Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların içinde oluşan, ince zar ile çevrili olan sıvı dolu yapılardır. Boyutları bezelye kadar küçük olabilirken, portakal kadar büyük de olabilmektedir.

Genellikle için saç benzeri bir yapıya sahiptir. Çevreleyen dokudan bir zar ile ayrılmaktadır ve içi su bakarcığına benzer anormal bir sıvı ile doludur.

Bununla birlikte, gaz veya yarı katı malzeme de içermektedir. Kistin dış veya kapsüler kısmına ise kist duvarı denmektedir. Apseden farklı olarak yumurtalık kistlerinin içinde irin bulunmamaktadır.

Yumurtalık kisti çoğunlukla zararsızdır ve herhangi bir probleme neden olmadan kendi kendine çözülmektedir. Genellikle, üreme yıllarında görülmektedir, ancak her yaşta ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.

Yumurtalık kistinin boyutu küçük olduğu takdirde, rahatsız edici belirtilere yol açmamaktadır. Herhangi bir belirtinin gelişmesi durumunda ise sıklıkla ağrıya ve kanamaya neden olmaktadır.

Daha büyük boyutta olan kistler ise bazı durumlarda problem yaratabilmektedir. Çapı 5 cm’nin üstünde olan yumurtalık kisti cerrahi yöntemlerle yumurtalıktan çıkarılmaktadır.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Pek çok kadın yumurtalık kisti durumunda herhangi bir belirti yaşamamaktadır. Kist daha büyük olduğunda ise yaygın olarak hissedilen belirtiler alt karın bölgesini etkilemektedir.

Kist alt karın bölgesine baskı yaparak ağrıya yol açmaktadır. Yırtılan ya da patlayan kistler ise aniden ve keskin olarak hissedilen ağrıya neden olmaktadır.

Yumurtalık kisti nasıl anlaşılır? Yumurtalık kistinin neden olabileceği diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Alt sırt ya da uyluklarda ağrı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Kilo almak
  • Regl döneminde ağrı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Anormal vajinal kanama (nadir).

Yumurtalık Kisti Nedenleri

Yumurtalık kisti neden olur? Yumurtalık kistleri genellikle menstrüasyona girmiş olan kadınlarda belirgin bir neden olmaksızın gelişmektedir.

Bununla birlikte, menopoza giren kadınlarda da ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Yumurtalık kisti gelişimini etkileyen risk faktörleri ise şunlardır:

  • Polikistik over sendromu
  • Daha öncesinde yumurtalık kisti geçmişi
  • Düzensiz adet döngüsü
  • Kısırlık
  • Endometriozis
  • Obezite
  • Erken yaşta regl olma (11 yaşında veya daha küçük)
  • Hipertiroidi
  • Meme kanseri için Tamoksifen tedavisi .

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kisti nasıl geçer? Boyutu küçük olan yumurtalık kistleri genellikle herhangi özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan birkaç ay içinde kendiliğinden çözülmektedir.

Kistin boyutu daha büyük olduğunda ise tedavisi yapılabilmektedir. Yumurtalık kisti temelde şu üç yöntemle tedavi edilmektedir:

Konservatif tedavi: Bu, kistlerin boyutunu izlemek için basit gözlem ve düzenli ultrason taramalarını içermektedir.

Tıbbi tedavi: Ağrı kesici ilaçları ve hormon ilaçlarını içeren tedavi yöntemidir.

Yumurtalık kisti ameliyatı: Yumurtalık kistlerinin alınması için uygulanan cerrahi yöntemleri içermektedir.

Yumurtalık Kisti İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yumurtalık kisti tanısı ve tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı bölümüne ya da jinekoloji bölümüne başvurabilmektedir.

Yumurtalık Kistine Ne İyi Gelir?

Yumurtalık Kisti Bitkisel Tedavisi

Hint yağı: Hint yağı yumurtalık kistinin tedavisi için etkili olabilmektedir. Hint yağı, fazla doku ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda yumurtalık kistlerinin azaltılmasını ve çözünmesini de sağlayabilen lenfatik ve dolaşım sistemlerini uyarmaktadır.

