavvıf, âlim, şair ve İstanbul’da müderrislik yapmıştır. İstanbul evliyasından kabul edilen Yahya Efendi, İstanbul’lu denizcilerin inanışına göre Aziz Mahmud Hüdayi, Yuşa Peygamber ve Telli Baba ile beraber Boğaz’ın dört manevi bekçilerinden biridir.
Rengin Şahin