Son yıllarda en beğenilen kırmızı halı kıyafetlerinin Ortadoğulu tasarımcıların ellerinden çıktığını biliyor muydunuz? Özellikle Beyrutlu tasarımcılar, Elie Saab ve Zuhair Murad masalımsı giysilerle Lübnan sınırlarının çok ötesinde Hollywood ünlülerinin, prenses ve düşeslerin, müzik dünyasındaki dev yıldızların baş tasarımcısı olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik Arap asıllı tasarımcılar bu iki ünlü isimle sınırlı değil elbette…,
Az sayıda tasarımcının uluslararası başarıya ulaşma kabiliyetine sahip olduğu bir bölgede, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ‘’Muhammed ASHİ’’ 2007 yılında Beyrut ‘ ta moda dünyasına kazandırdığı ‘’Ashi Studio’’ ile lüks ve ihtişamı temel alarak hazırladığı giysilerle Batı’da hızla tanındı. Fakat bu hızlı yükselişin bir de öncesi var…
Paris’te aldığı eğitimin ardından Givenchy’de stajyer olarak başlayan Ashi, o zamanlar Couture giyim için bir tutkusunun olmadığını, terzilikten ziyade moda ile ilgili kavramlara ilgi duyduğunu söylüyor. Stajyerlik sonrasında Elie Saab atölyesinde başlayan Muhammed Ashi 2004 yılında tasarımcı unvanını alıyor. Elie Saab atölyesinde geçirdiği iki buçuk yılın ardından, Valentino ve Lanvin gibi dünyaca ünlü markalara, tasarımcı olarak başvurusunun olumlu sonuçlanmasıyla kendi kimliğini yansıtacak bir koleksiyon oluşturmaya karar veriyor. İlk koleksiyonunu Los Angeles’ta bir terzi ve basın ofisi yardımıyla oluşturan Ashi’nin o yıl ki tasarımları film yapımcısı Eva Longoria ve gazeteci Giuliana Rancic tarafından kırmızı halıda tercih edilmesiyle moda dünyasında ismi duyulmuş. Ashi, şimdilerde ise; vazgeçilmez Arap tasarımcılar arasında gösteriliyor.
Ashi’nin tasarımlarını genel olarak tanımlamak gerçekten zor. Zira bana göre bu tasarımlar modern fakat zamansız, zarif ancak karmaşık detayları barındıran, ilginç moda kodlarına sahip birer sanat eseri adeta… Ashi’nin tasarım yaklaşımı, giysilerin yüzeyleri veya duyusal yönleriyle sınırlı değil görüldüğü üzere… Tasarımlar kumaş, renk ve form kullanımıyla geliştirilmiş. Ayrıca her bir giysinin hikâyesi var. Ve bu tasarım hikâyeleri, koleksiyonlarının tanıtımı esnasında, müşterilerine aktarılıyor. Ve bence bu durum giysilere ayrı bir gizem katıyor.
Arap tasarımcı, lüksün özünü yakalamak adına, titizlikle işlenen el yapımı işlemeler, nakışlar, özel taşlar ve dantellerle tasarımlara parizyen bir zarafet katmakla beraber, Doğu’nun gizemli havasını, yaratıcı ve özgün bir biçimde hazırladığı giysilere yansıtıyor. Arap köklerine bağlı kalarak farklı kültürlerden de ilham alan Muhammed ASHİ, Haute couture âleminde yalnızca tarzını değil, giyilebilir sanatın özünü de tasarımlarında hissettiriyor.
Şeyma Yükseltan Gövdeli