Papatya çayı: Papatya çayı yumurtalık kistleri nedeniyle oluşan ağrı ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Doğal bir sakinleştirici olan papatya çayı, ağrıyı hafifleterek rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca, pelvik alan ve uterustaki kan akışını uyararak düzensiz olan regl dönemlerini düzenlemektedir.

Elma sirkesi: Elma sirkesi, potasyum açısından oldukça zengindir. Bu nedenle de potasyum eksikliğinin nedeniyle gelişen yumurtalık kistlerinin küçülmesine ve çözünmesine yardımcı olabilmektedir.

Pancar: Pancar betayanin isimli güçlü bir bileşik içermektedir. Bu nedenle de vücuttaki toksinleri temizleyebilmektedir.

Aynı zamanda alkali yapısı sayesinde vücuttaki asit seviyesini de dengeleyebilmektedir. Sonuç olarak, yumurtalık kistlerinin yol açtığı belirtileri hafifletebilmektedir.

Zencefil: Oldukça güçlü bir bitki olan zencefil, vücuttaki iltihabı azaltmakta ve ağrıyı hafifletmektedir.

Bu gücünü antienflamatuar yapısından olan zencefil, aynı zamanda kan dolaşımını desteklemekte, vücut sıcaklığını artırmakta ve regl düzenini teşvik etmektedir.

Keten tohumu: Keten tohumu, vücuttaki östrojen ve progesteron seviyesini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, yumurtalık kistlerinin oluşumu engellenebilmektedir.

Ayrıca, vücuttaki zehirli toksinleri temizleyebilmekte ve vücudu atık ürünlerden arındırabilmektedir.

Badem: Magnezyum ve pek çok mineral açısından oldukça zengin olan badem, yumurtalık kistleri nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Bu nedenle, yumurtalık kistleriyle mücadele ederken bademden faydalanabilirsiniz.

Yumurtalık Kisti Evde Tedavi Yöntemleri

Isı: Sıcaklık, kasları gevşetmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, yumurtalık kisti nedeniyle oluşan ağrı ve krampları hafifletmek için ısı terapisi uygulayabilirsiniz.

Isıtma yastığı kullanabilir ya da havluya sardığınız sıcak su şişesini en az 15 dakika boyunca ağrı hissedilen bölgelere koyabilirsiniz.

Epsom tuzu: Epsom tuzu ile yapılan banyo, yumurtalık kisti nedeniyle oluşan ağrı ve diğer belirtileri rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir.

Yüksek oranda magnezyum sülfat içeren epsom tuzu, bir kas gevşetici olarak çalışmakta ve ağrıyı hafifletmektedir.

Epsom tuzu banyosu için bir fincan epsom tuzunu küvetteki suya karıştırın. Vücudunuzun alt bölgesini 20-30 dakika boyunca bu su içinde bekletin. Günde bir kez uygulayabilirsiniz.

Su: Yumurtalık kistleri söz konusu olduğunda yeterli miktarda sıvı almak oldukça önemli bir hale gelmektedir. Bu durumda en iyi seçenek ise sudur.

Düzenli aralıklarla alkali ve filtrelenmiş su içebilirsiniz. İçmeden önce suya limon suyu da ekleyebilirsiniz. Böylece vücut yabancı toksinlerden kolaylıkla arınabilecektir.

Diyet

Yumurtalık kisti bulunan kadınların lif açısından zengin olan diyetleri tercih etmesi tavsiye edilebilmektedir. Yüksek lifli gıdalar, kandaki şeker oranını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.

Bu da yumurtalık kisti oluşumunu önlemekte ve kistlerin büyümesini engellemektedir.

Lif açısından zengin olan bazı gıdalar şunlardır:

  • Kabak
  • Tatlı patatesler
  • Meyveler
  • Fasulye ve mercimek
  • Karnabahar veya brokoli de dahil olmak üzere turpgiller
  • Badem

Vücudun inflamasyonla mücadele etmesini sağlayabilen pek çok antienflamatuar gıda seçeneği bulunmaktadır. Antienflamatuar gıdalar yumurtalık kistleriyle mücadele etmek için vücudu desteklemektedir. Bazı seçenekler şunlardır:

  • Zeytin yağı
  • Ispanak
  • Domates
  • Omega-3 yağlı asitler
  • Taze meyveler

Genel olarak, bir çok rafine karbonhidrat sağlayan yiyeceklerden, şekerli içeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo