Yorgunlukla Baş Etmenin Yolları
Sonbahar ayları ile birlikte üzerimizde hissettiğimiz halsizlik ve bitkinlik hali mevsimsel değişikliklerle yaşanabilmekle birlikte stres, iş yoğunluğu, hayat şartları, zamana karşı yarış da yorgunluğun daha büyük sebeplerinin başında geliyor.
Yorgunlukla baş etmenin yolları vücudunuzda beliren bu halsizlik, sürekli uyku ve keyifsizliğin nedeninin araştırılması ile mümkün olabilir. Yorgunluk fiziksel ve ruhsal yönden olabileceği gibi fiziki yorgunluklardan kurtulmak dinlenerek mümkün olsa da ruhsal yorgunluklar fiziksel yorgunluk kadar başa çıkması oldukça kolay olmayan yorgunluk türüdür. İş hayatında yoğun bir şekilde çalışmanız veya ev hanımı olarak sadece evinizi işleri ile ilgilenmeniz fark etmeden yorgunluk yaşayabileceğini gibi bu sorunla baş edebilmeyi bilmek sizi eski günlerinize döndürecektir.
Kendinizi sürekli yorgun, halsiz, sinirli, ilgisiz ve hatta depresyona girmiş gibi hissediyorsanız bu belirtiler kronik yorgunluk belirtileridir. Fiziksel yorgunluğun semptomları arasında kas zayıflığına eşlik eden baş ağrısıdır. Bu belirtileri ciddiye alıp bir hastalık gibi özen gösterilmesi sizin olası rahatsızlıklarınızın ortaya çıkarılmasında yardımcı olabileceği gibi yorgunluktan kaynaklanıyor ise çareler bulmanızı sağlayacaktır.
Yorgunlukla baş etmenin yolları konusunda kronikleşen bazı belirtiler söz konusu ise doktora tabii ki ihtiyaç duymalıyız fakat kendi kendimize nasıl başa çıkacağız diyorsanız ilk kuralla işe başlamalıyız. Hareketsiz yaşam tarzı kaslar için oldukça sağlıksız olmakla birlikte hareket etmeyen kaslar zamanla enerjilerini kaybederek sizin güçsüz olmanıza neden olacaklardır. Günlük yapacağınız egzersizlerin size büyük faydası olacağı gibi yarım saatlik bir doğa yürüyüşü hem zihin hem de kaslarınız için oldukça yararlı olacaktır. Yürüyüşe vaktim yok diyenler için iş hayatında, eve gidiş, gelişinde sürekli vasıta kullanmaktan vazgeçmelerini veya gidecekleri noktadan bir durak önce inerek yürümelerini tavsiye ediyoruz.
Yorgunlukla baş etmeniz yolları arasında düzenli egzersizlerin yanında vakit sıkıntısı olmayanlar için bir spor dalıyla ilgilenmelerini tavsiye ederiz. Spor aktivitesine düzenli olarak devam etmeye başladıktan kısa süre sonra enerji seviyenizdeki değişiklik hemen fark edilecek ve yorgunluktan bir nebze kurtulmanız mümkün olacaktır.
Yorgunluğun büyük etkilerinden biride uykusuzluk veya uyku bozuklukları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetişkin bir insanın metabolizmasının dinlenmesi için günlük 7 saat deliksiz uyuması gerekmekle birlikte eğer uyuyamıyorsanız bu sizde sinirlilik, kilo alımı ve depresyon hissi verecektir. Düzenli uykudan kastımız her gece en az 7 saat uyunması ve aynı saatlerde yatmaya dikkat edilmesi olacaktır. Uyumadan önce güzel konular getirerek uykuya hazırlanmanız ve iyi bir uyku düzeni sizi yorgunluktan kurtaracaktır.
Yorgunlukla baş etmenin yolları arasında doğru beslenmenin önemi de kesinlikle yadsınamayacak kadar mühimdir. Kadınların belli aralıklarla yaptıkları diyetler kendilerini yorgun hissetmelerine neden olabileceği gibi size tavsiyemiz diyet yapmak istiyorsanız bir uzmandan yardım almanız olacaktır.
Doğru beslenmeyen kişilerde vücudun vitamin eksikliği ortaya çıkarak ruh sağlığınızı bozulacak aynı zamanda kendinizi yorgun hissetmeniz gündeme gelecektir. Sizi yorgun hissettirecek diyetlerden kaçınmanız, açlık hissinin sizi yorgun ve halsiz bırakmasına müsaade etmemeniz, diyet bile yapsanız bile sevdiğiniz yemekleri haftada bir kez dahi olsa kendinizi mutlu etmek için yemeniz ruh halinizi, bitkinliğinizi, yorgunluğunuzu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Kahve içmek uzmanlara göre faydalı olmakla birlikte aşırıya kaçılması halinde yorgunluk hissetmenize neden olabilmektedir. Günde 3 fincan kahvenin ideal olduğunu ifade eden uzmanlar artan kahve sayısının sizin su ihtiyacınızı kısıtlayacak ve bedenin susuz kalmasından dolayı yorgunluk hissedebileceğinizi ifade etmektedirler. Kendinizde gerekli gücü ve artan enerjiyi hissetmek istiyorsanız günlük su tüketiminizi arttırmanız gerekebilir. Günde 8 bardak su içmeniz yorgunluğun giderilmesine ve enerji takviyesi yapılmasına yeterli olacaktır.