Kadınlarda yumurtlamanın düzensiz olduğuna dair en önemli belirtilerden biri düzensiz ya da gecikmeli adet görmektir. Özel durumlarda hiç adet görmeme gibi bir durumla da karşılaşılabilir. Bu duruma genellikle Polikistik Over Sendromu neden olur. Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınlarda yumurtlama düzenli değildir ve buna bağlı olarak gebe kalma olasılığı azalır. Polikistik yumurtalıklara bağlı olarak yumurtlama bozukluğu ya da yumurtlamanın çok seyrek olması durumu kadınların birçok farklı sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yumurtlama oluşturucu tedavilerin en sık uygulandığı hasta grubu polikistik yumurtalıkları olan kadınlardır.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur; kişinin ergenlik döneminde olması, yumurtalık rezervinin azalması ya da menopoz dönemine yaklaşılması durumunda yaşanan adet düzensizliklerinin ya da gecikmelerin bu kapsamda değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Öncelikle Yumurtlama Sorununa Neden Olan Durum Tespit Edilmelidir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur açıklamalarına şu şekilde devam ediyor: “Polikistik Over Sendromu’nun yanı sıra yumurtalık rezervinin azalması, prolaktin hormonunun normalden yüksek olması, tiroit bezinde ya da böbrek üstü bezindeki fonksiyon bozuklukları, yoğun stres, kilodaki aşırı dalgalanmalar, radyoterapi ya da kemoterapiye bağlı olarak yumurtalık hasarı gelişmesi de yumurtlama problemlerine neden olabilir. Yumurtlama sorununa neden olan duruma göre kişi özelinde yumurtlamaya yardımcı tedaviler uygulanabilir. Bununla birlikte öncelikli amaç ilaçlarla yumurtlama sağlamak değil altta yatan nedeni tedavi etmektir.”
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yumurtlamaya engel durumun tedavisine ve yumurtlamanın düzeltilmesine yönelik önlemler alınmasına karşın istenilen sonuç elde edilemediği takdirde bazı tedaviler gündeme gelir. Tablet ya da iğne formundaki hormonal içerikli yumurtlama uyarıcı ilaçlar tedavinin temelini oluşturur. Bir ya da iki yumurta büyütme amacıyla gerçekleştirilen tedavilerde çok sayıda yumurta büyümemesi için gerekli kontroller yapılmalıdır. Aksi takdirde yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu gibi hastanın konforunu ve sağlığını tehdit edebilecek bir durum oluşması ve çoklu gebelik riski söz konusu olabilir. Yumurtalar belirli bir büyüklüğe geldiği ve rahim içinde uygun kalınlaşma sağlandığı zaman çatlatma iğnesi yapılır ve belirli bir süre sonra cinsel ilişkide bulunulması gerekir.”